Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zájem kapel o hraní na Slezskoostravském rock-festu je obrovský, říká Marcel Pažický

Zájem kapel o hraní na Slezskoostravském rock-festu je obrovský, říká Marcel Pažický

24.5.2018 06:05 Hudba

Zdá se, že organizátory Slezskoostravského rock-festu (Sorfest) nic a nikdo v jejich rozkvětu nezastaví. Inu, posuďte sami. Měsíc před začátkem akce se museli vyrovnat se zásadním problémem. Ze sestavy jim nezaviněně vypadly dvě hlavní kapely. Výsledek? Během pár dnů se podařilo zajistit znamenité náhrady. K tomu připočtěme, že festival, který se uskuteční 2. června v areálu Slezskoostravského hradu a na prostranství u nedaleké loděnice, je několik dnů před vypuknutím téměř vyprodán. Více v rozhovoru s jedním z organizátorů Marcelem Pažickým.  

Zvětšit obrázek

Organizátoři Slezskoostravského rock-festu (Marcel Pažický vpravo) společně s Johnem Connorem z Dog Eat Dog, kteří zde hráli v roce 2014.
Foto: archiv

Na úvod bych se ještě vrátil k tomu, co bylo řečeno loni, to znamená, že letošní hlavní hvězdou měla být kapela Tublatanka. Nakonec se tak nestalo… Proč? Uvažujete o ní pro příští rok?
Ano, Tublatanku jsme chtěli na letošní ročník pozvat, ale v průběhu příprav vyplynulo, že v programu nebudeme mít pro tuto kapelu volné místo. To ovšem neznamená, že u nás Tublatanka nezahraje v příštím nebo v dalších ročnících Sorfestu. To je zatím otevřené.

Loni poprvé se festival konal první červnovou sobotu. Zřejmě se tento termín osvědčil, když jste i pro letošek vybrali stejný termín… Je tomu tak?
Náš původní termín začátkem července se překrýval s Festivalem v ulicích, kde je dokonce vstup zdarma, proto jsme přesunuli termín. Tomuto festivalu zkrátka konkurovat nemůžeme. Nicméně začátek června byl nakonec správná volba, kdy festivalová sezona začíná a lidé jsou na koncerty pod širým nebem natěšení.
Jakou strategii jste letos při výběru kapel zvolili? Měnila se oproti předchozím rokům?

Ne, neměnila. Vždycky se snažíme postavit Sorfest tak, aby si každý návštěvník našel to své. Budeme i nadále pokračovat ve stylu rocku a metalu.

Každopádně měsíc před koncertem vás potkala jistá nepříjemnost a to, že vzhledem ke zdravotním problémům Oty Hereše kapely Alkehol a Törr zrušily své koncerty… Určitě to pro vás byl velký zásah. Jak se vám tuto nepříjemnost podařilo vyřešit?

Je to vždycky nepříjemné, ale takové věci se prostě stávají. Po krátkém, ale intenzivním jednání se nám podařilo sehnat, doufáme, že adekvátní zastoupení. Těmi jsou Limetal a Plexis. Tímto Otu zdravíme a přejeme mu brzké uzdravení.

Rozhodně dobrá volba, to jsou pro fanoušky atraktivní skupiny. Kromě nich jste nakonec mimo jiné vsadili na osvědčené pojmy typu Arakain, Debustrol a navíc na stále populárnější Traktor… Proč?

Protože jsme rock-metalový festival a na takový festival tyto kapely podle nás patří. Co se týká Alkeholu a Törru, tak nemoc si opravdu nevybírá, ale samozřejmě se budeme snažit tyto kapely na Sorfest v příštím roce dostat.

Je pravda, že před chvíli zmíněné kapely dokážou přilákat spoustu fanoušků, na druhé straně tu máme druhý úhel pohledu, a to, že zrovna tyto skupiny hrají v Ostravě či v okolí docela často… Myslíte si tedy, že zvát tyto kapely je de facto nutné (což si zase málokdo uvědomuje), aby i ty méně známé skupiny hrály před větším počtem fanoušků?

