Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Endless mají nové album. Je zatím naše nejtvrdší, říká frontman Libor Bartusek

Endless mají nové album. Je zatím naše nejtvrdší, říká frontman Libor Bartusek

20.11.2014 05:30 Hudba

Ostravská kultovní progressive-metalová kapela Endless právě dnes vydává po šestileté odmlce své páté řadové album s názvem If The Universe Is The Answer. Deník Ostravan si o dlouho očekávané nahrávce povídal s frontmanem Endless, kytaristou a zpěvákem Liborem Bartuskem. Navíc si album kapely můžete na našich stránkách zdarma poslechnout. Bude tak úspěšné jako album Vital #1, za které Endless získali před třinácti lety žánrovou cenu Anděl?

Zvětšit obrázek

Ostravská kapela Endless, druhý zleva LIbor Bartusek.
Foto: Archiv kapela

V den, kdy vyjde tento rozhovor, vychází páté album Endless s názvem If The Universe Is The Answer. Jestliže je podle tebe vesmír odpověď, jak by zněla otázka? Jinak řečeno, prozraď smysl tajemného názvu alba?

To bych právě velice nerad. Je to samozřejmě řečeno s určitou nadsázkou, ale pro nás je to celkem zásadní věc. Hodně jsme přemýšleli, co vlastně chceme texty a náladou desky a muzikou vyjádřit. Jde o určité zamyšlení nad vším kolem nás. Není potřeba si to spojovat jen s vesmírem.  Může jít o celkový smysl všeho, co kde a kdy začalo a proč tu vlastně jsme… Nakonec se stejně dostaneme zpátky k tomu vesmíru.

Co vše můžeme na novém albu očekávat? Sešeřelé, přízračné nálady? Na první rychlý poslech se jedná spíš o přitvrzení a zhutnění zvuku…

Po poslední desce v roce 2008 jsme měli trochu tvůrčí krizi a já osobně moc nevěděl, jak dál a jestli vůbec má nějaký smysl pokračovat. Každému je dán jen určitý čas a já měl i pocit, že jsme jej už vyplýtvali. Teď na podzim to je 20 let, co se o něco snažíme, takže mě napadaly různé věci… Aby to pro nás mělo i nadále nějaký smysl, tak jsme museli vše změnit. Způsob vymýšlení riffů, aranžování, udělali jsme si vlastní nahrávací studio, abychom mohli experimentovat… Zvažovali jsme i zakonzervování Endless a založení nové kapely. Nemůžeš věci dělat stejně a očekávat něco jiného. To je vyloučeno. Výsledkem všeho je naše pravděpodobně nejtvrdší a nejprogresívnější deska. Pro mě zatím the best.

Nové album If The universe Is The Answer vznikalo skoro šest let. To je celkem dlouhá doba. Jak jste ji kromě psaní songů vyplňovali?

Částečně jsem už odpověděl v předchozí otázce. Investovali jsme čas a energii do nahrávacího studia a do vlastní reinkarnace. (úsměv)

Má album nějaký příběh? Pokud ano, zkus jej přiblížit. Pokud ne, o čem jsou ty písně?

Texty jsou jako vždy osobní. Jde o určitý cynismus a pohled na vývoj společnosti. Jsou o lhostejnosti lidí okolo, závislosti na sociálních sítích i o bolesti, když ztratíš někoho blízkého. O chování lidí dle předem daného scénáře, jako v pc game…o adrenalinu.  Po přečtení všech si zkusíš odpovědět na název desky. (smích)

Jaký je tvůj podíl na muzice či textech Endless? Kdo u vás píše?

Většinu textů jsem psal já, zbytek pak naši kámoši Martin Fifes Holinka a David Hanzelka. Všechny jsme pak řešili spolu, abychom propojili souvislosti a myšlenky. Máme podobný pohled na věc, takže jsou od sebe stylově téměř nerozeznatelné. Co se týče muziky, většina základních nápadů pochází ode mne, aranže jsme pak dělali s kapelou dohromady a notně experimentovali.

Kam chodíš při skládání songů pro inspiraci?

Inspirací je hlavně to, jak žiješ a co prožíváš. Co si myslíš, když procházíš ulicí, prostě normální dennodenní věci… Zjistil jsem, že mám akutní potřebu vyřvat ze sebe ten okolní shit, který na tebe ulpí ze zpráv, z věcí a hrůz, které se dějí pár tisíc kilometrů odsud, že jsem plný těch sraček a dusím se. V tu chvíli mi došlo, že deska nebude o rozkvetlých loukách…nějak k tomu teď nemám to správné rozpoložení. Taky proto je to naše nejtvrdší album. Prostě to muselo ven.

Jak bude probíhat propagace nové desky? Kam všude ji přijedete představit?

Chceme především využít možností sociálních sítí, skrze náš profil na Facebooku, ale i Youtube, Bandzone, Bandcamp a další.  Své samozřejmě udělají recenze a uvidíme, jak si povede klip k songu Black Star Paradox, který jsme natáčeli se známým ostravským hercem Michalem Sedláčkem za coachingu Davida Chuchvalce Najbrta a Romči Chalupové. Klip bude hotov na konci listopadu a bude hodně překvapivý. Dále pak máme naplánován na 17. ledna 2015 křest desky v Barráku a pár koncertů po klubech. Pokud se deska bude líbit, vše potřebné se stane téměř samo. Dobré věci nepotřebují PR.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.