Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Televize nabídne nové pohádky ostravských herců i vědomostní soutěž z vítkovické U6

Televize nabídne nové pohádky ostravských herců i vědomostní soutěž z vítkovické U6

25.8.2014 00:00 Atd.

Další várku desetiminutových pohádek v podání ostravských herců, ale i novou vědomostní soutěž pro děti nabídne od září dětský kanál České televize ČT:D. Děti se tak mohou těšit na pokračování oblíbené Čítanky, tentokrát v nových kulisách pod názvem Malovaná čítanka, a na soutěž U6 – Úžasný svět techniky, která se natáčí ve stejnojmenném technickém muzeu v Dolní oblasti Vítkovic. Novinkou, která vzniká v produkci ostravského studia České televize, bude i pořad Filharmonici na ulici.

Zvětšit obrázek

K hercům, kteří čtou v televizi pohádky, přibude Josef Kaluža.
Foto: Rostislav Šimek

Malovaná čítanka bude pokračováním oblíbené Čítanky s novou dekorací a znělkou, s novým výtvarným pojetím a samozřejmě s novými pohádkami. Vysílat se bude od 18. září až do konce listopadu v každý všední den ve 12:40 a v 19:45 hodin. „Ocitneme se v útulném snovém prostředí plném polštářků, obláčků a obrázků, které budou vznikat během čtení přímo před zraky nejmenších diváků. Do osvědčeného týmu čítankařů vedle herců Vladimíra Poláka, Anny Cónové a Terezy Vilišové přibyl nově i Josef Kaluža,“ říká mluvčí ostravského studia České televize Jolanda Pilařová.

Půlhodina napětí, ve které jde o pohotovost, znalosti i fyzickou zdatnost, uteče dvěma soutěžícím týmům jako voda. Nová soutěž pro „náctileté“, kteří už mají ve škole fyziku a chemii, se jmenuje U6 – Úžasný svět techniky. „Pětičlenná družstva mezi sebou zápolí ve vědomostním kvízu, prokazují fyzickou obratnost, hádají názvy neznámých předmětů, vyzkoušejí si fyziku v praxi a při závěrečném setkání v ponorce musí z předložených informací a indicií určit, který z významných vědců si s nimi domluvil schůzku,“ popisuje soutěž Pilařová.

u6

V nové soutěži budou zápolit pětičlenná družstva. (Foto: Rostislav Šimek)

Odměnou pro výherce bude vstup do Ligy výjimečných mozků. Na závěr je ještě čekají věcné ceny, které si ovšem ve staré továrně musí najít sami. Soutěž se bude vysílat od 12. září v každý pátek v 15:35 hodin nebo v neděli v 11:30. Natáčí se v Malém světě techniky U6 v Dolní oblasti Vítkovice. Průvodci soutěží jsou pan továrník a pan Ducháček v podání herců Petra Vaňka a Karla Zimy.

V ostravském studiu ČT vznikl také nový hudebně zábavný pořad Filharmonici na ulici, který podle jeho tvůrců boří mýty o vážné hudbě. „Populární zpěvák Adam Mišík v něm společně s mladými muzikanty seznamuje diváky s klasickými hudebními nástroji i s jejich uplatněním ve všech možných žánrech – nejen v symfonickém orchestru, ale i v různých jiných formacích. Hudebníky vytáhne do míst, kde bychom jejich vystoupení vůbec nečekali,“ říká Pilařová.

Snímek z nového pořadu ČT Filharmonici na ulici. (Foto: ČT)

„Během natáčení jsem se seznámil se skvělými lidmi, kteří toho hodně dovedou. Na konci každého pořadu společně improvizujeme, oni hrají s mou kapelou a já zpívám. Možná to bude pro někoho překvapení, ale určitě příjemné,“ říká Adam Mišík. Pořad se bude vysílat od 1. září v každé pondělí v 15:45.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.