Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostrý start sezóny v Divadle loutek: Na září jsou připraveny hned dvě premiéry

Ostrý start sezóny v Divadle loutek: Na září jsou připraveny hned dvě premiéry

30.8.2014 00:00 Divadlo

Hned dvě premiéry připravilo pro malé i velké návštěvníky Divadlo loutek Ostrava na měsíc září. První měsíc nové sezóny pak vyvrcholí festivalem Divadlo bez bariér, který se koná už poosmé – tentokrát poprvé pod novým názvem.

Zvětšit obrázek

Divadlo loutek Ostrava.
Foto: Archiv

Divadlo loutek jako jediné ostravské kamenné divadlo hrálo pro veřejnost i o prázdninách – svým divákům nabídlo program Léto s pimprlaty, který obsahoval interaktivní prohlídky a každou neděli hranou pohádku ve venkovním amfiteátru. Během léta tak do Divadla loutek přišlo 1,4 tisíce lidí.

V září divadlo uvede hned dvě premiéry. První nová inscenace ponese název Aika ze ztracené pohádky a bude určena nejmenším dětem od tří let věku. „Pohádku napsal mladý slovenský všestranný umělec Martin Geišberg a bude ji sám i inscenovat. Pro příznivce divadla není toto jméno cizí, v minulosti již v Divadle loutek uvedl inscenaci O víle menší než zrnko máku,“ uvedla mluvčí divadla Lucie Mičková. Aika bude mít premiéru 19. září na alternativní scéně.

Druhou zářijovou premiérou bude jevištní provedení světoznámé novely Erica-Emmanuela Schmitta Oskar a růžová paní. Režisérem představení, které bude určeno pro odrostlejší diváky, bude umělecký šéf Divadla loutek Ostrava Václav Klemens, premiéra bude uvedena na festivale Divadlo bez bariér 30. září.

V minulosti ostravští loutkáři pořádali vždy každé dva roky festival Divadelní pouť bez bariér, který se letos uskuteční poprvé pod novým názvem Divadlo bez bariér. „Dřívější pojmenování poukazovalo na původní zaměření festivalu takřka výhradně na děti se zdravotním handicapem a speciálními potřebami. Náplní nově nazvaného festivalu je přehlídka divadelní tvorby překlenující veškeré bariéry a tabu mezi lidmi, a to napříč všemi oblastmi – zdravotní, národnostní, generační, kulturní, mentální a podobně,“ vysvětlila Mičková.

Představení letošního programu se odehrají na obou scénách Divadla loutek a také v nedalekém multižánrovém centru současného umění Cooltour. „Jsou mezi nimi tituly pro nejmenší děti, pro děti předškolní i školní a také pro mládež a dospělé. Součástí programu budou dvě výstavy umístěné v Divadle loutek, jedna v kavárně Cooltour a interaktivní představení, dílny a semináře které se odehrají přímo ve školách a speciálních zařízeních,“ dodala Míčková. Festival se bude konat od 29. září do 2. října.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.