Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostrava zažila návrat divokých rockerů Markyho Ramona a Lorda Bishopa

Ostrava zažila návrat divokých rockerů Markyho Ramona a Lorda Bishopa

26.6.2014 06:04 Hudba

Zářivou rock and rollovou noc zažili ti, kteří přišli ve středu do ostravského klubu Barrák. Jeho tvrdohlavý promotér Marcel Palovčík dovezl hned tři americké a jednu českou kapelu. Celý večer přitom korunovala legenda punkové hudby Marky Ramone ze slavných Ramones.

Zvětšit obrázek

O jeden z vrcholů večera se postaral Lord Bishop
Foto: Jiří Kohoutek

Koncert odstartoval v příjemně zaplněném sále vysoce energický a moderně pojatý kytarový hard rock kvarteta Vinyette ze čtvrti Brooklyn v New Yorku. Čtveřice výtečných muzikantů je v současné době na svém prvním evropském turné a v Ostravě zahrála své největší hity, ale i několik coververzí. Kapela i s přídavky žhavila publikum téměř hodinu.

Legendární černý kytarista, zpěvák a autor Lord Bishop, který byl druhým hostem večera, o Vinyette prohlásil, že když viděl kapelu loni v červnu v USA, hned věděl, že jí musí pomoci k evropskému turné. „Kluci jsou jedna z nejlepších skupin, jaké jsem kdy zažil,“ chválí je.

Obrovitý Lord Bishop pak předvedl s bubeníkem Mr. Tide a jamajským basákem Jaco Now svou jasnou představu o pravém rockovém nářezu. Hráli v nejlepších tradicích rockový trií z konce šedesátých let a připomenuli takové velikány jako Gun, Cream, nebo Jimi Hendrix Experience – rychlé a tvrdé rock and rolly v duchu amerického rockového stylu west coast, kterým se právě geniální Hendrix zabýval na střídačku od roku 1966 do konce roku 1968.

Není tudíž divu, že nejbáječnější peckou večera byl první hit a singl Jimi Hendrix Experience Hey Joe. Baladu Lord Bishop pojal pietně i hodně odvázaně, se dvěma úžasnými kytarovými sóly. Vrcholem jeho koncertu ovšem byl velehit reggae šamana Boba Marleye a taky Erica Claptona I Shot The Sheriff.

Lord Bishop se choval nenuceně a napájel sebe i publikum Jackem Danielsem. Drobnou, hezkou rusovlásku odměnil za její mocný lok i krásu dvojcédečkem mapujícím 15 let jeho kariéry.  Rozjásaný frontman v červených kalhotách se na chvíli vydal i mezi rozjeté publikum.

s06_StarePusky2

Domácí scénu zastupovala kapela Staré Pušky. (Foto: Jiří Kohoutek)

Ostravsko-opavská kapela Staré pušky koncertuje dlouho, ale ne příliš často. Zpěvák a kytarista Sidney, dříve známý z punkové Degradace, ji postavil trochu jako trucpodnik. Ústup od punku byl zřejmý i z toho, co čtyřka zahrála v Barráku. Po nekompromisním rocku Lord Bishop působily Staré pušky vyměkle. Když jsem se ale rozhlížel, tak česky zpívané texty si notovala značná část tancujících přihlížejících. Takže to byla zábavná přestávka v rock and rollové noci, která nebyla na škodu a naladila na druhý vrchol večera.

S bubeníkem jedné z průkopnických punkových amerických kapel The Ramones jakoby vstoupil do ostravského klubu duch legendárního klubu C. B. G. B. Tam se ostatně Marky Ramone, poslední z kultovní čtyřky, něco nabubnoval v sedmdesátých letech minulého století!

Marky Ramone deníku Ostravan.cz ochotně zapózoval v šatně.

Marky Ramone deníku Ostravan.cz ochotně zapózoval v šatně. (Foto: Jiří Kohoutek)

Ostrý, pravý punk rock řinčel a pádil. Jedna skladba se prolínala do druhé, bylo-li ticho, tak nejvíc pár vteřin. Jak Marky Ramone avizoval v týden starém rozhovoru pro Ostravan, zpěvák byl skutečně výtečný. Trochu byl se svými dlouhými vlasy kontrastem ke třem černě oděným starým punkerům, ale jen ve vhledu. Čtyřka hrála většinou hity The Ramones – jak jinak, že?

Pro mě byla vrcholem koncertního setu cover verze slavného hipísáckého hitu Have You Ever Seen The Rain od kalifornských Creedence Cleawater Revival.

Lord Bishop i Marky Ramone (tehdy s Blitzkrieg) byli hvězdami New York Stage festivalu Colours of Ostrava v roce 2011. Jejich klubový návrat do Ostravy se vydařil a další dvě kapely jejich úspěch zdatně podpořily.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.