Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel Majálesu Ostrava Petr Grác: Cílíme na mladší publikum. Účastnit se bude řada studentských spolků

Pořadatel Majálesu Ostrava Petr Grác: Cílíme na mladší publikum. Účastnit se bude řada studentských spolků

8.5.2024 07:11 Hudba

Letos si Ostravané mohou opět vybírat ze dvou majálesových festivalů. O letošních přípravách a organizaci tradičního studentského majálesu, který nese název Majáles Ostrava, jsme si povídali s prezidentem studentského spolku Younie Petrem Grácem, jenž tuto akci se svým týmem pořádá. Stejně jako loni se Majáles Ostrava bude konat na Slezkoostravském hradě. Zaškrtněte si v kalendářích datum 17. května.

Zvětšit obrázek

Prezident studentského spolku Younie Ostrava Petr Grác.
Foto: Štěpán Křikava

Majáles Ostrava pořádaný studenty je naplánovaný zhruba dva týdny po Ostravském majálesu, který pořádá profesionální agentura. Ani po roce tedy nedošlo na případné diskuze o propojení obou festivalů?

Nebyli jsme spolu za ten uplynulý rok vůbec v kontaktu, takže se nic nezměnilo a nevěnovali jsme tomu pozornost. Ty podmínky jsou pořád stejné. Tedy spojení by se nám nevyplatilo a vedlo by spíše k zániku našich snah. Chceme, aby přetrvala studentská forma festivalu. Se skutečností, že jsou v Ostravě dva majálesy, jsme se nějak naučili žít.

Budou k mání oproti loňsku nějaké novinky, když se odkloníme od hlavního programu?

Držíme náš majáles ve stejné formě jako minulý rok, který fungoval skvěle. Co je ale novinkou, je větší angažovanost studentských spolků, které budou součástí majálesu. Tvoříme s nimi doprovodný program či různé soutěže.

Můžete nějaké aktivity studentských spolků prozradit?

Většinou půjde o aktivitu, které se pojí k fakultě a zaměření studia daného spolku. Budou tam tedy zástupci třeba z lékařské fakulty, kteří se pokusí návštěvníky odlehčenou formou například trochu vzdělávat. Zároveň si ale budou moci návštěvníci o kousek dál zahrát kupříkladu populární beer pong. Je to hodně o daných spolcích, co si vymyslí. Nesnažili jsme se do toho nějak zásadně zasahovat. Každý bude mít něco unikátního, co by se nemělo opakovat.

Takže třeba volba krále a královny majálesu zůstává dál jen záležitostí konkurence?

Tohle skutečně měnit nebudeme, takže volba se nekoná.

Jak je to s rozpočtem. Podařilo se jej navýšit oproti loňsku?

Rozpočtově jsme na tom skoro stejně jako minulý rok, možná bych řekl, že je to dokonce o krapet méně. Pořád se ale točíme na částce kolem tří milionů korun. Dalo by se říct, že letos jsme se zaměřili na mladší publikum.

Co to tedy znamená zaměřit se na mladší publikum? Na koho se návštěvníci můžou těšit?

Třeba Xindl X, Pavel Callta, Paulie Garand, máme tam taky Robina Zoota, Sergeie Barracudu nebo Adama Mišíka. Na Electro Stage bude velký zahraniční headliner z Rakouska Camo & Krooked. Určitě bych rád vypíchnul dvojici Pam Rabbit a Mc Gey, kteří získali letos Cenu Anděl. Jejich vystoupení bude stát za to. Někdy se může jednat o méně známé interprety, ale o to více pak překvapí. Malá kapela Trocha klidu dokáže vytvořit velkolepou show. Jak vidíte, program to bude pestrý.

Festival se opět koná na Slezskoostravském hradě, jak je to v tuto chvíli s lístky? A je o majáles větší zájem než třeba loni?

V předprodeji máme stále vstupenky za 350 korun do 8. května. Poté se bude zvedat cena na 400 korun. Doporočuji tedy koupit lístek co nejdřív. Pokud se areál nevyprodá, tak určitě budou vstupenky k mání i na místě, ale tam bude cena o něco vyšší. Co se týče zájmu, řekl bych, že je to velmi podobné loňsku.

Hlavním organizátorem Majálesu Ostrava jste podruhé za sebou, ale podílel jste se na něm i dříve. Vnímáte třeba věkový posun návštěvníků? Osobně mám pocit, že na majáles chodí stále mladší publikum.

Ono je to o tom, kdo vystupuje. Dle toho bych pak hodnotil věkový průměr publika. Třeba loni jsme měli i interprety, na které přišli i lidé ve středním věku. Naše cílová skupina je letos, dejme tomu, v rozmezí 15 až 29 let, středoškoláci, vysokoškoláci. A co jede v takovém věku? Hlavně to bývá rap, který vládne a pro starší generaci už není tolik zajímavý. Předpokládám, že Xindl X nebo Robin Zoot budou mít dosti rozdílné publikum, uvidíme. Pochopitelně jsou ale vítáni úplně všichni.

Jak se podílí na Majálesu Ostrava město?

Pomáhá nám formou dotace, zároveň nás podporuje přímo i městský obvod Slezská Ostrava. Máme také výjimku z nočního klidu, za což jsem moc rád. Pomáhají nám taky s propagací a mám radost za vzájemně velmi dobrou komunikaci. Podporují nás také jako hlavní partneři Veolia, Dopravní podnik Ostrava či Moravskoslezský kraj.

Zaznamenal jste problém na Pražském majálesu, kdy zasahovala policie kvůli vratným kelímkům?

U nás vratné kelímky nevedeme, používáme jednorázové. Logisticky to není na místě, kde se náš majáles koná úplně jednoduché. Stejně tak z hlediska kapitálu, který bychom do toho museli vložit. A co říct na ten incident? Není to chyba kelímků. Asi se to může stát komukoliv, nikdo nejsme bezchybní, ale ze strany organizátorů to asi nebylo úplně zvládnuté.

Jakub Plaskura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.