Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Třetí den na Štěrkovně: Divoký nálet Mig 21, smršť hitů Chinaski i dojemný koncert Václava Neckáře

Třetí den na Štěrkovně: Divoký nálet Mig 21, smršť hitů Chinaski i dojemný koncert Václava Neckáře

30.7.2023 15:42 Hudba

Devatenáctý ročník festivalu Štěrkovna Open Music pokračoval i v sobotu ve svém úspěšném tažení. Závěrečný den opět přinesl nejzvučnější jména tuzemské populární hudby, ale i nové a pozoruhodné talenty. Slzy do úsměvů padaly během koncertu legendárního zpěváka Václava Neckáře s kapelou Bacily. Velký ohlas měly také koncerty kapel Mig 21 a Chinaski. V sobotu na festival dorazily tisíce lidí a Štěrkovna Open Music se tak mohla opět pochlubit větou, která je snem všech organizátorů: Máme vyprodáno!

Zvětšit obrázek

Z vystoupení kapely Mig 21 v Hlučíně.
Foto: Petr Hlubek

Nikdy jsem neměl možnost zažít na pódiu Václava Neckáře. Prokazatelně jednoho z nejlepších zpěváků v historii československé pop music v minulosti provázely vážné zdravotní problémy a jeho návrat na pódia je neuvěřitelný zázrak. Na Štěrkovně vystoupil v doprovodu své kapely Bacily, kterou vede jeho bratr Jan. Hned v úvodu zazpíval několik obrovských hitů jako například Stín katedrál. Poté pozdravil diváky a svěřil se, že v Ostravě byl často, poprvé v roce 1965 s divadlem Rokoko. „Potom mockrát s Bacily, ale tady na Štěrkovně jsem poprvé,“ dodal pohnutě Neckář a vysloužil si velký potlesk publika.

Václav Neckář. (Foto: Petr Hlubek)

Posléze zazpíval několik balad z kultovního dvojalba Planetárium jako Stále šťastné údolí, Kdo vchází do tvých snů, má lásko, ale i Tvým dlouhým vlasům. Všechny písně Neckář doprovodil obdivuhodně přesným komentářem, z jaké doby píseň pochází a kdo ji napsal.

Během koncertu byl zpěvák viditelně v dobrém rozpoložení, usmíval se, pozdravil se s dámou z publika i s malým devítiletým chlapcem, kteří mu šli k pódiu podat ruku. Vynikající byl kontinuální set tří rockových písní, během kterých Neckář zvedal stojan na mikrofon do vzduchu, kreslil příběhy písní svými pažemi a vystoupení si evidentně užíval.

Václav Neckář. (Foto: Petr Hlubek)

Řeč těla mnohé napoví. V očích a mysli zůstanou jeho nádherné pohyby, kdy s rozpaženýma rukama připomínal Krista, stále stejný, neodolatelně charismatický úsměv, který nesmazaly ani vrásky a bílé vlasy, a hluboká úklona až k zemi. Koncert Václava Neckáře patřil ke zlatým hřebům festivalu a mnohým splnil jejich sen. Vidět zpívat Neckářovy hity seniory i malé děti bylo opravdu dojemné.

Návštěvníci festivalu si užili i akční vystoupení kapely Mig 21, v níž zpívá charismatický herec Jiří Macháček. Ten na úvod servíroval rovnou hity Snadné je žít, Diskobůh a podobně. Macháček podle očekávání řádil jako černá ruka. Hned vzápětí poslal publiku otázku: „Jsou tady na Štěrkovně dnes nějací muži? Kluci, nebojte se přiznat ke svému genderu, ke svému pohlaví. Pořád je to ještě legální“, utahoval si Macháček na adresu sebeurčení a sexuální identity člověka. Zpěvák a herec také nezapomněl na svou oblíbenou pedagogickou instruktáž, jak se zdraví na punkovém koncertě.

Jiří Macháček z Mig 21. (Foto: Petr Hlubek)

Mig 21 zahráli většinu svých hitů a Macháček ukázal, že je bezkonkurenční frontman. V jeho režii se všichni dobře bavili, zpívali, tleskali, běžely mexické vlny a hlavně zněla výborně zahraná muzika. V kapele kolem Macháčka jsou výteční muzikanti, což se během koncertu mnohokrát potvrdilo ve znamenitých sólech. Mig 21 se postarali o jeden z nejpříjemnějších koncertů, který protančila a prozpívala celá Štěrkovna.

Podobný úspěch mělo vystoupení kapely Chinaski, která nabídla další záplavu osvědčených hitů jako Signální, Potkal jsem tě zase po letech a Každý ráno, které si prozpěvoval několikatisícový dav společně. Zazněly i novější songy jako rocková Mám chuť zlobit. Michal Malátný si několikrát zavtipkoval, ale v porovnání s Macháčkem mluvil méně a víc hrál. Přesto si neodpustil drsný komentář, když uvedl jednu píseň se slovy: „Toto je taková tichá modlitba za ten náš krásný svět, který se řítí do ruské prdele.“

Z koncertu Chinaski. (Foto: Petr Hlubek)

V neděli se na Štěrkovně odehrály i další skvělé koncerty. Úspěch měl Xindl X se svými hity Anděl, Dysgrafik, Barbína a podobně. Zpěvák zapojil do svých písní bez námahy také publikum, které vtipně počastoval: „Je to sice trochu složitější text, ale vidím tady v Hlučíně samé inteligentní obličeje…“ Vystoupení zpěváka přerušil déšť, který zahnal diváky do úkrytů, ale po půl hodině Xindl X svůj set bez problémů dokončil. Xindl X je další český interpret, který to s publikem prostě umí a jeho písně provází výrazné melodie a perfektně frázované texty.

