Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Švýcarský hudebník v Domě umění představí zvuky, které sbíral 365 dní po celém světě

Švýcarský hudebník v Domě umění představí zvuky, které sbíral 365 dní po celém světě

27.11.2013 00:00 Hudba

Již tradiční přehlídku avantgardního umění Pohyb-Zvuk-Prostor završí v Ostravě výjimečná produkce švýcarského bubeníka a lovce zvuků Juliana Sartoria s názvem Beat Diary. V pátek v Domě umění v centru Ostravy hudebník představí milovníkům hudebních experimentů své zvuky, které trpělivě sbíral po celý rok 2011.

Zvětšit obrázek

Avantgardní švýcarský umělec Julian Sartorius.
Foto: Archiv umělce

„Švýcar provede posluchače prostřednictvím hudebního deníku svým rokem 2011. Každý den vytvořil jeden beat, a to na nejrůznějších místech celého světa. Využíval zvuky běžných předmětů, ať už se jde o šelest vysavače, bzučení elektrického kartáčku na zuby či novoroční ohňostrojový třesk. Jeho rytmy oslovily hudební veřejnost natolik, že jej postupně začalo interpretovat několik experimentálních DJ´s.

„Zaznamenané tracky Julian vytvořil bez elektronických efektů, samplů nebo smyček. Každý jednotlivý úder byl skutečně zahrán a všechny zvuky jsou reálné, použil pouze takzvaný overdub, protože má jen dvě ruce,“ říká Martin Klimeš z opavského sdružení Bludný kámen, které přehlídku Pohyb-Zvuk-Prostor organizuje.

Ostravský koncert se uskuteční v pátek 29. listopadu od 19 hodin v Domě umění

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.