Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravské amatérské divadlo Aureko II. zvítězilo v národní soutěži jednoaktovek

Ostravské amatérské divadlo Aureko II. zvítězilo v národní soutěži jednoaktovek

9.11.2014 20:22 Divadlo

Bienále soutěže jednoaktových her ve východočeských Holicích skončilo v neděli úspěchem inscenací divadel z Moravskoslezského kraje. Celkem tři ceny - hlavní cenu přehlídky, cenu za inscenaci a cenu za mužský herecký výkon - si odvezlo ostravské divadlo Aureko II. (za herecký výkon byl oceněn Dušan Zakopal). Třetím v pořadí soutěžících souborů se stalo havířovské divadlo Skřítek, které si odvezlo jednu cenu a jedno čestné uznání, také za herecké výkony.

Zvětšit obrázek

Dušan Zakopal v roli otce Frederika v inscenaci hry souboru Aureko Neděle.
Foto: Archiv souboru Aureko

Aureko II. předvedlo v soutěži jednoaktovku francouzského divadelního a filmového herce, scénáristy a v současnosti ředitele francouzského divadla Théâtre du Rond-Point Jeana Michela Ribese Neděle. Ta je součástí celovečerní divadelní hry Divadlo bez zvířat, kterou do češtiny přeložil Petr Christov. Jedná se o osm absurdních jednoaktovek propojených jen zcela volně tématem hledání svého místa v životě.

Neděle má velmi jednoduchý děj: Do bytu, ve kterém žije rodina otce Frederika (Dušan Zakopal), jeho manželky a matky Lilianne (Zuzana Vobecká) a jejich dcery Sáry (Iva Konečná) jednou v neděli ráno shůry odkudsi z nebe přiletí obrovské, dvoumetrové kuličkové pero, prorazí díru ve stropě pokoje a zabodne se do podlahy. Událost spustí řetězec situací v dialozích mezi třemi členy rodiny, jenž nakonec vyústí v překvapivý a svým způsobem šokující závěr.

Mimořádně kvalitní text a výborné herecké výkony spolu s invenční režií Radima Kačmarského zaujaly porotu letošního bienále jednoaktovek natolik, že inscenace navíc získala nominaci do programu Jiráskova Hronova 2015.

Havířovské divadlo Skřítek zahrálo v Holicích hru Mirko Stiebera Svatební noc. Příběh dvou koncertních umělců, kteří si v mládí a na počátku studií hry na housle a na klavír vzájemně slíbí, že svůj první úspěšný koncert oslaví společným večerem s profesionální prostitutkou, je úsměvnou sondou do nitra muže.

K oslavě koncertu dojde až po mnoha letech, v době, kdy oba dva pánové, Laďa (Zdeněk Tomeček) a Hugo (Luděk Talián) mají už každý svoje dlouholeté manželství. Příchozí profesionálka se musí s danou skutečností vyrovnat. Také tato hra má překvapivou pointu. Za herecké výkony byli oceněni Zdeněk Tomeček čestným uznáním a Luděk Talián cenou za herecké výkony.

Letošní rok je tak pro neprofesionální divadlo v regionu Ostravska a bližšího okolí rokem velmi úspěšným. Po vítězství štítinského souboru ŠAMU na národní přehlídce venkovských divadel (inscenace hry Lháři) a po úspěchu Aureka II. jsou teď do programu příštího Jiráskova Hronova, vrcholné multižánrové přehlídky neprofesionální divadla České republiky, nominovány hned dvě inscenace, které se díky svým kvalitám mohou právem měřit s úspěšnými inscenacemi divadelních profesionálů.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.