Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Metaloví Nahum nahráli na české poměry nadstandardní album. Přesto zdaleka neodkryli všechny karty

Metaloví Nahum nahráli na české poměry nadstandardní album. Přesto zdaleka neodkryli všechny karty

13.11.2018 21:46 Hudba

Ostravská metalová sebranka Nahum vdechla život pořádně dravé bestii s názvem Within Destruction. Explodující materiál přináší devět death-thrash metalových vypalovaček. Ačkoliv ty se zuby nehty drží nezbytností, které patří k těmto žánrům, nabídnou i překvapující momenty. A to je pozitivní zjištění.

Zvětšit obrázek

Ostravsku metalová kapela Nahum.
Foto: Archiv

Už od začátku je to jasné. Poznávacím znakem tohoto díla je především hudební nekompromisnost. Nahum na svém třetím albu spoléhají od první do poslední sekundy na devastující sound a je jim blízké se vyjadřovat zejména prostřednictvím death-thrash metalové brutality doprovázené extrémností. Nahrávka má přirozený tah na bránu, nekličkuje, ale její zabijácký instinkt míří přímo do středu terče. Nicméně tento drtící prvek není rušivý, i když místy ubírá albu na barevnosti, vzhledem k tomu, že se na něm bazíruje. Ale tak to prostě chodí.

Nahum si takovou cestu vybrali a kráčí po ní jistě a vzpřímeně. Ta sebejistota, s jakou toto menu servírují, je oprávněná. Jejich apokalyptické vidění světa má za následek, že nechtějí hudebně hladit, s ničím se nemazlí, zato preferují říznost a údernost. I přesto jsou tyto skladby dostatečně svěží. To znamená, že zcela oprávněně můžeme uvést, že hra, kterou rozehráli, se neutápí v obyčejnosti, ale nabízí vícero metalově poutavých momentů. Nechybí časté změny tempa, smysl pro dynamickou tvrdost v kombinaci s emotivními pasážemi či ponurostí, dostatečně drsný vokální drajv.

Ostravská pětice nijak zásadně neexperimentuje, ani nepatří k těm formacím, které se snaží dělat věci po svém, ale spíše jí jde o to, aby svou divokou jízdu co nejvíce zasvětila tomu, čemu věří. Tedy „těžkému kovu“ se všemi jeho slastmi i strastmi. V intencích daných žánrů však vytvořila velmi nápaditou desku, jejíž energie se neztrácí ani po mnoha posleších.

To, že se Within Destruction větví různými směry, je chvályhodné a určitě je přínosné si všímat toho, jak kapela nakládá s melodickými elementy. V tomto případě je podstatné zmínit, že tyto pasáže ozdobené sóly nepůsobí jako protiklad k tomu, co převládá, tedy intenzivní projev, ale v prvé řadě přispívají k celistvosti této kolekce. Plynulost, která jednotlivé songy doprovází, lze označit doslova za „slabikářovou“. Nahum jsou zkrátka zruční muzikanti, kteří to své nasazení investují ve prospěch celku.

Na druhé straně se při poslechu takové kompozičně zdatné a pestré, rázné šlehy, jako například The Last Attack of Final Cataclysm, nedá ubránit tomu, že výsledný produkt mohl být ještě rozmanitější a nic by mu to neubralo na přesvědčivosti. A pokud by se tak stalo, mohlo těch plusových bodů být ještě více. Není důvod mít malé cíle a držet se při zemi. Um a potenciál tu jsou. Zbraně ostravské pětice, mezi které můžeme zařadit schopnost zapůsobit, respektive přijít se členitým songem, jenž lehce poráží stereotyp, tak mohly být ještě ostřeji nabroušené.

Také je důležité poznamenat, že celkový výsledek je ovlivněn tím, s jakou pečlivostí se kapela této desce věnovala. Materiál pro album byl dokončen už ve druhé půli loňského roku. Následně kapela natočila demoverze všech skladeb. Samotné nahrávání pak probíhalo v první půli letošního roku v několika studiích. Poté počin putoval do světoznámého Hertz Studia, s nímž už mimo jiné spolupracovaly kapely jako Vader, Behemoth a Decapitated, kde dostal finální zvuk. Tato svědomitost se rozhodně vyplatila.

O vizuální stránku alba se postaral Vladimir „Smerdulak“ Chebakov. Ačkoliv prvotní dojem je velmi efektní, v rámci scény se nejedná o nic nového. Pracuje se totiž s prvky, které už byly mnohokrát zaznamenány na jiných počinech.

Suma sumárum, Nahum svůj cíl splnili, nahráli povedené, netuctové dílo, které překonává předchůdce And the Chaos Has Begun. Zároveň jednoznačně prokázali, že ve svém vývoji neustrnuli. Within Destruction je rozhodně sympatická nahrávka, které určitě kapelu posune na vyšší příčky české metalové ligy. Tohle však nemůže být cílová stanice, jež by skupinu měla uspokojit…

Nahum: Within Destruction. Vyšlo u MetalGate v roce 2018.

 

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.