Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Přehled chystaných koncertů v roce 2015: Ostrava bude hlavním městem hudby

Přehled chystaných koncertů v roce 2015: Ostrava bude hlavním městem hudby

2.1.2015 00:01 Hudba

Internetový deník Ostravan.cz přináší seznam hlavních hudebních událostí, které moravskoslezskou metropoli v začínajícím roce čekají. Do seznamu jsme zařadili dosud potvrzené koncerty hvězd světového rocku a popu a zejména nejzajímavější hudební festivaly. Některé jsou nové, další jsou již tradiční a některé budou patřit k nejvýznamnějším svého druhu v Evropě. Žádné jiné město v České republice se letos nemůže pochlubit tolika významnými hudebními festivaly jako právě Ostrava. Rok 2015 bude pro Ostravu v oblasti živé hudby nejplodnějším rokem v její historii.

Zvětšit obrázek

Rok 2015 bude v oblasti hudby nejbohatší v historii Ostravy (snímek z loňských Colours of Ostrava)
Foto: Aleš Honus

Manowar (12. ledna): Heavymetalová legenda Manowar, zapsaná v Guinessově knize rekordů jako nejhlasitější skupina na světě, vystoupí v pondělí 12. ledna v ostravské ČEZ Aréně. Kapela do Ostravy přijede v rámci světového turné Kings Of Metal MMXIV, které se nese v duchu 25. výročí vydání jednoho z nejdůležitějších alb heavymetalové historie Kings Of Metal. Ostrava bude jedinou zastávkou kapely v rámci České republiky, Slovenska a Polska.

Persistence Tour (23. ledna): Největší evropské turné světových hardcorových kapel Persistence Tour 2015 se po dlouhých dvanácti letech vrací do České republiky. Tentokrát nikoliv do Prahy, ale do Ostravy. Půjde přitom o jedinou zastávku tohoto věhlasného putovního festivalu v rámci Evropy a fanoušci se mohou těšit na kultovní americké kapely Walls of Jericho, Sick Of It All, ale také Ignite, Ryker´s a další zahraniční kapely, které vystoupí v Bonver Aréně.

Pendl – Ostravská klubová noc (6. února):  Rovné tři desítky kapel vystoupí během jedné noci v šesti klubech v centru Ostravy v rámci nového festivalu Pendl – Ostravská klubová noc. Hlavními tahouny festivalu budou všem dobře známá Vypsaná fixa a hip-hopové duo Orikoule, ale také Květy, Ian, Poletíme?, Voxel, Downbelow a mnoho dalších kapel včetně dvou hostů ze Švédska. Koncerty za jedno vstupné se uskuteční v klubech Barrák, Cooltour, Plan B, Stará Aréna, La Cachimba a Dock.

Irský kulturní festival (23. až 28. března): Tradiční přehlídka irské kultury, která mimo jiné přinese hudbu do klubů na Stodolní ulici a vyvrcholí velkým galakoncertem v Trojhalí Karolina. Hlavními hvězdami budou kapely Tae Lane a Robbed  & Lynched. Další jména účinkujících budou zveřejněna v lednu.

Bonnie Tyler (23. dubna): Majitelka jednoho z nejvýraznějších hlasů světové poprockové historie, nezaměnitelná velšská zpěvačka Bonnie Tyler, vystoupí na koncertu ve vítkovické hale Gong. Fanoušci budou mít možnost připomenout naživo její největší hity. Celkem si Bonnie Tyler v České republice naplánovala tři koncerty (Brno, Ostrava a Praha), jeden přidá i na Slovensku.

Majáles (29. dubna): Velkolepá hudební oslava studentského svátku v Dolní oblasti Vítkovic v režii studentů obou ostravských univerzit. První podrobnosti budou zveřejněny již v lednu.

Def Leppard (22. května): Po dvanácti letech se do České republiky vrátí na samostatný koncert slavná britská rocková kapela Def Leppard. Vedle vystoupení v Praze poprvé v historii zahraje také v Ostravě.

