Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Diváci rozdali ceny nejlepším hercům v anketě Bezruč sobě

Diváci rozdali ceny nejlepším hercům v anketě Bezruč sobě

10.9.2014 00:00 Divadlo

Výsledky devátého ročníku divácké ankety Bezruč sobě vyhlásilo Divadlo Petra Bezruče v úterý večer na slavnostním k večeru k zahájení nové sezóny. Cenu pro nejlepší herečku převzala Tereza Vilišová, nejlepším hercem uplynulé sezóny byl zvolen Tomáš Dastlík. Jako nejlepší inscenaci, uvedenou v minulé sezóně, diváci vybrali Můj romantický příběh.

Zvětšit obrázek

Tereza Vilišová v inscenaci Můj romantický příběh.
Foto: Tomáš Ruta

Slavnostním večerem provázeli Sarah Haváčová a Vojtěch Říha, nové posily hereckého souboru. Do výroční ankety, kterou Divadlo Petra Bezruče vyhlašuje jako jediné ostravské divadlo, své hlasy poslaly téměř dvě stovky diváků.

V kategorii ženských hereckých výkonů vystřídala loňskou vítězku Sylvii Krupanskou Tereza Vilišová. Získala 50 procent hlasů. Své prvenství si zasloužila především za ztvárnění postavy Amy v inscenaci Můj romantický příběh, za což získala letos na jaře rovněž Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka. Druhé místo s 25 procenty hlasů obsadila Sylvie Krupanská, která zaujala diváky především v roli Štěpánky Kiliánové v inscenaci Petrolejové lampy. Třetí nejvyšší počet hlasů obdržela Pavla Gajdošíková.

V kategorii mužských hereckých výkonů se letos pořadí nemění. Se 32 procenty hlasů získal prvenství Tomáš Dastlík, který diváky zaujal především ztvárněním role Astrova ve Strýčkovi Váňovi a za roli Geronta v inscenaci Scapinova šibalství. Na druhém místě se umístil Lukáš Melník, třetí příčku obsadil Ondřej Brett.

V kategorii nejlepší inscenace zvítězila „singles groteska“ Můj romantický příběh v režii Daniela Špinara. Získala rekordních 42 procent diváckých hlasů. „Dodejme, že tato komedie získala v květnu také Cenu Marka Ravenhilla, která je udělována za nejlepší tuzemskou inscenaci nového dramatického textu. Druhá příčka patří inscenaci Petrolejové lampy režiséra Martina Františáka, třetí místo získala komedie petra kolečka Taky fajny synek,“ sdělila mluvčí divadla Míša Kubicová.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.