Cílem Sorfestu bylo vždy představit návštěvníkům i méně známe regionální nebo začínající kapely. Jedním ze základních myšlenek a cílů našeho festivalu je propagovat a podporovat klubové kapely, které nemají tu možnost ukázat, co umí, před větším publikem na větších festivalech. A to jim umožní zrovna náš festival.

Plánujete letos nějaké změny v souvislosti s třetím pódiem u loděnice?

V letošním roce jsme rozšířili program festivalu v areálu loděnice pod hradem. Bude zde vystupovat sedm kapel, a to včetně těch, které postoupily do finále mezinárodní hudební soutěže Líheň. To znamená polských Hurrockaine, slovenských The Gang a Head2down a brněnské skupiny Kuležák. A ještě bych dodal, že u této třetí scény bude vstup zcela zdarma.

To je určitě chvályhodná myšlenka, že se finále této hudební soutěže uskuteční v rámci vašeho festivalu. Jak k této spolupráci došlo?

Organizátoři této hudební soutěže si vlastně našli nás. To, že se finále uskuteční na našem hudebním festivalu na třetím pódiu v rámci doprovodného programu, byl nápad a nabídka společnosti Viking Agency, se kterou již mnoho let spolupracujeme a vítězné kapely této soutěže u nás již mnohokrát vystupovaly. Přišlo nám to jako skvělý nápad propojit soutěž s hudebním festivalem Sorfest, kdy tato festivalová scéna je navíc na velmi zajímavém místě přímo pár metrů od řeky Ostravice v těsné blízkosti loděnice pod hradem.

Dá se předpokládat, že spousta kapel má zájem vystoupit na vašem festivalu. Je tedy obtížné odmítat někdy i kamarády, které jistě v hudební branži máte? Je možné prozradit, kolik zájemců jste museli odmítnout?

Zájem kapel o hraní na Sorfestu je obrovský. Naprostou většinu jich musíme bohužel odmítat. Nicméně nevybíráme jen kapely, které nás osloví, navštěvujeme i koncerty, na kterých si sami vybíráme. Přednost mají regionální uskupení.

Patříte k festivalům, kde se klade důraz i na doprovodný program. Můžete tedy upřesnit, co všechno na příchozí čeká?

Je skvělé, že můžeme využít areál loděnice, kde je spousta vyžití pro malé i velké. Na místě budou připraveny sportovně outdoorové aktivity, jako například lezecká stěna, koloběžky, in-line brusle, půjčovna lodiček, pro děti jsme nachystali nafukovací atrakce a ti odvážnější můžou zkusit vyhlídkový let vrtulníkem. Pro cyklisty a rodiče s kočárky jsme zajistili úschovnu.

Dá se říci, že vzhledem k letošní sestavě máte i větší očekávání? To znamená, že necílíte pouze na fanoušky z Ostravska, ale třeba i na příznivce z celého kraje, z celé České republiky? Předpokládáte větší počet příchozích?

Budeme rádi, když přijde hodně lidí, protože to děláme hlavně pro ně. Na Sorfest se sjíždějí návštěvníci z celého Moravskoslezského kraje, ale víme, že máme i pravidelné návštěvníky z Karlovarského kraje. Rádi bychom naplnili kapacitu hradu. Víc to s ohledem na bezpečnost nejde.

Začali jsme minulostí a náš rozhovor můžeme uzavřít pohledem do budoucna. Máte už představu, jakým směrem by se měl festival ubírat v dalších letech? Můžete naznačit nějaké inovace, respektive plány, které chystáte?

V budoucnu uvažujeme o rozšíření festivalu do prostoru před hradem. Sorfest se stále vyvíjí, určitě nás něco napadne, čím udělat festival ještě zajímavější.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.