Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Lucie Křížková a Tomáš Indrei spouštějí v Rádiu Ostravan svůj pořad Griff. O hudbě, umění atd.

Lucie Křížková a Tomáš Indrei spouštějí v Rádiu Ostravan svůj pořad Griff. O hudbě, umění atd.

27.9.2023 08:20 Atd.

Nový živě vysílaný pořad s názvem Griff spouští od první říjnové středy internetové hudební Rádio Ostravan, které se nedávno přestěhovalo do nového studia v prostorách Kulturního centra Provoz na Havlíčkově nábřeží. Moderátory budou zkušení novináři Lucie Křížková a Tomáš Indrei, kteří za sebou mají dlouholeté působení ve zpravodajské redakci ostravského studia České televize. Pořad bude na rozdíl od různých podcastů, kterých se v poslední době vyrojila přehršel, vysílán naostro, tedy v přímém přenosu. Nabídne rozhovory s hosty z oblasti kultury a umění.

Zvětšit obrázek

Tomáš Indrei a Lucie Křížková před budovou, ve které sídlí Rádio Ostravan.
Foto: Aleš Honus

Hudebníci, výtvarníci, filmaři, divadelníci, básníci, tanečníci, architekti, umělečtí řemeslníci, ale také šéfové kulturních institucí nebo promotéři koncertů a festivalů. Tak široké bude spektrum hostů, které si Lucie s Tomášem budou do studia Rádia Ostravan zvát. Mezi prvními hosty čtrnáctideníku se mají objevit například výtvarník a hudebník Jakub Černý s šéfem nezávislého hudebního vydavatelství Korobushka Records Karlem Jančíkem, členové ostravské kapely Moře dní nebo například herci Josef Trojan z Divadla Petra Bezruče a Zuzana Truplová z Komorní scény Aréna. Pořad se bude vysílat ve dvoutýdenní frekvenci, poprvé již ve středu 4. října od 19 hodin.

Oba moderátoři za sebou mají dlouhou praxi v médiích, zejména před televizní kamerou. Oba ale svět zpravodajství nedávno opustili a věnují se jiným povoláním. O kontakt s uměním však nechtějí přijít a právě nový pořad Griff je pro ně krásnou příležitostí. „V České televizi bylo příjemné trávit pracovní dobu třeba na zkušebně baletu NDM, v ateliéru sochařů a výtvarníků nebo v depozitáři muzea. Stejně příjemné je teď pro mě i to, že jdu do galerie, na koncert nebo do divadla nikoliv v pracovní době, ale jenom proto, že mám chuť a chci. A z toho vznikl i pocit, že mám chuť a chci dělat Griff. Povídat si s lidmi, kteří umí něco, co jiní ne. O tom, kde se to v nich vzalo, jak to dělají a kdo vlastně jsou. Vlastně tak jako jsem to dělala doteď. Ovšem nyní s úžasným bonusem, že mě neomezuje striktní stopáž reportáže, kde musíte často až bolestivě zkracovat a vůbec, mluvit a přenášet informace ve zkratce. Teď se těším, že si s našimi hosty budeme povídat živelně o všem, co nás napadne a přepadne,“ říká Lucie Křížková, která měla v České televizi na starost kulturní zpravodajství.

Lucie Křížková a Tomáš Indrei. (Foto: Aleš Honus)

Tomáš Indrei zažil za patnáct let práce v médiích, zejména v televizi Nova a později v České televizi, snad úplně všechno. Covid, válku, politické změny, nejzávažnější kriminální kauzy, ale samozřejmě i řadu příjemných natáčení s lidmi, kteří něco umí. „Zpravodajství jako každodenní náplň práce je těžký chleba a když člověk zjistí, že už je cynický úplně ke všemu, je čas skončit. A vrhnout se na něco klidnějšího,“ říká  dnes již bývalý televizní novinář, který v Ostravě žije asi deset let a pravidelně sleduje veškeré kulturní dění. „Vymetám divadla, koncerty, výstavy, festivaly a jsem nadšený z toho, jak se Ostrava v tomto směru posunula kupředu. Mám velkou radost ze spousty umělců, kteří tady tvoří, a rád bych je podpořil tím, že je budeme představovat v našem novém pořadu. A inspirovat jejich tvorbou posluchače a diváky,“ říká Tomáš.

Oba moderátoři spolu žádný podobný projekt neprovozovali. „Ale pojí nás blízké přátelství, takže věřím, že budeme na jedné vlně i v rádiu. A bylo by skvělé, kdyby ta naše vlna bavila i někoho jiného, nejen nás. Podcastů jsou teď mraky, ale naše nonšalantní společnost bude jedinečná (smích)… Nemám ráda uhihňané rozjívené vysílání, ale ani rychlé rozhovory bez emocí, ve kterých se moderátor ptá hosta kulometnou rychlostí. Náš Griff si proti tomu představuji spíše jako řízenou party. Z toho vyplývá i to, že jsme se rozhodli po každém hodinovém rozhovoru s Tomášem ve studiu Rádia Ostravan ještě nějakou dobu po odchodu našeho hosta zůstat a půl hodinky si povídat o tom, co nás zaujalo v kultuře. V kladném i záporném slova smyslu. Ať už půjde o film, který uvidíme v kině nebo v televizi, nebo o zážitek, který jsme měli naživo, takže to může fungovat pro někoho i jako tip. Bude to takový Griff-dojezd,“ doplnila Lucie.

Internetové Rádio Ostravan vysílá na stránkách www.radioostravan.cz a také v mobilní aplikaci pro systémy Android a iOS už déle než tři roky, a to výhradně hudbu autorů a hudebníků spojených s Ostravou a Moravskoslezským krajem. Nedávno se přestěhovalo na nové místo a vysílá z druhého patra Kulturního centra Provoz na Havlíčkově nábřeží. „Z toho místa jsem nadšená. Provoz, Dock, Malá Kodaň, celý ten prostor u řeky Ostravice a Sýkoráku, tam chodíme rádi a vnímáme to jako jedno z mála míst v Ostravě, které má puls. V tomhle domě se konají koncerty a festiválky všeho druhu. Je to tady načichlé kreativitou a mládím,“ říká Lucie.

„Ostravská náplavka je dnes ve městě asi nejvíc trendy místem, kde to žije. Je skvělé, že právě tam Rádio Ostravan sídlí, že je v centru nezávislého uměleckého dění. Je povznášející pohybovat se mezi mladými lidmi dychtících po alternativní kultuře a sdílet s nimi zážitky. Těším se na spolupráci s Lucií, která je má výborná kamarádka a energie z ní sršící mě neuvěřitelně baví. Vždycky mě bavili praštění lidé a to Lucie rozhodně je,“ dodává Tomáš.

Pořad Griff sice bude vysílán živě, ale z vysílání budou pořizovány videozáznamy. Ty pak budou v sestříhané podobě zveřejňovány.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.