Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Rapper Lukrecius Chang o filmu Na férovku: Říkali mi, že to nedokážu. O to větší jsem měl motivaci

Rapper Lukrecius Chang o filmu Na férovku: Říkali mi, že to nedokážu. O to větší jsem měl motivaci

21.3.2024 07:07 Atd.

Před několika týdny měl v Karviné premiéru film Na férovku, který natočil místní rapper Lukrecius Chang. Přišly se na něj podívat stovky Romů, však je to také první akční romský film. Přestože se jedná o krátkometrážní snímek, v dynamické zkratce vypráví příběh malého Roma, který musí čelit šikaně a postupně se stane výborným akčním hrdinou. Hlavní roli ztvárnil rovněž Lukrecius, kterému se realizace náročných scén zalíbila natolik, že chystá volné pokračování. Snímek vznikl s pomocí profesionálních tvůrců a za účasti místních neherců, romských dětí.

Zvětšit obrázek

Lukrecius Chang ve filmu Na férovku.

Na Youtubu je v současnosti k vidění váš snímek Na férovku, o kterém se říká, že jde o první akční romský film. Opravdu je to tak?

Ano je to první akční romský snímek. Zatím se o to nikdo nepokoušel něco takového natočit.

Prý se vám i posmívali, že to nedokážete ani vy…

Určitě se smáli všichni, tvrdili, že ani já to nedokážu. Měl jsem o to větší motivaci dotáhnout filmování do konce.

Kolik energie vás realizace snímku stála a na čem všem se v tomto krátkém filmu podílíte kromě toho, že v něm hrajete hlavní roli?

Prvně jsem musel vše písemně zpracovat a podat projekt na Moravskoslezský kraj. Jakmile vše bylo schváleno, začal jsem shánět štáb. Pak jsem musel zajistit vhodná místa k natáčení, vytipovat lokace, musel jsem oslovit vhodné lidi, vypracovat pro ně dialogy, navrhnout bojové scény, sehnat stylové oblečení. Stálo to velké množství úsilí a mě na tom opravdu velmi záleželo, takže jsem se snažil, jak to nejvíce šlo.

Jste znám především jako úspěšný rapper, do jaké míry je právě hudba ve filmu Na férovku i vaším dílem?

Paradoxně jsem do filmu nestihnul nic nahrát, takže mi nezbyl ani prostor pro to, být ve studiu a udělat nějaký rap. Je mi to líto, ale věřím, že ve svém příštím projektu budu mít i prostor věnovat se také více filmovému soundtracku.

K rapu vás někdo přivedl, nebo to byl spontánní vývoj?

Vyrůstal jsem v době, kdy se hrál rap pouze na MTV, což bylo v polovině 90. let. V téže době začal vznikat i můj rap, začínal jsem s psaním textů. Mé první nahrávky ve studiu vznikly v době, kdy se psal rok 1998.

Filmy, jak říkáte, Romové netočí, ale jak je to u nich s hudbou? Té mají přece na rozdávání. A co romský rap, má nějaké romské stálice, osobnosti?

Romská hudba je velice pěkná. Ta tradiční, zároveň taneční, tak to je čardáš. Co se týče rapu, tak určitě zatím nejvíce udělal pro romskou komunitu Rytmus, to je ta největší ikona.

O čem zpíváte?

Převážně jsou mé texty o běžném životě, o tom, co dělám, jaké mám úspěchy, o pádech v životě, plánech, lásce a rodině, byznysu, pocitech z ringu a podobně.

Je možné vás někde slyšet naživo?

Koncerty jsou na domluvě. Z těch, které chystám letos, tak stačí sledovat můj FB Lukrecius Chang, uvádím na něm všechny potřebné informace.

Co považujete za své nejvýraznější úspěchy na rapové scéně?

Minulý rok vyšla kniha Českej rap, kde popisuju počátky mé kariéry a také pojednávám o současnosti. Moje klipy na Youtube mají dobrou sledovanost.

Můžete říci, jaký je váš život? Kolik času věnujete tvorbě, jaký je o vás zájem a jaké máte další zájmy a koníčky?

V první řadě se starám o rodinu. Neustále píšu texty a nahrávám singly a natáčím klipy. Mezi tím trénuji fitness a kickbox, asi pětkrát týdně. A hodně přemýšlím, jak natočit další film.

Máte zvláštní jméno Lukrecius, to je podle nějaké osobnosti? A proč si říkáte právě Chang?

Jméno mi vybral můj otec. Když to zjednoduším, tak Lukrecius je rapper, Chang je bojovník. Takže proto Lukrecius Chang. Dává mi to životní smysl.

Jaký je podle vás hlavní rozdíl mezi natáčením desky a filmu?

Deska je technický rap ve studiu. Natáčení je fyzický a viditelní efekt ve videu. Obojí je náročné.

O čem bude další film a kdy se začne s jeho realizací?

Momentálně pracujeme na scénáři. Bude se velice odlišovat od původního snímku. Jeho děj bude více rozvinutý a bude obsahovat delší bojové scény. Bude delší a obsáhne tak větší rozpočet. Téma nechci zatím prozrazovat, ale můžu říct, že se bude jednat o současný příběh ze života.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.