Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Baví mě, co Infected Rain dělají, říká o hlavních hvězdách příští TTRec. Party manažer a kytarista Toma Rybola

Baví mě, co Infected Rain dělají, říká o hlavních hvězdách příští TTRec. Party manažer a kytarista Toma Rybola

17.12.2017 17:19 Hudba

Klubový festival nazvaný TTRec. Party bude pokračovat i příští rok, přičemž už nyní je znám jeho headliner. Ve čtvrtek 3. května 2018 vystoupí v ostravském klubu Barrák mimo jiné moldavská smečka Infected Rain, kde vokální post zaujímá půvabná divoženka Lena Scissorhands. Další informace týkající se této smysluplné klubové akce nám už sdělí Toma Rybola, tedy pomyslná duše festivalu a zároveň kytarista ostravské formace Up!Great.

Zvětšit obrázek

Toma Rybola hraje v kapelách Up!Great nebo Filip M. a pořádá festival TTRec. Party.
Foto: Tomáš Dudyn Václavek

V květnu příštího roku proběhne už šestý ročník TTRec. Party, přičemž hlavní hvězdou by měla být moldavská metalcoreová parta Infected Rain. Proč padla volba zrovna na ně? Čím by mohli být zajímaví pro fanouška, který je ještě nezná?

Na všech ročnících vystupovaly pouze české kapely, což jsem se letos rozhodl změnit nejen pro TTRec. party, ale i pro další koncerty, které TTRec. pořádá v jiných městech. Infected Rain mne zaujali proto, že jsou nabušená kapela se skvělou a výraznou zpěvačkou v čele. Navíc mě baví to, co hudebně dělají, hlavně na poslední desce. První kapelou, kterou jsem přivezl, byla ukrajinská crossoverová smršť Jinjer. Koncerty byly skvělé a potvrdily tak moji intuici, že jde o výjimečnou kapelu.

Za jakých okolností ses s Infected Rain seznámil? Našli si oni vás, nebo spíše vy je?

Právě s Jinjer jsme měli tento rok pokračovat ve spolupráci na jarním tour, ale tyto plánované koncerty musely být přesunuty vzhledem k vzrůstajícím aktivitám Jinjer. Příští rok v lednu budou pokračovat v turné s Arch Enemy, které letos odstartovalo, a následně odjíždějí na své první tour po Jižní Americe s Cradle Of Filth. Jinjer jsou pro mě opravdové zjevení, mistři crossoveru, o kterých určitě ještě mnoho uslyšíme! S ohledem na tyto skutečnosti jsem hledal nějakou kapelu na již zabookované koncerty a na TTRec. party místo Jinjer. Komunikuji s několika booking agenturami, agenty a promotéry a kapely si vybírám většinou z těchto zdrojů. Stejně to bylo s Infected Rain. Když jsem slyšel skladby Mold a Orphan Soul, tak jsem se rozhodl, že právě je oslovím a po listopadovém koncertě v Praze jsme se dohodli na spolupráci, která zahrnuje další koncerty na jaře 2018.

Moldavská kapela Infected Rain. (Foto: Archiv)

Zmínil jsi, že tvoje kapela Up!Great koncertovala nedávno v Praze spolu s Infected Rain, takže jsi jistě mohl načerpat nějaké informace o tom, jak funguje moldavská (metalová/hard coreová) scéna… Co ses dozvěděl? Jakou pozici Infected Rain mají v Moldavsku?

Infected Rain jsou nejznámější moldavskou nu-metalovou kapelou, která již dávno přesáhla hranice své země. Mají fanoušky napříč celou Evropou. Tamní scéna je podobná té naší, jen jsem získal pocit, že je jakoby více aktivní a živější.

Infected Rain vydali letos album 86, prvním singlem z této desky byla píseň Mold. Je to song, v němž se odráží určitá pasivita tamních lidí, přičemž Infected Rain se snaží na tento jev upozornit? Anebo je podtext skladby jiný? Jaké reakce kapela na tuto skladbu sklidila? 

Tohle je myslím otázka pro Lenu. Oba singly z alba 86 si vedou velmi dobře a fanoušci si je oblíbili. Pro mě jsou to jedny z nejlepších songů Infected Rain. Je v nich všechno a kapela jde momentálně do všeho úplně naplno, což se jí na albu 86 podařilo krásně zhmotnit a zúročit. Je to pro mě jejich nejlepší album.

Naopak u druhého singlu Orphan Soul se zdá, že je to poměrně citlivá, ačkoliv do agresivního hávu zabalená skladba o osamocení… Je to song podle skutečné události?

