Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo Antonína Dvořáka uvede premiéru komedie Jeana Anouilhe Pozvání na zámek

Divadlo Antonína Dvořáka uvede premiéru komedie Jeana Anouilhe Pozvání na zámek

4.11.2013 00:01 Divadlo

Brilantně napsanou komedii Pozvání na zámek připravuje jako druhou činoherní premiéru sezóny Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. V hlavní dvojroli bratrů - dvojčat se divákům představí herec Aleš Bilík. Premiéra se chystá na čtvrtek.

Zvětšit obrázek

Aleš Bílík a Andrea Mohylová při zkoušce inscenace Pozvání na zámek.
Foto: Radovan Šťastný.

Komedie jednoho z největších francouzských dramatiků dvacátého století Jeana Anouilhe upoutá tématem peněz, které zvláště dnes vytvářejí propast mezi těmi, kdo jich mají hodně a těmi, kdo je nemají. „Tématem této hry je život v bohatství a přepychu a také touha po moci, která se současným kultem mamonu úzce souvisí. Peníze dnes mají větší cenu než lidský život. Budeme rádi, když diváci přijmou pozvání do společnosti bohatých a chudých ke sledování obchodu s city a láskou a budou tak svědky tragikomických pádů našich hrdinů,“ láká na novou inscenaci režisér Peter Gábor.

Diváci budou na jevišti sledovat příběh dvou bratrů Horáce a Frederika, aristokratů, kteří jsou od sebe k nerozeznání podobní. Povahou ale jsou jako voda a oheň.   „Hrát dvě postavy znamená vidět hru ze dvou pohledů. Navíc v některých situacích je přepínání mezi oběma bratry v hodně rychlém sledu za sebou, je to malinko na hlavu. Člověk něco zahraje a vzápětí se proti tomu sám vymezí jako někdo jiný. Ale určitě si dokážete představit, že tyhle schizofrenní zkoušky jsou pro mě něčím maximálně vzrušujícím,“ říká Aleš Bílík, pro kterého je hlavní dvojrole v inscenaci Pozvání na zámek zároveň prvním účinkováním bez alternace.

„Šance, že si herec zahraje hlavní dvojroli v tak vynikajícím divadle je téměř stejná, jako vyhrát loterii. S tím rozdílem, že výsledek pak na náhodě nestojí,“ říká Bilík.

V režii Petera Gábora, scéně Michala Syrového a kostýmech Kataríny Holkové se kromě Aleše Bílíka představí jeho vyvolené Andrea Mohylová a Veronika Lazorčáková. Dále se diváci mohou těšit na Veroniku Forejtovou, Františka Večeřu, Annu Cónovou, Marii Logojdovou, Jiřího Sedláčka, Renátu Klemensovou, Ivana Dejmala a Miroslava Rataje.

Premiéra komedie Pozvání na zámek se koná 7. listopadu v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

 

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.