Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dny nové opery (NODO) nabídnou v Ostravě sedm premiérových provedení

Dny nové opery (NODO) nabídnou v Ostravě sedm premiérových provedení

4.3.2024 11:31 Divadlo » Zaostřeno

Sérii světových a českých operních premiér nabídne publiku 7. bienále mezinárodního festivalu NODO / New Opera Days Ostrava, jediná kontinuální přehlídka nové opery v České republice. Díky úzké kooperaci obou pořadatelských institucí, Ostravského centra nové hudby a Národního divadla moravskoslezského, se pod vedením mezinárodních inscenačních týmů uskuteční sedm inscenací, které demonstrují tvůrčí zvídavost a sílu aktuálního uměleckého vyjádření.

Zvětšit obrázek

Skladatelka Ann Cleare.
Foto: Justin Hoke

Letošní program představí operní a hudebně-scénická díla Pascala Dusapina, Františka Chaloupky, Amira Shpilmana, Iana Davise, Haštala Hapky, Ann Cleare a Petra Rezka za účasti futuristických hlukových nástrojů zvaných intonarumori. Mezi účinkujícími budou sóloví pěvci a dirigenti z Evropy a USA, inscenační týmy z České republiky, Rakouska a Izraele, rezidenčními soubory jsou mezinárodní Ostravská banda, členové ONO – Ostrava New Orchestra a sbor Canticum Ostrava pod vedením Jurije Galatenka.

Sedmé bienále festivalu NODO se uskuteční denně od 26. do 30. června 2024 na scénách Divadla Jiřího Myrona, Divadla Antonína Dvořáka, v Divadle loutek a bývalé hale Tatran (Bonver Aréně).

Středa 26. 6. Festival zahájí česká premiéra opery Passion (2006–07) francouzského skladatele Pascala Dusapina (1955). Opera vychází z legendy o Orfeovi a příběhu z Genesis o Lotově ženě proměněné v solný sloup a vypráví o dlouhé cestě dvou lidí. „Našel jsem protikladné vášně, které jsem zhudebnil – válku, modlitbu, a dokonce i smrt…“. Inscenace vznikne v koprodukci s Neue Oper Wien, v režii Ursuly Horner a pod taktovkou Waltera Kobery.

Čtvrtek 27. 6. Druhý festivalový večer bude originálním příspěvkem organizátorů k Roku české hudby. Přenese nás do příběhu, v němž se digitální nomád Komenský prochází jako poutník labyrintem současného světa. Nedílnou součástí jeho reality je umělá inteligence, kterou chce využít při práci na vytvoření univerzálního jazyka pro celé lidstvo. Opera Zaprodanec (2024) českého skladatele Františka Chaloupky (1981) vznikla na objednávku festivalu NODO, kde se objeví ve světové premiéře. Režisérem inscenace bude Rocc, diriguje Bruno Ferrandis.

Pátek 28. 6. Festivalový pátek patří hned dvěma netradičním představením. Prvním z nich je IMPACT – vnitřní cesta ze tmy (2022–24), operní projekt dvou izraelských umělců: skladatele Amira Shpilmana (1980) a choreografky Shiran Eliaserov (1985). Jejich opera je určena pro sopranistku, kaskadérku, závěsné techniky, orchestr, sbor a živou elektroniku. Chybět tedy nebude ani živá kaskadérská akce. Funkční basketbalová Hala Tatran (Bonver aréna) se promění díky podpoře OSTRA GROUP v operní scénu. Dirigentkou světové premiéry opery bude Lilianna Krych.

Ze sportoviště se přesuneme do Divadla loutek na operu Hořký konec Russolův. Jeviště ovládne sada intonarumori – hlukových nástrojů, které byly před více než sto lety zkonstruovány italským skladatelem Luigim Russolem (1885–1947) a staly se tak zhmotněním futuristického snu o hudebním ztvárnění ruchů modernizujícího se světa. V inscenaci režiséra Petra Odo Macháčka intonarumori doplní klavír a zpěv. Autorem libreta je český filozof a velký znalec opery Petr Rezek (1948–2022). Hudební složka bude společným dílem všech interpretů. Opera je poctou odvážným snahám Luigiho Russola a Petra Rezka.

Sobota 29. 6. V sobotu dostane prostor nejmladší skladatelská generace, a to z domácí scény i ze zámoří. Svá nová díla představí newyorský skladatel Ian Davis (1989) a z Prahy Haštal Hapka (1997), oba rezidenti Institutu Ostravských dnů. Zatímco Davisova opera Ephemeral Pulse obohatí ambientně koncipovaný zvuk hlasů a nástrojů elektronikou, Hapka do své opery Až tu všichni budou zakomponuje mix rozličných vlivů, kterými je obklopen, včetně jazzu a slam poetry. První operu bude režírovat Jiří Nekvasil a dirigovat Petr Kotík, ve druhé na režisérské křeslo usedne Vilma Bořkovec a dirigentem bude Patrik Kako. Obě opery vznikají na objednávku festivalu.

Neděle 30. 6. Závěr sedmého bienále festivalu NODO bude patřit irské skladatelce Ann Cleare (1983). Děj opery nás zavede do malé, příjemné zahrady v jednom skotském městě, kde zůstanou jednoho dne uvězněni čtyři zcela náhodní lidé. Po prvotním šoku nastane fáze vytváření domněnek ohledně toho, co se stalo a proč. Napětí mezi čtveřicí stoupá a na povrch vyplývají věci, které si člověk jindy raději nepřipouští… V opeře The Little Lives (2020–22), která měla premiéru na Mnichovském bienále v roce 2022, vystoupí celkem pět sólistů a komorní ansámbl, režisérem inscenace bude Jiří Nekvasil, dirigentem Bruno Ferrandis.

Zdroj: Tisková zpráva pořadatelů

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.