Ano, myslím, že Orphan Soul je pro Lenu velmi osobní téma, ale stejně jako předchozí dotaz nemohu odpovědět za ni. Můžeš se jí zeptat osobně příští rok 3. května po koncertě na TTRec. Party vol. VI. (smích)

Díky za radu, pokusím se, i když si myslím, že bych zdaleka nebyl sám, kdo s ní bude chtít po koncertě hovořit… Mimochodem letos hlavním hostem TTRec. Party byla ukrajinská formace Jinjer, příští rok to budou moldavští Infected Rain, přičemž obě kapely spoléhají na atraktivní zpěvačky… Je to náhoda? Koho přivezete příště?

TTRec. party je klubový festival, který probíhá pouze v Ostravě. Hlavním hostem letošní TTRec. Party byli znojemští X-Core. Jinjer jsme dovezli na dva koncerty mimo Ostravu. Ale rozumím ti… (smích). Náhoda to není. Máš pravdu, obě kapely mají atraktivní zpěvačky, které ale rozhodně nespoléhají jen na tyto zbraně. Tatiana i Lena jsou obě talentované vokalistky, které na sobě intenzivně pracují a naplno se věnují své hudbě. A kromě toho obě mají za sebou skvělé muzikanty! Zároveň mne ta ženská energie ve spojení tvrdou hudbou hodně baví a prakticky vždy hledám vhodné spojení ke své kapele Up!Great, ve které je nejvýraznější entitou právě žena. Momentálně se naplno věnuji přípravám na jarní koncerty Infected Rain, které proběhnou kromě Ostravy v rámci TTRec. Party také v Českých Budějovicích, Plzni, Bratislavě a ve Varšavě. Takže sleduji další kapely, ale zatím jen koutkem oka.

Jsou součástí vaší spolupráce s Jinjer a Infected Rain i nějaké výměnné koncerty? To znamená, že byste se s Up!Great mohli vydat na koncertní šňůru po Ukrajině či Moldavsku, případně jiných evropských zemích?

To bychom samozřejmě rádi a snažíme se dostat za hranice České republiky. Naše dosavadní zkušenosti s koncertováním v zahraničí jsou pouze pozitivní. Nechci předbíhat. Na jaře nás čekají koncerty v Česku, na Slovensku a v Polsku. Co bude dál, uvidíme. (smích)

Každopádně další kapelou, která příští rok v rámci TTRec. Party v klubu Barrák vystoupí, budou už zmínění Up!Great. Které další skupiny by se mohly na akci objevit?

Toto zatím není rozhodnuto, pokud mě nějaká kapela zaujme, tak ji oslovím. Na výběr supportu je ještě dost času a nabídek chodí poměrně hodně, takže bude z čeho vybírat.

Z koncertu kapely Up!Great. (Foto: Archiv)

Co se týká Up!Great, tak byste příští rok měli vydat novou desku… Máte už představu, jak by album mohlo vypadat? Zazní některé z nových skladeb také na ostravském koncertě?

Na nové desce už nějakou dobu pracujeme a podstatnou část materiálu máme připravenu. V březnu příštího roku začneme na nových nahrávkách pracovat v olomouckém DS studiu a vůbec nebudeme spěchat. Chceme si vyzkoušet jiné postupy, než jsme doposud používali, a udělat částečně krok jiným směrem. V dubnu 2018 bychom chtěli vypustit ven první ukázku z nového CD, které vyjde v průběhu roku 2018. V příštím roce také Up!Great oslaví deset let existence.

Co bylo prvotní myšlenkou, že akce s názvem TTRec. party vůbec vznikla? Máš už také představu, jakým směrem by se akce měla vyvíjet? 

TTRec. je label, pod jehož hlavičkou vznikly desky několika kapel. Mým cílem bylo představit každoročně právě kapely stáje TTRec. a zároveň přivézt do Ostravy kapely, které jsou zajímavé a talentované, které se mi líbí, mám je rád a které se zároveň v Ostravě moc neukazují. Stále více se zabývám představou TTRec. Party ve variantě open-air.

Jak bys prozatím svou misi TTRec. party ohodnotil? Je podle tebe úspěšná? Mají fanoušci zájem o koncerty dosud ne moc známých a profláklých zahraničních skupin, anebo na základě tvých zkušeností chodí spíše jen „na velké kapely“?

To se dá odhadnout velmi těžko, na co lidé přijdou a na co ne. Je to vždy trochu loterie a žádný klíč na to myslím není. Každý z nás má taky trochu jiný názor na to, co je „ne moc profláklá kapela“ a co je velká kapela. Pokud se ptáš na velké kapely, řekněme komerční scény, tak ano, na tyto velké kapely lidé asi chodí, ale tímto hodnocením se vůbec nezabývám. Nesnažím se své aktivity spojené s hudbou nějak měřit. Dělám to proto, že mě hudba naplňuje, a neumím to jinak. Taky neumím oddělit svůj svět muzikanta a svůj svět manažera. Jsem rád, když to, co dělám, má smysl hlavně pro muzikanty, kapely a pak to podle mne má smysl i pro fanoušky. A navíc je to skvělý život. (smích)

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.