Janáčkův máj (24. května až 8. června): Festival zaměřený hlavně na klasickou hudbu, se bude letos konat už potřicáté. Kromě Ostravy to bude letos také v Opavě, Kravařích, Ludgeřovicích, Hlučíně, Hradci nad Moravicí, Krnově a v Havířově. Program jubilejního ročníku bude zveřejněn sice až příští týden, deník Ostravan.cz ale už nyní může prozradit, že součástí festivalu bude opravdová lahůdka – Den slezských varhan, jenž se uskuteční 31. května. V jeden den se budou konat čtyři koncerty na čtvery různé varhany se čtyřmi varhaníky.

Mezinárodní soutěž velkých dechových orchestrů Ostrava 2015 (5. až 6. června): Tradiční soutěž dechových orchestrů, která se bude konat už po sedmnácté v Domě kultury města Ostravy. Orchestry budou soutěžit v několika kategoriích. Akce, která se koná vždy jednou za dva roky, má vždy velmi vysokou úroveň a účastní se jí nejenom soubory z České republiky, ale i ze zahraničí. Podmínkou pro účast je, aby orchestr měl minimálně 45 členů.

Roxette (15. června): Populární švédské duo Roxette v červnu v rámci svého evropského turné zahraje nejenom v Praze, ale také v ostravské ČEZ Aréně. Roxette se naposledy představili českým fanouškům v roce 2011 na dvou beznadějně vyprodaných koncertech. Předtím hráli už jednou i v Ostravě a očekává se, že i letošní koncert bude vyprodaný.

Judas Priest (25. června): Jedna z nejdůležitějších metalových kapel na světě Judas Priest se po sedmi letech vrátí do Ostravy. Během turné k aktuálnímu albu zavítá 25. června do ČEZ Arény. O den později pak kapela koncert zopakuje i v pražské O2 Aréně. Kapela rozhodně nežije jen z minulosti – loni vydala velmi dobré album Redeemer of Souls, které se vyšplhalo na šesté místo žebříčku Billboard200. To je nejlepší umístění této kapely za celou historii tohoto žebříčku.

Oldies Festival (27. června): Úplně nový festival zaměřený spíše na nenáročnou diskotékovou hudbu se bude konat ve vítkovické Dolní oblasti. Nabídne kapely a interprety, které v období 90. let minulého století atakovaly špičky evropských hitparád a které dodnes vystupují. Budou to kapely Twenty 4 Seven, Alexia, Dr. Alban, Mr. Prezident, 2 Brothers On The 4th Floor, Vengaboys a Whigfield. Zatím se neví, zda půjde o jednorázovou akci nebo začátek nové festivalové tradice.

Beats For Love (2. až 4. července): Největší tuzemský festival elektronické taneční hudby se uskuteční už potřetí v Dolních Vítkovicích. Festival nabídne oproti loňsku rozšíření areálu zhruba o jednu třetinu, více scén a více hudby. Návštěvníci třetího ročníku Beats For Love se mohou těšit na 12 hudebních pódií, nový doprovodný program a také rozšíření žánrového záběru festivalu o další styly jako jsou psytrance, hardcore a hardstyle, které zažívají ve světě velký boom. První informace budou zveřejněny v průběhu ledna.

Slezskoostravský RockFest (4. července): Tradiční rockový festival se bude konat letos v novém termínu na začátku léta. Podrobnosti zatím pořadatelé nezveřejnili.

Colours of Ostrava (16. až 19. července): Čtrnáctý ročník prvotřídního hudebního festivalu, největšího svého druhu jak co do počtu kapel přijíždějících ze zahraničí, tak vzhledem k počtu diváků (loni přes 40 tisíc). Festival nabídne v unikátních industriálním areálu Dolní oblasti Vítkovic čtyři dny plné koncertů hvězd světové i domácí hudby, divadel, diskusí, workshopů, filmů i výtvarných aktivit. Přijedou mimo jiné britský populární zpěvák Mika, jedna z největších hvězd soudobé elektronické hudby Caribou z Kanady, američtí Swans, francouzští králové elektroswingu Caravan Palace a mnoho dalších kapel. Zatím byla zveřejněna jen malá část programu, festival ale rozhodně bude i letos aspirovat na kulturní událost roku v rámci celé České republiky. (S Colours je už několik let spojen také volně přístupný Festival v ulicích, který by se měl konat i letos. Podrobnosti zatím nejsou známy).

