Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Ostrava Jazz Nights pokračoval vzpomínkou na Joe Zawinula

Festival Ostrava Jazz Nights pokračoval vzpomínkou na Joe Zawinula

31.10.2013 00:01 Hudba

Festival Ostrava Jazz Nights ve středu večer v Parníku pokračoval vystoupením skupiny Zawinul Legacy Band. Kapela letos jede evropské turné a do ostravského klubu zavítala poprvé, i když její klávesista Scott Kinsey se v Ostravě již v minulosti představil se svým sólovým projektem.

Zvětšit obrázek

Baskytarista kapely Zawinul Legacy Band při středečním koncertu v klubu Parník
Foto: Milan Bátor

O tom, že se jedná o jazz světové extratřídy, se mohli posluchači přesvědčit hned první skladbou – energickým svižným otvírákem s dravou energií. Členové bandu Scott Kinsey (klávesy) a Robert Thomas, Jr. (perkuse) jsou v hudebním světě známé veličiny: Kinsey spolupracoval třeba se System of a down, Thomas si zahrál s Jaco Pastoriem, Stanem Getzem a dalšími hvězdami.

Oba ale především participovali na projektu Zawinul Syndicate, nezapomenutelného jazzového velikána Joe Zawinula. Mladší polovina bandu, bubeník Mike Baker a technicky neuvěřitelně disponovaný baskytarista Hadrien Feraud jim tvořili perfektní doprovod. Jméno dalšího hráče bylo pro některé posluchače tak trochu překvapením: místo kytaristy Amita Chatterjee, který se z osobních důvodů z části turné omluvil, zaskočil saxofonista a flétnista Katisse Buckingham.

Tato změna však nezpůsobila žádnou újmu na kvalitě. Buckingham totiž hrál přesvědčivě, jeho linky byly precizně vystavěné a sóla naprosto strhující. Kapela zahrála tvrdé jazzrockové instrumentálky, free jazzové improvizace, ale i pomalé lyrické skladby nabité emocemi.

Zawinul legacy band potvrdil vysokou úroveň komorního festivalu Ostrava Jazz Nights a nezbývá než těšit se na jeho brzké pokračování v podobě světového muzikanta Gavina Harrisona. Tento britský bubeník, který je známý převážně z kapel Porcupine Tree a King Crimson, bude ve střední Evropě prezentovat své poslední album The Man Who Sold Himself. Koncert se chystá na 18. listopadu.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.