Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravské Přednádraží v pondělí zaujalo na festivalu v Cannes. Díky filmu Cesta ven

Ostravské Přednádraží v pondělí zaujalo na festivalu v Cannes. Díky filmu Cesta ven

20.5.2014 00:01 Atd.

Přemysl Bureš, odcházející herec z Divadla Petra Bezruče, je jediný profesionální herec, kterého obsadil režisér Petr Václav ve své horké novince Cesta ven, která měla v pondělí úspěšnou světovou premiéru na přehlídce nezávislých filmů v rámci festivalu v Cannes. Film se natáčel v Ostravě, mimo jiné v nechvalně známém Přednádraží, a kromě Bureše v něm hrají pouze neherci – především Romové.

Zvětšit obrázek

Ve filmu Cesta ven účinkují především romští neherci.
Foto: Česká televize

Uvedení filmu Cesta ven na festivalu v Cannes je svým způsobem senzací, byť se snímek nepromítal v hlavním soutěžním programu – naposledy se do Cannes dostal celovečerní český hraný film před šestnácti lety.

„Informovali mě sice jen po telefonu, ale bylo znát, že v Cannes film přijali velmi dobře, diskutovalo se o něm a celkově jeho premiéra vyzněla velmi pozitivně,“ sdělil deníku Ostravan.cz Přemysl Bureš, který si váží možnosti výjimečné spolupráce s režisérem Václavem. „Petr Václav je eso, padli jsme si do oka, také proto udělal výjimku a připsal tam pro mne roli, sice čurdu, ale přesto jsem tomu rád.“

„Příští týden máme premiéru v Praze a potom i tady v Ostravě. Na obou budu přítomen a pak zajdeme i ke mě do klubu,“ řekl herec, který v současnosti pracuje hned na několika celovečerních filmech a je znám i tím, že provozuje umělecky zaměřený soukromý klub LES.

Cesta ven vypráví současný příběh mladé romské ženy, která se snaží vést obyčejný a poctivý život. Naráží při tom ale na dluhy, nemožnost získat legální práci, na komplikovanou komunikaci s úřady a předsudky většinové společnosti.

Exteriéry i interiéry se zčásti natáčely v Ostravě, dokonce v diskutované lokalitě Přednádraží. „Točili jsme loni v zimě, Petr Václav si mně vybral na základě castingu, který se konal předloni. Ve filmu hraji lobbistu, který Romy zneužívá,“ říká Bureš.

cesta-ven2

Ve filmu Cesta ven, který se natáčel v Ostravě, účinkují romští neherci. (Foto: Česká televize)

Do snímku Cesta ven obsadil režisér neherce, pro které se tak filmování stalo jejich vůbec první zkušeností před kamerou. Petr Václav o své metodě hovoří jako o nadrealismu: „Rozvíjíme princip, o který jsem se pokusil již ve svém debutu Marian. Snažíme se postihnout bez jakékoli nadsázky sociální realitu a ducha doby. Chceme, aby film obsahoval dokumentární atributy, přestože se ve skutečnosti jedná spíše  o stylizovaný realismus.“

Režisér Petr Václav působí v posledních letech ve Francii. V Česku se naposledy jako tvůrce představil v roce 2001 Paralelními světy, psychologickou studií vztahu s Karlem Rodenem a Lenkou Vlasákovou v hlavních rolích.

Ostravská premiéra filmu Cesta ven se uskuteční v pondělí 2. června od 19.30 hodin v Minikině.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.