Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel Slezskoostravského Rockfestu: Snažíme se dělat festival pro celou rodinu

Pořadatel Slezskoostravského Rockfestu: Snažíme se dělat festival pro celou rodinu

19.8.2014 00:28 Hudba

Sedmý ročník festivalu Slezskoostravský Rockfest se bude konat v sobotu v areálu Slezskoostravského hradu. Hlavním lákadlem je americká kapela Dog Eat Dog, dále zahrají například slovenští Metropolis a Persona Grata nebo třeba kapely Seven, Nil, Liveevil a ostravské kapely Jeseter a Public Relations. O festivalu si deník Ostravan.cz povídal s jeho dramaturgem a předsedou pořadatelského sdružení Kultura pro Slezskou Ostravu Marcelem Pažickým.

Zvětšit obrázek

Organizátor Slezskoostravského Rockfestu Marcel Pažický.
Foto: Aleš Honus

Slezskoostravský Rockfest se letos uskuteční už posedmé. Vzpomenete si, jaké byly jeho začátky?

První ročníky se ještě neodehrávaly přímo na nádvoří Slezskoostravského hradu, tam to bude letos teprve počtvrté. Začínali jsme kousek od hradu díky velké podpoře starosty Maštalíře, který tomuto projektu od prvního ročníku věřil a podporoval ho. V průběhu let se podařilo vybudovat stabilní festival, který je sice malý, ale zato má příjemnou rodinnou atmosféru. Na rozdíl od některých jiných malých festivalů máme dvě pódia, takže mezi jednotlivými koncerty nejsou žádné prodlevy. Snažíme se, aby se festival od jiných podobných akcí odlišoval právě rodinnou atmosférou, která na něm panuje, takže všechny děti do 150 centimetrů výšky mají vstup zdarma. Stejně tak bezplatný vstup mají tělesně postižení, a to včetně doprovodu.

O rodinné atmosféře svědčí i zřízení dětského koutku s profesionálním dozorem, který si na jiných festivalech zaměřených pouze na rockovou hudbu neumím představit. Jak se vám tento krok osvědčil?

Už v minulém roce bylo na festivalu profesionální hlídání dětí a setkalo se to s velkým úspěchem, zájem rodičů dokonce převyšoval kapacitu, protože loni na festivalu bylo 120 dětí. Je to rozhodně bezpečný a čistý festival a jsme rádi, že na něj fanoušci rockové hudby chodí i se svými dětmi.

Letos jste pozvali čtrnáct kapel, největší hvězdou jsou jednoznačně Dog Eat Dog, kteří odehráli v kraji letos už dva koncerty. Proč zrovna oni?

Myslím si, že nedávné koncerty Dog Eat Dog v klubech ve Frýdku-Místku a v Krnově byly pro náš festival velmi dobrou reklamou. Koncerty na festivalech mají úplně jinou atmosféru než klubové koncerty, navíc lidé za stejnou cenu, za kterou šli na Dog Eat Dog do klubu, tady uvidí dalších třináct kapel. Dog Eat Dog v Ostravě zatím nikdy nehráli a koncerty, které odehráli v jiných městech, byly velmi úspěšné. Věřím, že v Ostravě na ně přijde daleko více lidí a že jedna z nejslavnějších kapel devadesátých let bude mít na Slezskoostravském hradě úspěch.

Všiml jsem si, že v letošním programu je silně zastoupen tzv. progresivní rock. Podle čeho se snažíte sestavovat dramaturgii?

Vždycky se snažím, aby dramaturgie festivalu byla co nejpestřejší a aby na něm byly zastoupeny rockové a bigbítové žánry v co největší škále. Pokaždé se snažím, aby tam byly jak mladé kapely, tak i časem prověřené legendy. Aby se starší podívali na nové moderní kapely a zase opačně, aby mladí viděli, jak se hrálo před dvaceti, třiceti a čtyřiceti lety.

Na kterou z kapel se letos nejvíce těšíte? Samozřejmě kromě Dog Eat Dog, na kterou se těší všichni…

Hodně zvědavý jsem na skvělou slovenskou kapelu Persona Grata. To je kapela, které si všimli i v západní Evropě, kde je konkurence ještě větší než u nás. Také se těším na kapelu NIL se zpěvačkou Hankou, o které se hovoří jako o nejlepším rockovém hlase v republice.

S jakou počítáte letos návštěvností?

V minulém roce přišlo na Slezskoostravský Rockfest 1200 lidí, a když se ohlédnu do minulosti, návštěvnost má vzestupnou tendenci. Takže letos čekáme určitě minimálně takovou návštěvnost jako v minulém roce. Kapacita hradu je ale samozřejmě omezená, vejde se tam zhruba 1500 návštěvníků, takže je možné, že se v budoucnu dostaneme do fáze, kdy bude vyprodáno, pak bude asi třeba uvažovat o rozšíření areálu. Přemýšlím o tom už delší dobu, ale zatím to není na pořadu dne. Do budoucna ale nevylučuji, že s festivalem vyjdeme i do okolí hradu.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.