Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Operní studio Fakulty umění nastudovalo operu o Bystroušce. Vyrazí s ní i na Hukvaldy

Operní studio Fakulty umění nastudovalo operu o Bystroušce. Vyrazí s ní i na Hukvaldy

2.6.2015 00:00 Divadlo

Jedno z nejpozoruhodnějších děl světové operní literatury, Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky, nyní postupně ožívá v Ostravě díky Opernímu studiu a orchestru Fakulty umění Ostravské univerzity. V podání studentů Bystrouška v červnu dvakrát navštíví divadelní sál Domu kultury města Ostravy a hned poté zamíří na hudební festival Janáčkovy Hukvaldy, kde bude mít její uvedení poněkud smutnou příchuť kvůli nedávné krádeži bronzové lišky, jež byla symbolem Hukvald a vyhledávanou turistickou atrakcí.

Zvětšit obrázek

Leoš Janáček.
Foto: www.encyklopedie.brna.cz

Operní studio Fakuty umění prokázalo nedávno své kvality mimo jiné nastudováním muzikálu Ohňostroj (recenze ZDE) a řady oper. Jeho fungování se opírá o vynikající pedagogy katedry zpěvu, jakou jsou například Henryka Januszewska-Stańczyk, Eva Dřízgová-Jirušová, Eliška Pappová, Alexander Vovk a další, kteří své studenty přivedli k řadě mezinárodních úspěchů i k nominacím na Ceny Thálie.

Nyní si studenti troufnou na jednu z nejpopulárnějších Janáčkových oper. „Inscenace, která zazní v úpravě pro komorní orchestr Jonatana Dovea z roku 1998, je pro řadu studentů první výraznější zkušeností s Janáčkovou operní tvorbou,“ říká o představení dirigent Jakub Žídek, vedoucí Operního studia FU OU, jenž stojí za hudebním nastudováním celé inscenace.

Premiéru s dílem Leoše Janáčka v rámci celovečerní produkce si připíše také Tomáš Surý, režisér právě vznikající inscenace. „Janáčkova tvorba má ve světě opery 20. století bezesporu své zásadní místo, proto se jí věnuji především v rámci svých přednášek na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě“, přibližuje svůj vztah k Janáčkovi Tomáš Surý. „V minulosti jsem se jako režisér s Janáčkovou hudbou samozřejmě již několikrát setkal, především v rámci realizace různých scénických operních koláží a fragmentů, možnost být součástí týmu, který nově připravuje kompletní operní dílo Leoše Janáčka, mám však opravdu poprvé. Proto jsem se také na práci v Ostravě opravdu těšil“, dodává slovenský režisér, jenž stojí také za koncepcí scénografie.

Vstupenky na ostravská představení je možné si rezervovat elektronicky na mailové adrese leona.pavlikova@osu.cz, vstupné na obě představení je pouze dobrovolné.

Inscenace také bude mít svou reprízu 28. června v oboře hradního amfiteátru v rodišti Leoše Janáčka v rámci festivalu Janáčkovy Hukvaldy.

(Pramen: tisková zpráva Fakuty umění OU)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.