Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Opavské Kupe zve na poctu Karlu Krylovi k jeho nedožitým osmdesátinám

Opavské Kupe zve na poctu Karlu Krylovi k jeho nedožitým osmdesátinám

23.2.2024 09:50 Hudba » Zaostřeno

Nedožité osmdesáté narozeniny písničkáře a básníka Karla Kryla si svět připomene letos v dubnu. Připojí se také Opava, 12. dubna proběhne v kulturním prostoru Kupe koncert s názvem DĚKUJI! kytaristy a hudebního publicisty Milana Bátora, který zahraje a zazpívá Krylovy legendární písně.

Zvětšit obrázek

Písničkář Karel Kryl na archivním snímku.
Foto: Bob Pacholík (www.karelkryl.cz)

Písně Karla Kryla jsou nadčasovým symbolem odporu proti nesvobodě a útlaku. Během večera zazní známé kusy jako Bratříčku, zavírej vrátka, Píseň neznámého vojína, Nevidomá dívka, ale i Maškary, Lásko, Děkuji a mnoho dalších. Bátora doprovodí také zpěvačka Lucie Deutsch, která s ním spolupracuje pravidelně.

„Krylovy písně hrával můj táta u táboráků, takže záhy vstoupily i do mého srdce. Když mi bylo jedenáct, slyšel jsem poprvé album Bratříčku, zavírej vrátka. To byla pevnina mého dětství. Poslouchal jsem tu kazetu pořád dokola. Většinu z těch klenotů napsal kluk, kterému bylo okolo dvaceti let! Karel Kryl byl neuvěřitelný talent a jeho písně jsou i v dnešní době nesmírně aktuální,“ dodal Milan Bátor.

Milan Bátor se narodil v Opavě. Hru na klasickou kytaru vystudoval na Ostravské konzervatoři u profesora Ondřeje Gilliga. Působil v rockových i nadžánrových kapelách a je vyhledávaným pedagogem, kytaristou a publicistou. V roce 2020 Bátor vydal debutovou desku Works for Solo Guitar s autorskými skladbami Maria Gangiho, následovanou aktuálním albem I Beatles (2023). Je znám svými sofistikovanými kytarovými úpravami písní Davida Stypky a Vlasty Redla, které mají na YouTube tisíce zhlédnutí. Jako uznávaný hudební a divadelní kritik Milan Bátor velkoryse reflektuje hudbu různých žánrů v celostátních i regionálních médiích včetně kulturního portálu Ostravan.cz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.