Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Začínají Letní shakespearovské slavnosti, první je na řadě novinka Jak se vám líbí

Začínají Letní shakespearovské slavnosti, první je na řadě novinka Jak se vám líbí

21.7.2014 00:56 Divadlo

Nová ostravská inscenace hry Jak se vám líbí, která patří k nejúspěšnějším komediím Williama Shakespeara, v pondělí večer zahájí další ročník Letních shakespearovských slavností na Slezskoostravském hradě. Jde v pořadí již o čtvrtou inscenací ostravské produkční společnosti PaS de Theatre. Shakespeare v komedii posílá své postavy do dramatických situací, které v sobě navzájem reflektují nás samotné i vše, co nás obklopuje. V této kouzelné reflexi spočívá šarm, humor i intelektuální stránka jeho komedie.

Zvětšit obrázek

Ze zkoušky inscenace Jak se vám líbí, která má v pondělí premiéru.
Foto: Petr Kiška

Představení Jak se vám líbí bude oslavou chytrosti a hrdosti žen a také lásky. Komedie rozehrává několik epizod, které spojují erotické touhy, obrazy o lásce a vyhnanství. Shakespeare si ve hře pohrává s realitou a iluzí. Oficiální text ostravské inscenace láká slovy: „Když rozzlobíte svého bratra a vévodu v jedné osobě, může se stát cokoli. Dokáže láska zvrátit lidskou zlobu a proměnit ji opět ve štěstí? Je pravdou, že celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci? Přijďte s námi tuto záhadu rozluštit. Letní komedie v režii Michala Langa a v podání ostravských herců odstartuje svůj život 21. července 2014 na Slezskoostravském hradě.“

Ve hře pod režijní taktovkou Michala Langa se mohou diváci těšit na herecké výkony Stanislava Šárského, pro kterého byla ostravská divadelní scéna dlouhá léta domovskou scénou, dále na Andreu Mohylovou v roli Rosalindy, Marka Holého, letošního držitele Ceny Thalie, v roli Orlanda. V roli šaška alternuje Vladimír Polák s Michalem Kavalčíkem. A zádumčivého Žaka si zahraje František Večeřa, který na jevišti pronese jeden z nejznámějších Shakespearových monologů. Mezi další neméně významné osobnosti, které budou v inscenaci hrát, patří Karel Čepek, Tomáš Savka, Vladislav Georgiev, Aleš Juchelka, Petra Lorencová nebo Lada Bělášková. Pondělní premiéra začíná ve 20.30 hodin.

Druhá letošní novinka, pražská inscenace Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela, se bude hrát od pátku a představí se v ní Václav Jílek, Petra Horváthová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai, Pavel Nový a další skvělí herci. „Mám pro tuhle Shakespearovu komedii – nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filosofii kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk tvorem nejlegračnějším,“ říká Jiří Menzel.

Program Shakespearovských slavností v Ostravě doplní čtyři inscenace, které byly k vidění i loni. Bude to Sen noci svatojánské režijního tandemu SKUTR, ve kterém účinkují Vanda Hybnerová, David Prachař, Hana Vagnerová, Zuzana Stavná, Czongor Kassai, ale také komedie Zkrocení zlé ženy a slovenská inscenace Dvaja páni z Verony.

Letos naposledy budou mít diváci příležitost zhlédnout i dřívější ostravskou inscenaci Marná lásky snaha, která po třech úspěšných letech své působení na slavnostech skončí. V dravé i hravé komedii lásky účinkuje řada populárních herců – budeme mít možnost vidět Kateřinu Janečkovou, Vladimíra Poláka, Jiřího Sedláčka, Michala Kavalčíka alias Rudu z Ostravy, Ladu Bělaškovou, Tomáše Jirmana, Jana Fišara a další ostravské herce.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.