Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Písničkářka Kaczi vydala nové album Kněhyně. Už si ho můžete poslechnout celé

Písničkářka Kaczi vydala nové album Kněhyně. Už si ho můžete poslechnout celé

14.2.2024 14:08 Hudba » Zaostřeno

Beskydská písničkářka a multiinstrumentalistka Kaczi představuje své druhé studiové album s názvem Kněhyně. To je už několik hodin dostupné v digitální distribuci a k poslechu na streamovacích platformách. Ve fyzické podobě pak vyjde o měsíc později, lidé si ho budou moci pořídit na CD nebo na vinylu. Zpěvačka nahrávku představí nejen na turné po České republice, ale také během koncertů ve Spojených státech amerických.

Zvětšit obrázek

Kaczi.
Foto: Simona Musialková

Kaczi klade v Kněhyni důraz na intimní atmosféru, která ukazuje její autentickou a přirozenou polohu. V písních se vyjadřuje k osobním prožitkům, pohledu na svět či příběhům o přírodě a z přírody. V náladách skladeb se střídá radost, smutek, euforie i melancholie.

Od předchozí desky Nahá z roku 2021 se novinka liší tím, že ne všechny skladby na desce jsou autorské. Píseň Hraj složil baskytarista skupiny Čechomor Lukáš Čunta, zpěvaččin partner je zase autorem některých textů a hudby. „Album je pestré a oproti Nahé vyzrálejší. Za to může určitě věk, jiná životní zkušenost a taky to, že jsme ho z velké části tvořili s přítelem. To mě baví,“ říká o Kněhyni sama Kaczi.

Album čítající 13 skladeb bylo nahráno v ostravském studiu Lakovna a Českém rozhlase Ostrava. Oficiální křest alba Kněhyně proběhne v ostravském studiu Českého rozhlasu S1 a zhostí se ho přímo jeho ředitel René Zavoral. Následně Kaczi desku představí v rámci Kněhyně tour s Českým rozhlasem. To zahrne osm koncertů a bude zakončeno 30. května v Praze.

V první polovině května si z něj ale písničkářka odskočí až na americká pódia. Odehraje totiž koncerty ve Washingtonu D.C., Philadelphii a New Yorku. „V prosinci loňského roku jsme začali uvažovat, že bychom udělali koncert v Chicagu pro českou komunitu. A týž týden, kdy jsme se o Americe intenzivně bavili, napsal oficiální mail kulturní atašé z Washingtonu, D.C. pan Jan Woska, shodou okolností rodák z Havířova, že by rád představil Beskydy a Kaczi na akci EU Open House ve Washingtonu. Skákala jsem radostí. Řekla jsem si – je to náhoda, nebo síla myšlenky funguje? Pan Woska pak domluvil s manažerem i navazující koncerty ve Philadephii a New Yorku,“ říká Kaczi.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.