Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravská muzejní noc nabídne už pošesté noční rozptýlení

Ostravská muzejní noc nabídne už pošesté noční rozptýlení

2.6.2014 00:00 Atd.

Už pošesté se uskuteční v sobotu 7. června festival Ostravská muzejní noc, do kterého se letos zapojí 34 ostravských kulturních center. Akce se budou konat od 17 do 24 hodin, celý festival bude slavnostně zahájen v 18 hodin společným vypouštěním mýdlových bublin před budovou Nové radnice na Prokešově náměstí.

Zvětšit obrázek

Muzejní noc v Domě umění nabídne ohňovou show Fire Ducks.
Foto: Archiv

„V letošním roce budou návštěvníci ke společnému zahájení potřebovat bublifuky, které si mohou vyzvednout již od 17.30 hodin před budovou Nové radnice nebo přinést vlastní,“ tvrdí zástupkyně organizátorů Jana Šrubařová.

Jádro Ostravské muzejní noci 2014 tvoří kulturní instituce, které mají v Ostravě vybudováno renomé. Zakládajícími organizacemi jsou Galerie výtvarného umění v Ostravě a Ostravské muzeum. Festival již tradičně obohatí i nově zapojené subjekty – Stará Aréna, Železniční muzeum moravskoslezské, PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava a také Český rozhlas Ostrava.

Stejně jako loni nabídnou všechny zúčastněné organizace vstup zdarma, zvláštní autobusové linky budou mezi jednotlivými institucemi přepravovat zájemce rovněž zdarma. „U vybraných aktivit si návštěvníci mohou svá místa zarezervovat prostřednictvím online systému od pondělí 2. června na webových stránkách Ostravské muzejní noci,“ doplňuje Andrea Węglarzyová z Ostravského muzea.

Festival muzejních nocí, který zaštiťuje Asociace muzeí a galerií ČR, je primárně zaměřen na činnost muzeí a galerií. Ostravské muzejní noci 2014 se však neúčastní pouze muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také další organizace, jejichž náplň se prolíná s muzeální činností, kulturou či vzděláváním, ať už se jedná o divadla, knihovny, umělecké školy, kavárny či samotný magistrát.

Podrobný program jednotlivých organizací je dostupný na webových stránkách www.ostravskamuzejninoc.cz, na Facebooku a v informační brožuře, která je k dispozici zdarma v zúčastněných organizacích a na veřejných místech Ostravy. V brožurce rovněž návštěvníci naleznou jízdní řády k zvláštním autobusovým linkám a mapky institucí.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.