Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Měsíc autorského čtení začíná požárem Brna za účasti ostravských umělců

Měsíc autorského čtení začíná požárem Brna za účasti ostravských umělců

26.6.2014 00:00 Obraz & Slovo

Festival slova je v časech mediálních žvástů vzácným plamenem. Tak zní krédo, které si pro sobotní slavnostní zahájení Měsíce autorského čtení v Brně vybrali ředitelé festivalu Pavel Řehořík a Petr Minařík. Velkého brněnského požáru se zúčastní i řada ostravských autorů, přičemž do Ostravy festival doputuje přes Košice ve čtvrtek 3. července.    

Zvětšit obrázek

Spisovatel Ivan Klíma vystoupí na Noci literatury.
Foto: Nakladatelství Academia

V devadesátých letech se přední čeští básníci a prozaikové přesouvali na poslední červnový víkend do Brna, aby se na tamní přehradě plavili na Lodi literátů. Býval to excelentní večírek, při němž poetové padali do vln přehradní nádrže i s pivními kelímky, nicméně čtenáři knih z této akce mnoho neměli. Od minulého roku se ale v Brně na sklonku června koná Noc literatury, která je ke čtenářské obci mimořádně přívětivá. Noc literatury je exkluzivním startem Měsíce autorského čtení, který se od 3. července do 2. srpna bude odehrávat i v ostravském klubu Atlantik.

 

„Kdejaká zpráva nebo reklama se snaží ovlivnit naše myšlení a vnutit nám podezřelé hodnoty a takzvaná fakta,“ přemítá jeden z ředitelů Měsíce autorského čtení Pavel Řehořík. Každá mediální masáž však má podle něho i podivnou sílu rozžehnout vášně a vřavu napříč společností. „V časech, jimž panuje mediální žvást, je festival slova vzácný plamen zapalující oheň, který ohřeje. Noc literatury v Brně zahoří uprostřed města a bude vstupní branou do dalšího ročníku středoevropského literárního festivalu Měsíc autorského čtení,“ vypráví Řehořík. Vzletně, nikoliv jako festivalový ředitel, nýbrž jako filozofující básník.

Pavel Řehořík i jeho kolega Petr Minařík jsou totiž poezií uhranuti, proto jejich festival získal neopakovatelnou podobu, kterou jiné literární přehlídky nemají. Oba festivalové „ředitele“ a zároveň i majitele nakladatelství Větrné mlýny totiž můžeme směle označit za zápalnou šňůru, která celý měsíc živelně podpaluje jednotlivé literární nálože. Je to spontánnost, někdy až partyzánská, na druhé straně to jsou fascinující organizátoři kolosu, který se denně přesunuje mezi Brnem, Košicemi, Ostravou a polskou Vratislaví. Těžko si představit někoho jiného, kdo by tuhle káru táhl, a ještě s úsměvem na rtech.

Také sobotní zahájení festivalu v Brně bude pro město velkým večerním a nočním požárem, a to dokonce za účasti několika ostravských autorů, kteří na pódiu před Richard Adam Gallery (dříve Wannieck Gallery – Vaňkovka) představí výbor z ostravské poezie a poezie o Ostravě, který pod názvem Briketa vydalo právě nakladatelství Větrné mlýny.

V Brně bude ze své syrové poezie předčítat například ostravský divadelní režisér a básník Janusz Klimsza, na kytaru zahraje multiumělec a poeta Marek Pražák a na loutnu ostravský rodák a pruský minesengr Petr Čichoň, přičemž slezský bard Vít Slíva očekává tichou pozornost publika. Ostravský básník Petr Szyroki pak v Brně zastoupí již dávno zesnulého Bezručova epigona Lva Karvinského či ostravského básníka Jindřicha Cinka, který za protektorátu napsal obdivnou básnickou sbírku o Adolfu Hitlerovi.

Program slavnostního zahájení Měsíce autorského čtení se ale nebude tvořit jen na jediném ohništi u Vaňkovky. Plameny budou hořet i v Domě pánů z Kunštátu, v Dietrichsteinském paláci, v Paláci šlechtičen i v Divadle Husa na provázku, v němž celý projekt vyvrcholí literárním večerem s Ivanem Klímou, Pavlem Kohoutem a Dušanem Duškem. „Obraz dnes přetlačuje slovo. Můžou ještě knihy vůbec formovat dobu, kterou žijeme? O tom všem bude tahle talk show s žijícími klasiky českého a slovenského písemnictví,“ slibuje Pavel Řehořík. Plápolat bude i divadelní ohniště na letní Alžbětínské scéně Husy na provázku, a to až do nedělního rána.

Kdo si chce užít Měsíc autorského čtení v ostravském klubu Atlantik, měl by proto vidět i mimořádný program na jeho startovní pásce, jenž se v Ostravě opakovat nebude. Zlatá loď jménem Brno leží jen 170 kilometrů od ocelového srdce republiky a tenhle výlet určitě stojí za zvážení. Čtenáři budou moci pobesedovat i s Ludvíkem Vaculíkem nebo si zajít na literární čtení J. H. Krchovského či na koncert Vaška Koubka. Slyšet bude i hlas prozaičky Ireny Douskové či surrealistického kmeta Petra Krále.

A je to i dobrý výlet pro rodiče s dětmi, pro které je v sobotu večer připraven program právě v Richard Adam Gallery. „Vystačíme si s hromadou papírů, vyřazených knih, uhlím, zkušenou lektorkou a šikovnýma i nešikovnýma rukama kolemjdoucích. Budeme si číst, fotit se v různých čtecích polohách a napíšeme kolektivní báseň,“ láká na brněnský požár Pavel Řehořík.

Stručně řečeno, Brno bude v sobotu „hořet slovem“. A od 3. července bude oheň plápolat i v ostravském Atlantiku.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.