Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Folklor bez hranic nabídne letos soubory z Indie, Běloruska, Gruzie i Francie

Folklor bez hranic nabídne letos soubory z Indie, Běloruska, Gruzie i Francie

8.8.2014 00:01 Atd.

Další ročník festivalu městských folklorních souborů s mezinárodní účastí Foklor bez hranic se bude konat od pondělka 11. srpna do pátku 15. srpna v ostravských ulicích. Letošního ročníku se kromě tuzemských účinkujících zúčastní také soubory z Běloruska, Indie, Polska, Francie a Gruzie. Soubory od pondělí do pátku roztančí postupně náměstí ve čtyřech městských obvodech.

Zvětšit obrázek

Členky francouzského souboru Le Cordon Camarguais.
Foto: Archiv Le Cordon Camarguais

Festival si letos připomene 160. výročí narození Leoše Janáčka. „Folklor bez hranic už má svoji osvědčenou a ustálenou podobu a nemáme žádný důvod ji měnit. Stále platí naše motto: Jdeme s hudbou, písničkami a tancem za lidmi. Proto probíhá festival v týdnu a proto se jednotlivé koncerty odehrávají v městských obvodech,“ říká ředitelka festivalu Kateřina Macečková.

Z domácích folklorních těles vystoupí v ostravských ulicích soubory a muziky z Ostravy (Hlubina, Hlubinka, Holúbek, Odra, Ševčík) i ze vzdálenějších koutů republiky, například plzeňský MLS – malý lidový soubor, Gajdoši Brno, Veronika Kačo a Cikne Čhave z Nového Jičína, CM Pramínky z Kopřivnice a také Úsměv a Vrtek z Opavy.

Festival začne v pondělí v 16 hodin na Jiráskově náměstí v centru Ostravy vystoupením zúčastněných souborů a pokračovat bude od 19.30 hodin zahajovacím koncertem na Janáčkově konzervatoři. Ve druhý festivalový den vystoupí soubory od 16.30 hodin na prostranství před K-Triem v Ostravě-Hrabůvce. Středa bude ve stejnou dobu patřit festivalovému koncertu na Mariánskohorském náměstí v Mariánských Horách a od 19 hodin se některé soubory představí na lázeňské kolonádě v Klimkovicích. Čtvrtý festivalový den patří Porubě, kde se koncert uskuteční ve čtvrtek od 16.30 hodin na Hlavní třídě. Závěrečný páteční den bude patřit opět centrálnímu městskému obvodu – nejprve soubory vytvoří od 16 hodin průvod přes centrum města na Slezskoostravský hrad, kde od 17 hodin vystoupí dětské folklorní kolektivy a od 18 hodin se pak bude konat závěrečný koncert. Během týdne vybrané soubory navštíví také některé domovy seniorů i Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek v Ostravě-Muglinově.

Na závěr tohoto textu ještě stručně představíme zahraniční účastníky: Běloruský mužský vokální soubor Lěl do programů svých koncertů zařazuje vedle běloruských také ruské a ukrajinské písně. Písně jsou zpívány mnohohlasně, některé zazní dokonce v pětihlasech.

Indický folklorní soubor Spandan (v překladu „tlukot srdce“) pochází z města Ahmadábád, ze státu Gudžarát, který se nachází v západní části Indie. Soubor předvádí lidové tance a hudbu především z oblasti Gudžarát, ale ve svém repertoáru má i tance z ostatních indických států. Písně a tance jsou doprovázeny muzikanty hrajícími na tradiční indické nástroje.

Z Polska přijede soubor lidových písní a tanců Zemia Legnicka. Ve svém repertoáru má soubor polské národní a historické tance, ale i tance jiných národů.

Francouzský soubor Le Cordon Camarguais působí v Nimes, městě, které v sobě spojuje provensálskou a španělskou kulturu. Výrazovými prostředky jsou jazyk, zpěv, kostýmy, především však tanec a hudba. Ve vystoupeních spojuje původní autentický tanec s jeho novým choreografickým zpracováním.

Na festival přijede také gruzínský soubor Zastafoni z centrální části této země. Spojuje v sobě působení taneční skupiny a mužského pěveckého sboru. V mužském tanečním projevu jsou obdivuhodné náročné prvky podtržené využitím rekvizit, jako jsou například šavle a štíty. Protipólem je ladný tanec dívek. V podání mužského pěveckého sboru zazní i tradiční polyfonní církevní písně.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.