Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Poslechněte si: Kapela eR vydává nové album. Jmenuje se Nech mě

Poslechněte si: Kapela eR vydává nové album. Jmenuje se Nech mě

5.11.2014 00:00 Hudba

Kapela eR, která je jedním z projektů známého ostravského hudebníka Tomy Ryboly, vydává v tomto týdnu své debutové cédéčko. Toma Rybola je znám zejména jako zakladatel kapel Filip M., Hoo Hoo Coctail a Up!Great. V kapele eR se potkal například s Marem Zemanem (Banana, Marow), saxofonistkou Marcelou Kučovou a dalšími známými jmény ostravské scény. Deník Ostravan.cz přináší exkluzivní premiéru šesti písní z CD, jehož křest se bude konat 8. listopadu v klubu Barrák.

Zvětšit obrázek

Toma Rybola hraje v kapelách Up!Great nebo Filip M. a pořádá festival TTRec. Party.
Foto: Tomáš Dudyn Václavek

„Projekt eR vznikl z mé potřeby uvést do života písně, které jsem složil mimo své domovské kapely a které jsem už před mnoha lety hrával ve zkušebně s bubenicí Zuzanou Konderlovou a basákem Marem Zemanem. Tehdy nevznikla z našich setkání žádná kapela, protože jsem na to neměl prostě čas a plně jsem se věnoval hraní a tvorbě v Hoo Hoo Coctail, Up!Great a Filip M,“ říká Toma Rybola.

Celou dobu se ale zabýval myšlenkou, že písně jednou nahraje. A když si Up!Great udělali asi před rokem pauzu, protože zpěvačka Veronika Hurtová odkráčela do porodnice, přišla ta nejvhodnější doba.

Na albu kapely eR hrají hudebníci, kteří hráli s Tomou Rybolou v kapele Hoo Hoo Coctail, tedy bubeník Kocour a basák Wiki, a dále muzikanti, kteří tvoří současnou živou podobu eR, což je ještě klávesista Pavel Sotoniak, baskytarista Maro Zeman a saxofonistka Marcela Kučová. Výčet hudebníků, kteří se na albu podíleli, zahrnuje i bubeníka Matěje Drabinu, zpěvačku Joy, klávesistu Davida Straku, na albu ale hrají také baskytarista Taso Engonidis, bubenice Zuzana Konderlová a zpívá na něm také vokalista Tobi.

Seskupení eR mělo být původně jen studiovým projektem, nakonec ale začalo i koncertovat a fungovat jako regulérní kapela. „Takže na desce se nakonec objevují i písně úplně nové, které už vznikly ve zkušebně s kapelou, například píseň Tvoje moje světy. A taky jsem poprvé v životě přidal na svoje CD i písně, jejichž nejsem autorem. Jedna z nich je píseň Čumáček od Martina Kučaje, syna Marie Rottrové, kterou kdysi nahrál se svou kapelou Proud.

Hudbu k titulní písni Nech mě složil zvukový mág Mroš, v jehož studiu se album nahrávalo. „Jak jsme spolu trávili čas ve studiu, tak mi ji jednou pustil a já byl nadšen a hned jsem složil text, který je nakonec asi nejzásadnější z desky, a proto jsem CD pojmenoval právě Nech mě,“ říká Toma Rybola.

Album obsahuje celkem 15 písní a vychází u labelu TTRec právě 8. listopadu, tedy v den chystaného křtu v ostravském klubu Barrák. Na něm nevystoupí jenom kapela eR, ale také kapely Echo Message, Have The Munchies a Up!Great. „Pozval jsem si ještě pár dalších hostů, kteří si se mnou zazpívají nebo zahrají, což jsou Jitka Andrašková, Joy, Wiki, Mroš a obzvláště se těším na bubenici Zuzanu Konderlovou, mou ženu, neboť tu se mi nepodařilo ke mně na pódium dosud dostat,“ říká Toma Rybola.

Kmotrami alba budou dvě zpěvačky, se kterými Toma Rybola už řadu let spolupracuje, a to Jitka Andrašková  ze skupiny Filip M. a Veronika Hurtová z Up!Great.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.