Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Dům umění v Ostravě slaví devadesát let výstavou toho nejlepšího ze svých depozitářů

Dům umění v Ostravě slaví devadesát let výstavou toho nejlepšího ze svých depozitářů

19.1.2016 00:00 Obraz & Slovo

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) v rámci letošního 90. výročí od založení Domu umění připravila výstavu stovky nejvýznamnějších děl v průřezu staletí ze svých sbírek. Vernisáž je připravena na úterý 19. ledna od 17 hodin. Expozice bude k vidění do 20. března 2016.

Zvětšit obrázek

Marco Bello: Svatá rodina s malým Janem Křtitelem a sv. Rochem (16. století).

„V době vzniku měla galerie 122 děl, již za Aloise Sprušila narostl počet akvizic na 2100 položek. V současné době se jedná o téměř 20 tisíc položek. Dům umění zůstal svými prostorovými možnostmi nezměněn,“ říká Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě a pokračuje: „Lze jen doufat, že sté výročí Domu umění již proběhne v nových prostorách, které umožní představit celou část mimořádné sbírkové kolekce Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Expozice představí stovku uměleckých děl ze sbírek GVUO v průřezu staletí. Vedle sebe tak budou moci návštěvníci obdivovat mistry evropského umění přelomu 15. a 16. století, jako je například Marco Bello nebo Mistr Královéhradecký. Prezentovány budou kresby, malby i objekty. K vidění budou příklady evropského umění v rozmezí 16., 17. 18. a 20. století a rovněž české umění 19. a 20. století. Zastoupena bude tvorba z okruhu rakouského, ruského a španělského umění 20. století. Představena bude i ukázka z rozsáhlé kolekce českého expresionismu a kubismu, ale také ze sociálního umění, surrealismu a tvorby uměleckých skupin, jako je například Skupina 42. Výstavu pak uzavřou artefakty umělců, kteří zastupují české umění 60., 70. i 80. let 20. století, a také umělecká generace 90. let 20. století. Součásti výstavy budou také akvizice z loňského roku, mezi něž patří například Daniel Balabán či Hugo Demartini.

„Výstava představuje reprezentativní vzorek z kolekce evropského a českého umění. Výběr má upozornit na pestrost a uměleckou kvalitu galerijních sbírek. Před námi stál nelehký úkol vybrat kolekci z více než dvaceti tisíc děl. V konečném výběru jsou proto zastoupena především sochařská a malířská díla, přestože galerie spravuje i kvalitní sbírku grafických listů,“ vysvětluje Renata Skřebská, spolukurátorka výstavy.

Při příležitosti výstavy GVUO vloni vydala stejnojmennou doprovodnou publikaci v češtině a v letošním roce také v angličtině. Výstavní katalogy budou k prodeji na pokladně Domu umění české verzi za 160 korun a v anglické za 600 korun. Expozici doprovodí vzdělávací programy pro školy a veřejnost, které je možné rezervovat telefonicky nebo emailem, a komentované prohlídky, na které není nutná rezervace předem.

Během slavnostní vernisáže bude zpřístupněna také druhá výstava z cyklu Eduarda Ovčáčka / Grafika je dar s podtitulem Labyrinty & Partitury. V Domě umění GVUO budou výstavy otevřeny denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 50 korun a zlevněné 25 korun, volný vstup v neděli bude zachován.

Galerie výtvarného umění v Ostravě byla založena v roce 1952 jako Krajská galerie. Od svého počátku sídlí v Domě umění na Jurečkově ulici 9, který byl otevřen 13. května 1926 Spolkem pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě. Budova ostravského Domu umění je památkově chráněna od roku 1958. V roce 2008 byly všechny administrativní místnosti z Domu umění přesunuty do budovy na Poděbradově ulici 12, kde je umístěna i veřejně přístupná knihovna. Galerie výtvarného umění v Ostravě pečuje o konvolut evropského umění, českého umění 19. i 20. století a soubor kresby a grafiky, které dohromady čítají přes dvacet tisíc uměleckých artefaktů. Galerie vystavuje své umělecké kolekce právě v budově Domu umění, kterou spravuje. Sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě jsou natolik kvalitní a rozsáhlé, že ji řadí k pětici nejvýznamnějších galerií v České republice.

Zdroj: Tisková zpráva

Čtěte také: Rozhovor s ředitelem Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiřím Jůzou

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.