Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bílý anděl rozevřel křídla v Gongu. S ostravskými filharmoniky si královna popu rozuměla

Bílý anděl rozevřel křídla v Gongu. S ostravskými filharmoniky si královna popu rozuměla

9.12.2016 11:18 Hudba

Lucie Bílá, která nedávno musela kvůli hlasové indispozici zrušit několik koncertů, vystoupila ve čtvrtek v ostravském Gongu. Spolu s ní se na pódiu objevil Bílý sbor, doprovodná skupina klavíristy Petra Maláska a Janáčkova filharmonie Ostrava, kterou dirigovala Miriam Němcová. Jako host ve dvou písních zazpíval také frontman Arakainu Jan Toužimský.

Zvětšit obrázek

Lucie Bílá během koncertu s Janáčkovou filharmonií.
Foto: Ivan Korč

Hala Gong byla zaplněna do posledního místa. Římskokatolický farář Zbigniew Czendlik večer zahájil mluveným slovem, přičemž si po necelých deseti minutách vtipů i oduševnělých glos okamžitě získal diváky. A nebylo to zdaleka jen kvůli jeho „kratkemu zobaku“.

Czendlik noblesně uvedl zpěvačku na pódium, když zmínil její laskavost i charitativní aktivity, které letos Bílá zacílila na seniory. V té souvislosti o ní hovořil jako o bílém andělovi. A jako bílý anděl se Lucie Bílá také zjevila na pódiu. V nádherných běloskvoucích šatech zahájila večer vánoční písní Tichá noc, za doprovodu Bílého sboru, kapely Petra Maláska a nádherného aranžmá pro symfonický orchestr, v němž vyniklo krásné hobojové sólo.

u1073_08_12_2016_korc

Lucie Bílá během koncertu v Gongu. (Foto: Ivan Korč)

Bílá od začátku potvrdila, že hlasové problémy jsou tytam, její vokál byl ve skvělé kondici a nepotřeboval ani předlouhý delay, který jí prodlužoval zpěv, když dala mikrofon od úst. Gradací a pěkným sólem se blýskla Bílá v Dobrodružství s Bohem Panem s krásnou melodií violoncella v závěru. Také Štastné svátky v ten den překvapily krásnou kytarovou linkou vynikajícího Pepy Štěpánka, atmosférická píseň Tambor zase elektrizovala tvrdošíjnou rytmikou a tonální celistvostí, která vyvolala obrovskou gradaci.

Poutavá byla kapelní verze písně On byl tak nádherný, cover verze slavné Cavatiny Stanleyho Myerse. Hapkovským kouzlem, intimitou a osobním sdělením oslovily následující komorní písně Boubel a Modi, které Bílá zazpívala jen za doprovodu piana Petra Maláska. Obsada se opět rozrostla v následující písni Purpura.

u0744_08_12_2016_korc

Lucie Bílá a Jan Toužimský během koncertu v Gongu. (Foto: Ivan Korč)

Bílá si přivedla také hosta, kterým byl zpěvák skupiny Arakain Jan Toužimský. Sympatický rocker zazpíval dvě písně. Na nebi svítí, kterou proslavil Dan Bárta, překypuje bluesově rockovou pohodou, říznou energií a Toužimský ji zvládl se ctí, stejně jako následující Skleněné hvězdy. V této souvislosti se Lucie Bílá zmínila, že Toužimský je nejlepší zpěvák, kterého zná. Kdo však zná Na nebi svítí v podání zpěváka Dana Bárty, jen těžko se s mírně nadsazeným výrokem ztotožní.

u0799_08_12_2016_korc

Jan Toužimský a členové Janáčkovy filharmonie. (Foto: Ivan Korč)

Lucie Bílá pokračovala ve vánočním duchu písněmi jako To je ten den, Jen kvůli nám a Ave Maria Franze Schuberta, které vzbudilo velký ohlas publika. Jeden z největších zážitků bylo Desatero alias Hallelujah letos zesnulého Leonarda Cohena, které Bílá svým strhujícím zpěvem povýšila na osobní zpověď plnou vášnivého pěveckého výrazu i něhy. Na závěr se zpěvačka rozloučila s Ostravou písní Rolničky.

u0825_08_12_2016_korc

Lucie Bílá během koncertu v Gongu. (Foto: Ivan Korč)

Koncert Lucie Bílé v Gongu splnil očekávání. Nedávno prodělaná hlasová indispozice sice byla po více než hodině mírně znát na lehké hlasové únavě, ale Lucie Bílá je obrovská profesionálka, dokázala ještě přitlačit a v závěru svou dynamikou a typicky chraplavým zpěvem strhla posluchače, kteří jí v předposlední písni rozsvítili z publika hvězdy světlem z mobilů. Loučili se s ní aplausem vestoje.

Lucie Bílá během čtvrtečního koncertu v Gongu.

Lucie Bílá během čtvrtečního koncertu v Gongu.

Doprovodná kapela Petra Maláska hrála báječně, zapůsobil kytarista Pepa Štěpánek, skvělý jazzový basák Martin Lehký, v několika písních se blýsknul také saxofonista František Kop, jehož nástroj však nebyl úplně ideálně nazvučený a místy se ztrácel. Až na tento problém ovšem koncert provázel špičkový zvuk: Bílý sbor, jednotlivé nástroje Janáčkovy filharmonie i kapela, vše bylo konkrétní a akusticky příjemné.

u1036_08_12_2016_korc

Houslistka Janáčkovy filharmonie Alžběta Falcníková. (Foto: Ivan Korč)

Je trochu škoda, že si Janáčkova filharmonie nemohla zahrát ve vícero písních. Skladby, v kterých klasičtí hudebníci hráli, patřily ke zvukově i aranžérsky nejpovedenějším. Na opačném pólu, ale se stejnou přesvědčivostí zapůsobily křehké písně, které Bílá zazpívala jen za doprovodu Petra Maláska. Malásek jednoznačně potvrdil, proč je po dlouhá léta VIP koncertním pianistou celé plejády českých pěveckých celebrit.

u0654_08_12_2016_korc

Lucie Bílá během koncertu v Gongu. (Foto: Ivan Korč)

Bílá se sofistikovaně vypořádala také s nedávným „skandálem“ v rámci udělování cen Českého slavíka, když v závěru poděkovala publiku za přízeň a citlivě ocenila, že ji mají posluchači rádi a že si to „nenechali rozmluvit“. Lucie Bílá vetkla večeru podle očekávání krásnou atmosféru, jež byla upřímná a srdečná. Co víc si přát. Snad jen, aby tu srdečnost a dobrotu koncert této zpěvačky zasel do srdcí nejen během vánočních svátků, ale alespoň na celý rok. Lucie Bílá ten dar má. A dokáže jej stále rozdávat plnou náručí.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.