Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Jubilejní 20. ročník Kina na hranici přivítá řadu populárních osobností včetně Ivana Trojana a Jana Hřebejka

Jubilejní 20. ročník Kina na hranici přivítá řadu populárních osobností včetně Ivana Trojana a Jana Hřebejka

2.2.2018 07:40 Atd.

Dramaturgové Kina na hranici chtějí na letošní jubilejní 20. ročník přehlídky nalákat publikum s pomocí osvědčených hvězd. Českou sekci tak podpoří jeden z nejvytíženějších herců současnosti Ivan Trojan, jeden z nejproduktivnějších režisérů Jan Hřebejk a jeho pravá ruka scénárista Petr Jarchovský. Za polskou stranu přehlídku obohatí nestor filozofického kina Krzysztof Zanussi. A to jsou jen první jména, o která by nemělo publikum přijít mezi 27. dubnem a 3. květnem, kdy se festival koná v Českém Těšíně a polském Těšíně.

Zvětšit obrázek

Publikum filmového festivalu Kino na hranici.
Foto: Organizátoři

Další jména prominentních hostů budou postupně přibývat a svůj dluh by měl přijet splatit i Karel Roden, který loni neodrazil a který slíbil přijet uvést středověkou roadmovie Křižáček.

„Přichystány jsou retrospektivy uvedených umělců. Celkem bude promítnuto více než 100 filmů včetně nejzajímavějších nových děl středoevropského kina. Nebudou samozřejmě chybět ani tematické cykly,“ uvádí Gabriela Cichá za festival.

Přehlídka si hýčká především svého polského diváka a je tak jisté, že na domácí půdě ne až tak vzácní hosté jako Hřebejk, Trojan a Jarchovský jsou lákadlem právě pro sousedy. Podle dramaturga a programového ředitele české sekce Martina Novosada se ale za jejich pozváním skrývá i hlubší poselství, které prý česká kinematografie za poslední desetiletí produkuje.

„Ivan Trojan patří k našim nejlepším a nejvytíženějším hercům. Plným právem, protože jeho civilní projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný a uvěřitelný, že divák se s jeho postavou dokáže lehce ztotožnit. Za jeho současným úspěchem stojí nejen nevídaný herecký talent, ale také léta odříkání a tvrdé práce v divadle, v televizi či v rozhlase. Trojan je hercem evropských parametrů a my jsme rádi, že můžeme i zahraničním divákům představit jeho nejlepší filmové výkony,” zdůvodňuje Novosad Trojanovo přední místo na festivalu.

Na programu se objeví například Trojanovo mistrovství ve známých titulech jako jsou dramata Ve stínu, Samotáři nebo Karamazovi. Překvapením bude účast čtyři let starého snímku Osmy, který se může pochlubit Cenou za nejlepší TV drama z berlínského festivalu televizních a rozhlasových pořadů Prix Europa. A jak to vidí se svým retrospektivním vydáním samotný herec? „Necítím se ještě tak starý, abych měl svou vlastní retrospektivu, vlastně se toho trochu i obávám, ale do Těšína se velmi těším,” okomentoval svou účast na Kině na hranici Ivan Trojan.

Divák diktuje i další jména: „Důvodem, proč jsme se rozhodli pro retrospektivu režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského, je skutečnost, že jejich filmy patří k divácky nejoblíbenějším titulům české porevoluční kinematografie,“ říká Novosad a přidává i dovětek, kdy podle něj hraní na divákovy city směřuje i k vyšším cílům.

„Hřebejk a Jarchovský se ve své společné tvorbě výrazněji věnují také závažným morálním i společenským tématům a jsou jedni z mála filmařů, kteří ve svých dílech mapují klíčová a společensko-politicky vypjatá období česko-slovenské moderní historie,“ upozorňuje ředitel české sekce.

Z Hřebejkovy tvorby se na plátno dostane mimo jiné Nevinnost, na Oscara nominované drama Musíme si pomáhat a zejména nejnovější trilogie Zahradnictví: Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. Ve zmíněných titulech si na své přijdou i diváci mající v oblibě i mediálně méně známé herecké tváře ze severovýchodu republiky, kteří ale splňují ty největší nároky, například mohou obdivovat mistrovství Norberta Lichého Ve stínu anebo Štěpána Kozuba v Dezertérovi.

Povinností by mělo být nenechat si ujít účast žijící legendy polské intelektuální kinematografie Krzysztofa Zanussiho. Bývá řazen mezi nejvýznamnější polské režiséry, jakými jsou například Kieślowski a Wajda, a český divák jej velmi dobří zná díky filmovým klubům. V programu těšínského festivalu jsou zařazeny jeho snímky Struktura krystalu, Rodinný život, Spirála nebo Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou.

Kino na hranici se mimo jiné zaměří na události kolem roku 1968. Klíčovými se stanou vzpomínky na události března roku 1968 v Polsku a invazi spojeneckých vojsk do Československa v srpnu 1968, která ukončila tzv. Pražské jaro. Jsou námětem jednoho z letošních tematických cyklů. Ve výběru budou zastoupeny nejzajímavější celovečerní filmy i dokumenty, které reflektují toto brutální potlačení svobodného vzedmutí obyvatel tehdejšího Polska a Československa komunistickým režimem.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.