Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dokonalá svatba ve Slezském divadle je příjemná konverzační komedie na úrovni

Dokonalá svatba ve Slezském divadle je příjemná konverzační komedie na úrovni

20.11.2023 10:37 Divadlo

Rozverná fraška Dokonalá svatba, inspirovaná klasickou francouzskou komedií, patří mezi oblíbené tituly napříč divadly v celé republice. Hra Robina Hawdona si našla cestu i do opavského Slezského divadla, kde ji od neděle uvádějí v režii Michala Spišáka. Funkční scénu, která hraje důležitou roli, vytvořil Michal Hejmovský, a o nápadité, moderní kostýmy se postarala Alena Schäferová. Situační komedie plná zvratů a očekávaných zápletek je pro Slezské divadlo osvěžujícím zákuskem.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Dokonalá svatba.
Foto: Lukáš Wodecki

Dokonalá svatba je inscenací, která má jediný cíl, pobavit diváky. Ti jsou sice svědky svatebních příprav, avšak s destruktivními následky. Inscenace se odehrává v novomanželském apartmá, které na první pohled působí svým vzhledem sladce a nevinně. A protože zapíjení svobody až tak nevinně nedopadne, ocitá se budoucí novomanžel v choulostivé situaci. Probouzí se v pokoji, který měl sloužit pro přípravu nevěsty, a navíc po boku cizí ženy, jejíž totožnost zamotá dějem ještě více.

Michal Hejmovský postavil kolem herců příjemnou repliku hotelového pokoje, která působí hravě, ale zároveň lehce. Vše, co je na scéně použito, má svou funkci a zbytečně neruší děj.

Z inscenace Dokonalá svatba. (Foto: Lukáš Wodecki)

Svatební fraška nabízí velký prostor mladým hercům, kteří soubor Slezského divadle postupně velmi osvěžili. Výborná Andrea Zatloukalová prokazuje především svůj smysl pro komedii. Skvělé načasování a jemná gesta činí z herečky perfektní volbu pro křehkou Judy toužící po pravé lásce.

Ráznou Rachel, která má jasnou představu nejen o svatbě, ale také o svém manželském životě, přisoudil režisér Michal Spišák Vladimíře Vokůrkové a nemohl se více trefit. Subtilní herečka se na jevišti pohybuje velmi přirozeně, sebevědomě a postupně odhaluje pravou tvář dominantní ženy. Ač nemá tolik prostoru, nezaostává v tvorbě komických situací. Maminku Dafné hraje vynikající Ivana Lebedová, které doslova stačí, aby se objevila na jevišti, zanotovala si Já se dnes dopoledne žením a získala si diváky na svou stranu.

Z inscenace Dokonalá svatba. (Foto: Lukáš Wodecki)

Dámské obsazení uzavřu Terezou Bartošovou. O tom, že je Tereza talentovaná herečka, není pochyb, ale její osobitá verze prostořeké pokojské je doslova kouzelná.

Pánové jsou v této inscenace v mírném oslabení. Bill, ženich v podání Pavla Zavadila, se doslova dvě hodiny před svatbou dostává do situace, která nejen, že není vítaná, ale navíc mu zbourá veškerou představu o jeho manželské vizi. Velmi obstojně udržuje celé představení pohromadě. Umí se pohybovat po jevišti velmi přirozeně, ale v hereckém projevu bych ocenila více přirozenosti a méně teatrálnosti.

Z inscenace Dokonalá svatba. (Foto: Lukáš Wodecki)

Podobně vnímám i Jiřího Hábu coby Toma, svědka a věrného přítele Billa. Citelná nervozita působila nejen na Pavla Zavadila, ale i na Jiřího Hábu. V průběhu představení, jakmile se vše dostalo do správného tempa, si oba herci se svými postavami začali velmi dobře notovat a ke konci představení bylo vidět, že si se svými postavami rozumí.

Malou roli zde ztvárňuje také Jakub Stránský, který hraje Duponta, ředitele hotelu. Ten se pod nánosem katastrof dále odmítá podílet na jakékoli svatební hostině. Stránský si svou miniroličku doslova vychutnává a kadence slov, kterou ze sebe chrlí, nemá konce a dostává se mu zasloužené reakce diváků.

Všechny postavy mají velmi civilní, moderní a nerušivé kostýmy. Alena Schäferová vybrala oděvy odpovídající koncepci celého představení a vizuálně charakterizují své postavy. Jemné šaty a tenisky pro sympatickou Judy, výrazné barvy a vysoké podpatky kpro dominantní Rachel, dobře padnoucí oblek svědkovi a extravagantní kostým matce Dafné.

Z inscenace Dokonalá svatba. (Foto: Lukáš Wodecki)

Režisér Michal Spišák dobře využil potenciál každého herce a pracuje s jejich přirozeností, takže postavy jsou velmi uvěřitelné. Malou výtku bych měla k několika vulgarismům, které se do této inscenace vůbec nehodí a jsou zbytečné. Velmi sympatické je právě to „chození kolem tématu“, který si každý divák domyslí.

Příjemná konverzační komedie je ideálním receptem na podzimní chmury a romantický happyend zahřeje i v zimním mrazu. Ačkoli je inscenace malinko předvídatelná a určitě nenabízí intelektuální přesah, tak nějak to povedené frašce odpustíte a necháte se bavit především dobrým načasováním a herci, kteří při produkci skutečně baví, což je znát na celém představení.

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.