Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Radovan Lipus se vrací do NDM jako režisér opery Hamlet, v níž hlavní hrdina neumírá

Radovan Lipus se vrací do NDM jako režisér opery Hamlet, v níž hlavní hrdina neumírá

26.2.2016 00:51 Divadlo

Národní divadlo moravskoslezské se připravuje na premiéru francouzské lyrické opery Hamlet, která bude v Ostravě uváděna vůbec poprvé. Inscenace je současně operním debutem činoherního, rozhlasového a televizního režiséra Radovana Lipuse, bývalého kmenového režiséra činoherního souboru NDM v letech 1992 až 2008. Opera je součástí programu společného projektu ostravské kulturní scény Shakespeare Ostrava 2016.

Zvětšit obrázek

Thomas Weinhappel jako Hamlet u rakve jeho otce.
Foto: Martin Popelář

Velká francouzská opera představovaná trojlístkem Meyerbeer–Auber–Halévy, tedy honosná podívaná se silným zastoupením ansámblů, baletních a sborových scén, se v polovině 19. století spojila s komickou operou a dala tak vzniknout jedné z nejpozoruhodnějších syntéz, lyrickému dramatu.

„Zdůrazněná citovost a burcující romantické emoce v propojení s tanečními plochami se výrazně objevují právě u Thomasova Hamleta. Rozkolísaná psychika kralevice dánského a jeho sentimentální lásky Ophélie se probouzí ve velice náročných zpěvních pasážích doplněných neotřelou instrumentací,“ uvádí k opeře dramaturgyně Eva Mikulášková.

Opera je součástí programu společného projektu ostravské kulturní scény Shakespeare Ostrava 2016. Na rozdíl od shakespearovského Hamleta však Hamlet v ostravské inscenaci neumírá. „Na konci lid radostně a ryčně provolá Hamleta svým novým panovníkem. To není happy end. Hamlet jim neodpoví vděčností a díkem. Jeho život se zastavil, jak křídla hmyzu zamrzlá už navždy v kapce pravěkého jantaru. Co je po jásotu, po království, po jaru, které právě vítězně postupuje širým krajem? Ač mocný vladař, skončil s méně nežli málem,“ dodává režisér Radovan Lipus.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.