3ArtBeat Festival (31. července – 1. srpna): Úplně nový festival se bude konat v areálu Dolu Hlubina ve Vítkovicích. Pořadatelé připravují sedm scén zaměřených na elektronickou hudbu a kapely, ale i workshopy, umělecké performance, výtvarné umění, přednášky či interaktivní prezentace různých projektů spojujících různé sféry umění. Podrobnosti o festivalu přinese deník Ostravan.cz v samostatném článku v průběhu ledna.

Ostrava v plamenech (1. srpna): Druhý ročník jednodenního festivalu, zaměřeného na tvrdší rockové žánry se uskuteční v Dolní oblasti Vítkovic. Jde o jediný metalový festival se zahraničními hvězdami na území Moravskoslezského kraje. Letos vystoupí světoznámá finská kapela Stratovarius, legendární dánští Pretty Maids, ale i kapely Orphaned Land z Izraele, němečtí Freedom Call a také exotičtí Myrath z Tuniska. Domácí scénu bude zastupovat ostravská kapela Citron.

Ostrava Days – Ostravské dny nové hudby (10. až 29. srpna): Událost nikoliv evropského, ale ve svém žánru světového významu. Širší veřejností zatím nedoceněná akce pro velmi vyhraněné a náročné publikum. Mezinárodní bienále má dvě části – institut a festival. Institut je tvůrčím setkáním desítek mladých skladatelů a hudebníků z celého světa se špičkovými osobnosti z oblasti tzv. nové hudby. Asistovat jim budou orchestry Janáčkova filharmonie a Ostravská banda, sbor Canticum Ostrava a Mivos Quartet. Druhou částí Ostravských dnů je devítidenní festival pro veřejnost, který nabídne jak významné skladby nejlepších skladatelů soudobé artificiální hudby a hudby minulého století, ale i skladby účastníků festivalu. Program bude zveřejněn až v průběhu května.

Svatováclavský hudební festival (1. až 28 září): Největší tuzemský festival zaměřený na duchovní hudbu se uskuteční už podvanácté. A to nejen v Ostravě, kde bude koncertů nejvíce, ale i v řadě dalších měst Moravskoslezského kraje. Návštěvníci uslyší mnoho monumentálních hudebních děl, například Berliozovo oratorium Faustovo prokletí, náročnou Bachovu Mši h moll v podání souboru Collegium 1704 či vystoupení souboru Collegium Marianum s fenomenálním francouzským kontratenoristou Damienem Gillonem. Lidé se mohou těšit také na projekt Mater Vladimíra Godára v podání Ivy Bittové a souboru Solamente Naturali či vystoupení komorního orchestru Berg k němému filmu Utrpení panny orleánské z roku 1928.

Alexandrovci (11. října): Legendární ruský soubor odehraje ve druhé polovině roku velké evropské turné u příležitosti 70. výročí ukončení 2. světové války. V ostravské ČEZ Aréně odehraje 11. října hned dva koncerty (v 15 a ve 20 hodin) a vystoupí i v několika dalších městech České republiky.

Deep Purple (27. října) Jedna z nejdůležitějších hardrockových kapel na světě Deep Purple se vrátí v říjnu do Ostravy. Hned na druhý den po ostravském koncertu kapela v čele se zpěvákem Ianem Gillanem zahraje také v Plzni. Kapela, které svět vděčí za hardrockové hymny Smoke On The Water, Child In Time nebo Highway Star, v minulosti v Ostravě koncertovala už několikrát, v Plzni, která se rozhodně nemůže v roce 2015 chlubit tolika zajímavými hudebními projekty jako Ostrava, budou Deep Purple hrát v příštím roce poprvé.

*

P. S.: Janáčkova filharmonie: Ve výčtu důležitých hudebních událostí nesmí chybět nejvýznamnější orchestr severní Moravy a Slezska, tedy Janáčkova filharmonie, která v roce 2015 nabídne celou řadu koncertů. Událostí hodnou pozornosti je v podstatě každý koncert ostravské filharmonie. Lidé si mohou vybírat jak ze symfonických koncertů, komorních recitálů, ale v aktuální sezóně také mohou navštívit populárně zaměřené koncerty, mezi něž bude patřit například koncert filharmonie se zpěvákem Danem Bártou (26. února) nebo Miroslavem Žbirkou (30. dubna) ve vítkovickém Gongu.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.