Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další jméno blížících se Colours: Turecký hudební klenot Taksim Trio

Další jméno blížících se Colours: Turecký hudební klenot Taksim Trio

9.1.2014 18:39 Hudba

Prvotřídní turecký hudební soubor Taksim Trio je třetím jménem, které v tomto týdnu zveřejnili pořadatelé blížícího se ročníku festivalu Colours of Ostrava. Trojice špičkových istanbulských hudebníků přiměje návštěvníky festivalu k hlubokému rozjímání o smyslu života.

Zvětšit obrázek

Turecký soubor Taksim Trio se představí na Colours of Ostrava.
Foto: Archiv

Fenomenální Taksim Trio tvoří klarinetista Hüsnü Şenlendirici, hráč na orientální násroj qanun Aytaç Doğan a loutnista İsmail Tunçbilek. Jejich koncert měla možnost vidět hudebnice Andrea Konstankiewicz, známá zejména z Tara Fuki. „Ten zážitek, to byl výlet o tisíce mil dál, než jsme se kdy dostaly s Tara Fuki. Jiná galaxie. Doporučuji celému lidstvu,“ řekla o koncertu turecké kapely na hudebním veletrhu Womex Andrea Konstankiewicz.

https://www.youtube.com/watch?v=0kBdMF41O5o

Zmíněný koncert patřil k milníkům této prestižní akce –  snad poprvé tu nějaká skupina získala ovace ve stoje. „Kdo ale tehdy v narvaném sále seděl, neměl na vybranou – Taksim Trio dokáže totiž spustit až neuvěřitelný vysokorychlostní mazec, kterým vás doslova přišpendlí k sedadlu a donutí nevěřícně zírat. Pak v sobě cosi přepne, změní náladu a spustí spletitou, lyrický rozjímavou, emočně pohlcující skladbu, až máte pro změnu co dělat, abyste nevzlétli,“ tvrdí pořadatelé Colours.

S neomezenou virtuozitou a v improvizačním rauši muzikanti přepínají mezi tureckou, romskou a arabskou tradiční hudbou, přepisují pravidla komorní klasiky a po spirálách se vydávají vstříc jazzu nebo ambientu. Pokud nastává potřeba tu hudbu charakterizovat jedním slovem, pak je to jasné – Istanbul, odvěká křižovatka Východu a Západu.

Další informace o letošním ročníku jednoho z nejlepších středoevropských festivalů jsou na webu www.colours.cz

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.