Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravští herci bijí na poplach. Zvukem kovadliny podpořili své kolegy z Ústí

Ostravští herci bijí na poplach. Zvukem kovadliny podpořili své kolegy z Ústí

11.2.2014 16:57 Divadlo

Podpořit umělce z Činoherního studia v Ústí nad Labem, které se rozhodnutím rady města ocitlo bez prostředků a od počátku února zrušilo všechna představení, se po několika českých městech rozhodla také Ostrava. Na Masarykovo náměstí v úterý odpoledne postupně přicházeli herci ze všech ostravských divadel, aby symbolickým bitím do kovadliny dali najevo, že jim události v Ústí nad Labem nejsou lhostejné.

Zvětšit obrázek

Jirí Sedláček (vlevo) a jeho syn Michal protestují proti rušení Činoherního studia.
Foto: Aleš Honus

K iniciativě Bijte na poplach se už o víkendu připojila také Praha a v pondělí se bilo v Liberci, v Plzni a v Teplicích. V úterý přišla řada na Ostravu.

Bouři mezi umělci napříč republikou vzbudilo nedávné rozhodnutí ústeckých radních, kteří odmítli poskytnout divadlu již dříve schválený finanční příspěvek.

Mezi protestujícími herci, kteří přišli na Masarykovo náměstí v centru Ostravy, nechyběly takové osobnosti jako Norbert Lichý, Jan Fišar, Jiří Sedláček, Přemysl Bureš, Tomáš Jirman, Lukáš Melník, Petra Lorencová, Kateřina Krejčí a další. Všichni připravenými kladivy tloukli na kovadlinu, která je po několik desetiletí symbolem ústecké činohry.

„Vadí mi, že jak je v této zemi poškozováno divadlo. Na kulturu se dává minimum peněz, což mi připadá trapné a nemorální,“ řekl Jan Fišar. „Je to smutné. Činoherní studio je velmi kvalitní divadlo s velmi dlouhou tradicí. A najednou se to nečekaně zruší. To může udělat jedině někdo, kdo do divadla vůbec nechodí a kdo divadlo nepotřebuje,“ řekl Norbert Lichý. „Zrušit něco je strašně jednoduché, ale postavit něco je strašně dlouhý proces,“ dodal.

„Můžeme si všichni vzpomenout, že něco podobného jsme v Ostravě už v devadesátých letech zažili. Proti takovým praktikám, které likvidují všechno hodnotné, má smysl se postavit,“ dodal umělecký šéf Divadla loutek Ostrava Václav Klemens.

Organizátoři akce jsou s výsledkem spokojeni. „Podařilo se nám oslovit řadu kolemjdoucích, kteří o problémech v Ústí dosud nevěděli. Během hodinky petici podepsalo asi devadesát lidí,“ řekla Michaela Kubicová z Divadla Petra Bezruče. „Chtěli jsme dát najevo, že situace okolo Činoherního studia je i naší věcí. Že se jedná o bytí či nebytí české kultury,“ dodala.

Problémy kolem Činoherního studia v Ústí nad Labem vznikly poté, co rada města rozhodla, že navzdory již schválenému městskému rozpočtu, ve kterém se na provoz činohry počítalo s částkou 12 miliónů, peníze neposkytne, ale vypíše grantové řízení. Divadlo bylo na tuto situaci zcela nepřipraveno a protože přišlo o svůj pravidelný příspěvek, bylo nuceno zrušit od začátku února všechna představení.

Lidé z Činoherního studia podobné akce, jako byla ta v Ostravě, vítají. „Každá taková iniciativa je pro nás obrovskou morální vzpruhou,“ řekla mluvčí divadla Jana Válková.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.