Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival Folklor bez hranic roztančí Ostravu už podvacáté. Přijedou soubory z Kostariky, Francie i Tchaj-wanu

Festival Folklor bez hranic roztančí Ostravu už podvacáté. Přijedou soubory z Kostariky, Francie i Tchaj-wanu

10.8.2017 00:00 Atd.

Festival Folklor bez hranic letos oslaví své dvacáté jubileum. Ve dnech 14. až 18. srpna představí ostravskému publiku nejen domácí soubory, ale i exotické folklorní skupiny z Ameriky, Asie i Evropy. Soubory budou po pět dní cestovat napříč ostravskými obvody a v pátek festival slavnostně ukončí závěrečným koncertem na Slezskoostravském hradě.

Zvětšit obrázek

Folklórní soubor Hlubina na festivalu Folklor bez hranic.
Foto: Ladislav Vrchovský

„Festival letos navštíví soubory z Kostariky, Tchaj-wanu, Srbska, Francie i Ukrajiny, zapomenout ale nesmíme ani na ty domácí, konkrétně Mateník z Prahy a Slovácký krúžek z Brna. Již tradičně se představí také kolektivy z ostravského regionu,“ řekla prezidentka festivalu Kateřina Macečková, která stojí v čele již od jeho založení.

Soubory během svého nabitého programu zatančí v pěti ostravských obvodech – v Moravské Ostravě a Přívozu, Hrabůvce, Mariánských Horách, Porubě a na Slezské Ostravě. „V pátek se na Slezskoostravském hradě nejprve představí dětské soubory a v 18 hodin začne slavnostní závěrečný festivalový koncert. Na hradě vždy panuje přátelská, až rodinná atmosféra, diváci si v krásném prostředí užívají poslední chvíle festivalu,“ dodává Macečková.

V pondělí soubory zatančí nejprve v obchodním centru Forum Nová Karolina, poté se přesunou na Masarykovo náměstí, kde vystoupí v rámci akce Písek v centru, představí se také na Jiráskově náměstí. Večer pak slavnostně zahájí festival koncertem na Janáčkově konzervatoři v Ostravě.

V úterý soubory zavítají do Ostravy-Jihu, tam roztančí prostranství před budovou kulturního zařízení K-Trio. Středeční odpoledne bude patřit Ostravě-Mariánským Horám, přesněji Mariánskému náměstí, a večer kolonádě v Sanatoriích Klimkovice.

Ve čtvrtek vystoupí soubory vedle kruhového objezdu na Hlavní třídě a poslední den festivalu se mohou diváci těšit na koncert dětských souborů a následující závěrečný koncert festivalu. Ve foyer Nové radnice je v průběhu měsíce srpna již tradičně instalována výstava fotografií Wernera Ullmanna z minulého festivalového ročníku.

Folklor bez hranic má ve svém programu kromě tradičních vystoupení na náměstích také návštěvy domovů pro seniory nebo centra pro osoby se zdravotním postižením.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Podrobný program festivalu ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.