Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dolní oblast pod vysokými pecemi duněla rytmy elektronické hudby

Dolní oblast pod vysokými pecemi duněla rytmy elektronické hudby

6.7.2014 00:25 Hudba

Něco jako transovní rytmická fiesta za luxusního teplého počasí od prvního prázdninového čtvrtka do nedělního svítání ovládla prostor pod vysokými pecemi v Dolní oblasti Vítkovice. Druhý ročník velkého festivalu elektronické hudby Beats for Love se mohl leckomu jevit jako vhodný „zahřívák“ ještě větších Colours of  Ostrava proto, že obě akce navštěvuje podobná pestrá směsice návštěvníků. I když každá z masově navštěvovaných hudebních přehlídek je o něčem úplně jiném.

Zvětšit obrázek

Dolní oblast dva týdny před Colours ovládli dýdžejové
Foto: Fourcase pro Beats for Love

Ostravský 24letý kytarista Martin Dytko byl mile překvapen. „Chyběly mi tam takové ty extrémní postavy, co bývají na undergroundových parties. Na jedné z nich jsem třeba viděl nahou holku, ležela na břichu s hlavou v reproduktoru. Nebo jinde tančili lidi v blátě a kalužích, i když měli dost prostoru kolem toho močálu. Tady v Ostravě to bylo v klidu, spořádané, a co je pro mě nejdůležitější, užil jsem si naplno drum and bass stage. Za devět let, co chodím na podobné akce, včetně posledního CzechTeku jsem si tak dobře nezapařil, jako v pátek při produkci hlavní hvězdy Brita Johna B, ještě lepšího Pixie a při tvrdé rubačce DJ Buckxe,“ řekl Martin.

Okolo 30 tisíc návštěvníků si bezplatný elektronický festival opravdu naplno užívalo. Beats for Love nabídl osm hudebních scén, přes dvě stě účinkujících z celého světa a zastřešené plochy pro 8 tisíc návštěvníků. A jeden jediný incident, pramenící ovšem z pochopitelné touhy dostat se na produkci oblíbeného interpreta.

Slavný slovenský DJ Majk Spirit hrál ve čtvrtek. „Ne že bych ho musel vidět za každou cenu, ale dlouho jsem ho neviděla. Byla jsem zvědavá, jak tenhle průkopník hraje dnes. Na stage Party Village jsem šla půl hodiny před začátkem a fronta už byla fakt hodně dlouhá. Nakonec nás bylo tolik, že jsme porazili oplocení. Ochranka nás nezastavila a Majk Spirit hrál fantasticky,“ popsala asi největší průšvih 19letá Zuzana z Havířova.

Protože už ve čtvrtek přišlo více jak dvacet tisíc lidí, nestačily pípy točit a také mobilních záchodů bylo pro takové davy málo. To jsou ale závady odstranitelné, takže v sobotu už fronty na pivo a toi-toiky prakticky nebyly žádné.

Kdo tvořil publikum? „Potkal jsem souseda, ortodoxního metalistu. Byli tu lidi, kteří se chodí bavit na Stodolní. A ti všichni ostatní, co chodí na různé taneční party. Ta pestrost mi nevadila. Naopak těšila, byla to taková jasná sounáležitost,“ prohlásil Martin.

Hlavně v klidu tančit. To bylo heslo druhých Beats for Love, které se beze zbytku naplnilo.

„Ne, Lazy nezahrajem, ani kousek v citaci,“ řekl v sobotu před půlnocí DJ Diesel (Darren House) z britského dua X-Press 2 a dodal „Je tu snad někde David Byrne?“ Dvanáct let starý globální superhit s někdejším frontmanem legendárních Talking Heads v jejich setu opravdu nenašel místo.

I tak ale publikum jásalo při jejich nesmlouvavě tvrdém house a vlnilo se při psychedelických předělech. Výsledkem byl nádherný trance, let vesmírem.

A jinde si užívali při jiných tanečních stylech. Nechybělo téměř nic, jen snad příště by mohla být psycho trance stage. Určitě by přitáhla spousty tancujících. Jsme přece Ostravě, která přeje hudbě všech žánrů.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.