Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Vesnické divadlo v okolí Ostravy žije: Divadelní soubor Berani Těškovice

Vesnické divadlo v okolí Ostravy žije: Divadelní soubor Berani Těškovice

17.12.2013 00:02 Divadlo

Divadelní život neprobíhá jen v ostravských tzv. kamenných divadlech, ve městě je i řada neprofesionálních divadel. Divadlo se však hraje i v okolních obcích a často se jedná o zásadní příspěvky ke kulturnímu životu v místě. Jednou z takových lokalit s velmi živým vesnickým divadlem jsou Těškovice na Opavsku.

Zvětšit obrázek

Soňa Ulmannová a Oldřich Lindovský na archivním snímku.
Foto: Archiv souboru

Těškovice leží téměř na dosah ostravské městské hromadné dopravy. Stačí sednout ve Vřesině do tramvaje číslo 5, dojet na konečnou do Kyjovic-Zátiší a pak se projít pěšky lesem do Těškovic. Návštěva stojí rozhodně za to.

V centru vesnice stojí kostel, naproti přes ulici je dům s malou nástěnnou kapličkou sv. Víta, patrona divadelníků. Dřevěná místním farářem vysvěcená socha je dílem řezbáře s polské strany Tater. O instalaci kapličky a sochy se zasloužili místní ochotníci, divadelní soubor Berani Těškovice.

Historie ochotnického divadla Berani začíná v roce 1897. Tehdy do Těškovic s pohostinským veseloherním představením zavítal ochotnický kroužek z nedaleké Slatiny. I v Těškovicích si tehdy začali uvědomovat význam českého divadla. Jeho nadšenými propagátory se stali zvláště vesničtí učitelé.

Richard Sobotka o těškovickém ochotnickém divadle napsal: „Tenkrát si mladý kantor Richard Čech spolu s těškovickými řekli: Že oni by tež divadlo poradili zahrať, jak to Slatiňáci poraďa.“ Vůbec první představení sehráli těškovičtí roku 1898, šlo o veselohru „Čtyři boty, dva podpatky“. Divadelní představení tehdy završila taneční zábava.

Ke 100. výročí existence ochotnického divadla v Těškovicích nastudovali a velmi úspěšně v rámci přehlídky „Těškovické divadelní jaro“ sehráli (a dvanáctkrát pak na různých místech reprizovali) Piskáčkovu operetu „Perly panny Serafinky“. Právě v té době řady souboru těškovických divadelníků navždy opustil Jiří Lichý. Úkolu režiséra se po něm na dalších dvacet let ujal důlní záchranář a těškovický divadelník Oldřich Lindovský. „Dokud víme, že divadlo má našim lidem co říct, budeme ho hrát. A to nejen pro závazek k tradici, ale i k dnešní potřebě kulturního vyžití naší obce,“ řekl v jubilejním roce těškovického ochotnického divadelnictví vedoucí souboru a režisér v jedné osobě Lindovský.

Někdejší důlní záchranář působil u těškovického divadla pětadvacet let, z toho dvacet let i jako režisér. V loňském roce po něm režisérskou taktovku převzala paní Jindra Režná, rodačka z Těškovic, civilním povoláním zdravotní sestra v Ostravské fakultní nemocnici. „Těškovickému divadle se věnuji od svých dvanácti let,“ řekla Jindra Režná. „Poprvé v roli režisérky ještě společně s Oldřichem Lindovským v divadelní hře Tenor na roztrhání,“ dodala. V současné době post režiséra nebo spíše režisérky zastávají Soňa Ulmannová, dcera dnes již nežijícího Oldřicha Lindovského, a Jindřiška Režná.

Každý rok se Berani Těškovice snaží přicházet před diváky s novou hrou. Soubor se orientuje spíše na hry komediálního žánru. Zatím poslední inscenací byla hra na motivy televizního seriálu Slovácko sa nesúdí s názvem Co ještě nevíte, v hospodě se dozvíte, která mimo jiné získala cenu za nejlepší letošní představení na festivale ochotnických souborů ve Štramberku i několik cen na letošní přehlídce Ostravské Buchary 2013.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.