Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel festivalu Štěrkovna Open Music: Letos jsme překvapeni velkým zájmem

Pořadatel festivalu Štěrkovna Open Music: Letos jsme překvapeni velkým zájmem

26.7.2014 15:51 Hudba

Další ročník festivalu Štěrkovna Open Music se uskuteční v pátek a v sobotu od 1. do 2. srpna na břehu hlučínského jezera. Vystoupí zde kapely Horkýže Slíže, Mňága a Žďorp, Mig21, Zrní, Michal Prokop, Lenny, Jiří Schmitzer, ale také Skyline, Pavel Helan a slovenská kapela Desmod. O přípravách letošního ročníku hovoří organizátor festivalu David Moravec.

Zvětšit obrázek

Pořadatel dvoudenního festivalu Štěrkovna Open Music David Moravec.
Foto: Aleš Honus

Do festivalu Štěrkovna Open Music zbývá už jen několik dní. Jaký je zájem o vstupenky v předprodejích a jakou očekáváte návštěvnost?

Letos jsme překvapeni opravdu velkým zájmem o náš festival. Rekordní návštěvnost sice neočekáváme, ale předpokládáme, že počet návštěvníků v areálu bude vyšší než v minulých letech. Odhadujeme, že se budeme pohybovat okolo 3000 platících návštěvníků na každý den. To je s ohledem na konkurenci v okolí i v kalendáři poměrně slušné číslo.

Pamatuji si, že po minulém ročníku jsi říkal, že festival z ekonomických důvodů končí. Co rozhodlo o tom, že letošní ročník přece jen bude?

Festival měl a stále má namále. Jak už jsem říkal, konkurence je velká a lidé stále ještě hodně šetří. Dozvuky ekonomické krize jsou stále cítit. Osobně neznám nikoho, kdo by si byl schopen ze svého rozpočtu koupit vstupenku na Colours of Ostrava, Štěrkovnu Open Music a pak třeba ještě na Hrady. A to je jen cena za vstupenku. Kde jsou ještě peníze, které lidé na akcích utratí. Lidé si vybírají, na kterou akci půjdou. Užijí si jednu a na další bohužel nezbydou prostředky. Tak to je posledních několik let. Doufáme, že se to brzo změní. Letos je zájem o vstupenky vyšší, lidé si pochvalují program, hodně jsme investovali do druhé scény. Cirkusoví artisti z Cirkusu trochu jinak se loni stali miláčky našeho publika. Ve všech ostatních směrech jsme ale museli šetřit a i přesto je rozpočet týden před akcí ještě ztrátový. Ubývá totiž i peněz od partnerů. Jsme ale rádi, že v tak složité situaci vyslyšelo město Hlučín naše „volání o pomoc“ a pomohlo nám dětskou cirkusovou scénu dofinancovat. Stejně tak nám na poslední chvíli pomohl sehnat nové partnery šéf Sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera.

Podle jakého klíče jste letos vybírali kapely? Podle programu mám pocit, že chcete přilákat zástupce všech generací. Je to tak?

Ano, takto sestavujeme line up každý rok. Chceme mít kapely pro mladé, střední generaci i pro starší. Proto máme vedle sebe Michala Prokopa, Skyline a například Mig21. Tento mix vždy fungoval. Letos je ale program zvláštní a postavený hodně i na písničkářství. Původně jsme totiž chtěli letos k 10. výročí festivalu dvě hudební scény. Jedna měla patřit pouze písničkářům. Proto jsme se dohodli s Prokopem, Helanem, Schmitzerem a s Lenny. Z tohoto plánu ale nakonec z ekonomických důvodů sešlo. Písničkáři ale zůstali a o to pestřejší program letos máme. Navíc chceme být festivalem pro celé rodiny. Hledáme interprety, kteří přinášejí kvalitu i zábavu.

Program festivalu je dlouhodobě známý, všiml jsem si ale, že přibyla kapela Gentlemen´s Club. Proč došlo k takové změně na poslední chvíli?

Letos nám v programu trochu zařádil šotek a dočkali jsme se několika nemilých překvapení. Chyba nastala v komunikaci s kapelami. Někdy z mé strany, jindy z opačné. Naštěstí se ale všechno podařilo doladit tak, že všichni budou spokojeni. Některé časy se měnily a nově vznikla i potřeba doplnit program o jednu kapelu. Ska naše publikum vítalo vždy s nadšením, a i proto padla volba na skvělou skočnou a energickou úderku z Hranic na Moravě.

Na který koncert se letos nejvíce těšíš?

Rozhodně na Michala Prokopa. Jeho koncert před několika lety v Hlučíně na Štěrkovně byl bomba. Jeho inteligentní a něžný bigbít mám rád. Hodně se ale těším i na Pavla Helana. Sice je znám z televizní show, jeho vystoupení jsou ale plná citu a něhy.

V sobotu se koná v Ostravě nový rockový festival Ostrava v plamenech. Nebojíte se, že vám odláká část potenciálních návštěvníků?

Jak už jsem řekl, konkurence je velká a toto rozhodně nebyl ideální tah. Ale už se stalo. Na druhou stranu jde úplně o jinou cílovou skupinu, je to jednodenní festival zaměřený na určitý segment hudební scény. Štěrkovna je dnes už pro mnohé společenská událost, kam chodí, aby se setkali s přáteli. Během festivalu se organizují třídní srazy a setkání lidí z různých výletů a cest za poznáním.

Mezi jednotlivými kapelami jsou poměrně dlouhé pauzy, zároveň ale součástí festivalu bude druhá scéna. Na co se mohou návštěvníci v přestávkách mezi kapelami těšit?

Většina pauz je do třiceti minut. Pouze dvě jsou delší. V té době bude vrcholit program na druhé scéně Cirkulum Art. Ten ještě dolaďujeme a zveřejníme ho v pondělí.

A co další doprovodný program?

Náš samotný areál je jeden doprovodný program. Lidé se mohou koupat, plavat, vyzkoušet si vodní lyže. Vyrazit na jezero na loďce, hrát minigolf. Součástí festivalu opět bude čajovna, masérna a vinárna, kde bude v sobotu probíhat ochutnávka vín za přítomnosti vinaře. V minulých letech jsme pořádali beach volejbalový turnaj. Letos jej neplánujeme. Písek využijeme pro zřízení beach baru s lehátky.

Kolik lidí se na přípravě podílí?

Během roku je to práce pro dva lidi. Postupně se nabalují další a ve finále už to jsou dvě stovky. Jsme malý festival, ale i tak je organizace náročná.

S Ostravanem dostanete vstupenku za polovinu

Držitelé čtenářských karet Ostravan mají při nákupu vstupenek na místě nárok na padesátiprocentní slevu až pro dvě osoby. Po předložení karty si tedy můžou zakoupit na festival jednu nebo dvě dvoudenní vstupenky v ceně 300 korun (plná cena vstupného na místě činí na dva dny 600 korun. Informace o slevové kartě ZDE.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.