Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Druhý ročník bolatického festivalu Máják nabídne koncerty Donnie Darko i 1flfsoap

Druhý ročník bolatického festivalu Máják nabídne koncerty Donnie Darko i 1flfsoap

26.4.2024 10:48 Hudba » Zaostřeno

První květnová sobota bude v Bolaticích na Opavsku patřit druhému ročníku multižánrového festivalu Máják. Po velkém úspěchu z minulého roku parta místních nadšenců na 4. května 2024 připravuje opět odpoledne s cestovatelskými přednáškami a výstavami a také večerní hudební program zaměřený na alternativní hudební žánry pro mladší publikum. Hlavními hvězdami večera budou plzeňští rockeři Donnie Darko a elektroničtí experimentátoři 1flfsoap z Brna. Výtěžek z festivalu, na který je dobrovolné vstupné, bude věnován na dobročinné účely.

Zvětšit obrázek

Donnie Darko.
Foto: archiv kapely

„Kapela Donnie Darko je inspirovaná kytarovou scénou devadesátých let a ráda posouvá hranice mezi jednotlivými žánry,“ říká pořadatel akce Petr Šimeček.

Příznivce elektronických hudebních fúzí zase podle něj určitě osloví vystoupení brněnské dvojice 1flfsoap. „Tito hudební experimentátoři si zakládají na tom, že hrají opravdu živě. V jejich tanečním setu uslyšíte nejen nejrůznější hardware, ale i živé bubny, charakteristickou kytaru a velkou dávku improvizace,“ říká Šimeček o seskupení, jehož členové si již stihli zahrát v Londýně nebo třeba v Poznani.

Na festivalu zahrají také dvě regionální kapely. Vystoupí Poppers, kteří mají v Opavě a na Hlučínsku širokou fanouškovskou základnu a kromě rockové klasiky jako jsou písně od Led Zepellin nebo Jimmiho Hendrixe hrají i vlastní tvorbu, a také nové seskupení Flanel.

Festival ani letos nebude jen o hudbě, ale už od 14 hodin nabídne cestovatelské přednášky, například vyprávění Denisy a Adama Vilkusových. „Jde o manželský pár, který během covidové krize uvízl v srdci Polynésie na ostrově Samoa. Nakonec si oba svůj pobyt neplánovaně prodloužili o čtyři roky,“ říká pořadatel festivalu Petr Šimeček.

S přednáškou vystoupí na Majáku také Zuzana Kušnírová z Hradce nad Moravicí, která se představila už na prvním ročníku. „Tentokrát ji doplní i její kamarádky, s nimiž Zuzka loni vyrazila na cestu k Orientu, přičemž procestovala několik zemí. Určitě se dostane i zážitkům z alternativního festivalu v Makedonii, který probíhá uprostřed přírody a který po cestě také navštívila,“ dodal Šimeček.

Návštěvníci se můžou také setkat se sochařem Davidem Moješčíkem, který je znám mimo jiné díky ostravským sochám známých osobností jako jsou Leoš Janáček, Karel Kryl či Věra Špinarová. Moješčíkova tvorba je ale daleko širší, jeho nejvýznamnější realizací je Památník Operace Anthropoid v Praze z roku 2009 či sousoší Levitace 2010 před nádražní budovou v Ostravě-Svinově.

Součástí festivalu budou i dvě fotografické výstavy, fotografka Štěpánka Parvová zde představí působivé fotografie architektury opuštěných prostor, novinář Aleš Honus pak vystaví sérii fotografií pořízených v uplynulém roce na hudebních festivalech. To vše doplní výstava vybraných grafik žáků ZŠ Bolatice.

Bolatický Máják volně navazuje na tradici festivalu Art Jam, který v minulosti do Bolatic přivážel alternativní umělce a hudební interprety s žánrovými přesahy. „Hudební program je určen zejména pro mladší generaci, odpolední pak úplně pro každého. Dramaturgie je sestavena tak, aby si každý našel to své, ale jsem si jistý, že spoustu lidí osloví i hudba, kterou doposud neznali. Věřím, že i druhý ročník bude mít dobré ohlasy,“ dodal Šimeček.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.