Xindl X. (Foto: Petr Hlubek)

Na festivalu zazpíval také známý herec Tomáš Matonoha s kapelou. Jeho vystoupení provázela moravská jadrnost a plejáda vtípků, mezi nimi také vynikající hlasová imitace prezidenta Miloše Zemana a dalších osobností v podání člena kapely Ondřeje Homoly. „Tuhletu píseň věnujeme všem našim poctivým miliardářům, kteří poctivě pracovali, šetřili, nekradli a vydělali. Tak samozřejmě nezávidíme,“ zavtipkoval si Matonoha během svého koncertu. Zazněly autorské písně, ale také známý hit Severní vítr Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, který Matonoha uvedl jako vzpomínku na herce Josefa Abrháma.

Adam Ďurica. (Foto: Petr Hlubek)

Po hudební stránce byl zajímavý koncert kapely We Are Domi, v níž zpívá dcera legendárního brankáře Dominika Haška. Formace složená z českých a skandinávských členů produkuje sugestivní elektronický pop s nabušenými bicími a kytarou. Kapela svým milým a přirozeným vystupováním zaujala publikum. Norský kytarista hovořil překvapivě dobrou češtinou, které předcházel podle jeho slov rok na platformě Duolingo. Obdivuhodné. Krásný okamžik zazněl ve chvíli, kdy Domi zazpívala jednu senzitivní baladu pouze v doprovodu kytary. Dominika Hašková je nepochybně zásadní talent české hudební scény, tím, že zpívá své písně v angličtině, přirozeně cílí i na mezinárodní hudební scénu. Zvolila výborné muzikanty a určitě o ní brzy uslyšíme mnohem častěji.

We Are Domi. (Foto: Petr Hlubek)

Velký ohlas sklidil také slovenský zpěvák Adam Ďurica, který zahrál hity jako Mandolína, Zatancuj si so mnou, nebo Neľutujem. Ďurica je nejen vynikající zpěvák, ale na obvyklé standardy mimořádně zručný kytarista s nádherně šťavnatým a emocionálně bohatým tónem. Za taková sóla by se nemusel stydět ani ledajaký hráč, který si na sólové hře staví kariéru! Ďurica si podmanil svým charismatem a pozitivním přístupem publikum a refrén „Iba jeden život s tebou mi nestačí“ si s ním dlouho skandovalo rozvášněné publikum. „Tak čo, už jste naši?“, komentoval spokojeně Adam euforii, která vypukla v davu. „A sme vaši?“ dodal pak dvojsmyslně a elegantně svůj skvělý koncert na Štěrkovně zakončil.

Adam Ďurica. (Foto: Petr Hlubek)

Nemělo by se zapomenout ani na Michala Horáka, který zahrál se svou kapelou jako první v pravé poledne. Mladý písničkář přes nevýhodný čas dokázal přitáhnout lidi a oslovit je svou inteligentní vtipnou hudbou s texty, které nepotřebují vulgarity ani složité básnické metafory. Horák bystře těží z reálných situací a zážitků, přičemž je dokáže podat s odzbrojujícím humorem. Zahrál i píseň na přání, v níž se pochopitelně zpívá o prsou. Přitom by nemělo zapadnout, že je výborným muzikantem, který hraje dobře na kytaru i klávesy a zvládá zpívat široce rozvětvené příběhy. Rozhodně jeden z největších objevů současné hudební scény, který má dar oslovit všechny generace. „Všem, co momentálně bojujou s nějakou diplomkou nebo bakalářkou“, Horák věnoval svou píseň Z diplomky nemám nic. Ideální start posledního dne.

Michal Horák. (Foto: Petr Hlubek)

Štěrkovna Open Music se konala už po devatenácté. Během letošního roku stále atraktivnější festival nabídnul špičku české populární hudby, rockové stálice, nezpochybnitelné legendy, trvale oblíbené slovenské interprety i nejmladší talenty a nové pozoruhodné objevy. Dramaturgie nesází na jeden konkrétní hudební styl ani žánr. Na festivalu zazněly rockové, popové, elektronické, rapové a folkové záležitosti. Jediným měřítkem je zlatá střední cesta, která se vyhýbá extrémům a přináší osvědčené mainstreamové umělce a osobnosti, které umí oslovit většinové publikum. Takové směřování je evidentně velmi úspěšné. Svědčí o tom nejen beznadějně vyprodané vstupenky, ale také vynikající odezva všech koncertů, které letos proběhly.

Příští rok čeká festival dvacáté výročí. Pořadatel David Moravec v nočních hodinách odhalil několik prvních headlinerů, kteří kulatiny festivalu přijedou podpořit a oslavit. Rybičky 48, slovenští No Name a Divokej Bill jsou prvními zveřejněnými jmény. Určitě nebudou chybět ani další legendy populární hudby, jakou byl letos jedinečný Václav Neckář.

Štěrkovna Open Music je festivalem, kde není o zážitky a příjemnou oddechovou muziku nouze.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.