Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Koncertní křest nového CD Endless se nesl ve znamení prog metalu a ostrých kytar

Koncertní křest nového CD Endless se nesl ve znamení prog metalu a ostrých kytar

18.1.2015 14:36 Hudba

Ostravská progresivně metalová kapela Endless vstoupila do roku 2015 s obrovskou vervou a křtem čerstvého alba If The Universe Is The Answer prolomila dlouhé šestileté ticho. Současně skupina sobotním koncertem v klubu Barrák oslavila dvacet let své existence a pozvala si i řadu zvučných jmen, která však ve výsledku kvalitu a výkon domácích Endless přerostla. Nejednalo se o zklamání, nýbrž o očekávaný jev – na pódiu vedle kapel Modern Day Babylon, Corposant a Symbiosis bylo totiž skutečně těžké obstát.

Zvětšit obrázek

Nové album pokřtil Robert Šimek (vlevo). Vpravo Libor Bartusek z Endless.
Foto: Kristýna Trochtová

Nelehký úkol zahájení akce byl přidělen slovenským Symbiosis, velkým oblíbencům tuzemských hudebních médií, jejichž debutové EP Purple bylo ve své době hodnoceno velmi pozitivně. Kapela byla výborně sehraná a dokázala, že příměry k veleslavným Britům Tesseract nejsou jen planá prohlášení. Je obrovská škoda, že zvuk byl během jejich setu ještě velmi nečitelný a nedával tak vyniknout jejich poměrně komplexním aranžím. Pro posluchače, kteří Symbiosis slyšeli poprvé v životě, tento fakt mohl jejich výsledný dojem zásadně ovlivnit.

První vrchol večera nastal již s nástupem druhé kapely, pionýrů moderního progresivního metalu  Modern Day Babylon. Trio pod vedením Tomáše Raclavského (výhradního autora skladeb) předvedlo vynikající výkon, jenž vyvolal řádnou odezvu publika a poprvé se ke slovu přihlásili i „moshující“ fanoušci. Hudba Modern Day Babylon je čistá matematika, spíše okrajová záležitost, ale přesto se zjevně trefila přítomným do vkusu. Příjemným překvapením bylo, že část publika tvorbu kapely (či spíše projektu) znala a při kytarovém intru skladby Travelers z poslední desky nadšeně aplaudovala. Kytarový mág Tomáš Raclavský si k sobě vybral bezesporu výborné hráče, slapping baskytaristy Přemka Kunčického lze jen těžko nepochválit. Babyloňané jsou zkrátka a dobře špičkou evropského djentu a vystoupení při příležitosti křtu CD souputníků Endless jejich pozici jen potvrdilo.

foto01

Během večera vystoupila také kapela Modern Day Babylon. (Foto: K. Trochtová)

Hlavní hvězda večera, ostravská metalová stálice Endless, byla očividně tím největším lákadlem pro naprostou většinu přítomných. Bylo to vidět jak na velké nahuštěnosti publika u pódia, tak i na hojně nošeném „merchandisu“ kapely. Hrály se zejména věci z nové desky, které byly po instrumentální stránce velmi zdařilé, avšak jejich hudební kvality táhl dolů zpěvák Libor Bartusek, jenž měl po celou dobu nepřeslechnutelné problémy s intonací. Jestliže se tyto nedostatky na studiových nahrávkách ztratí a mohou být snadno regulovány, naživo se jistojistě naplno projeví. Co je však třeba ocenit, je energičnost pódiové prezentace a komunikace s publikem – v tomto se neustále promítaly dlouholeté zkušenosti kapely z živých vystoupení.

Kmotrem nového alba If The Universe Is The Answer byl Robert Šimek ze známých crust’n’rollových Malignant Tumour, který si velkodušně připravil vtip o death metalu, čímž se mu úspěšně podařilo rozesmát již mírně podnapilé publikum. Sláva to byla veliká a poznámka, že se jedná o výherce žánrového Anděla pro tento rok, nebyla od věci – ačkoli je CD označkováno nálepkou prog metal, je velmi přístupné pro široké posluchačské spektrum. Přestože se koncert Endless nedá hodnotit vyloženě špatně, je třeba si přiznat, že ostatní vystupující byli příliš velkými konkurenty a domácím takříkajíc „vypálili rybník“. Obecenstvo se však dobře bavilo, a to je nakonec nejdůležitější.

foto02

Z vystoupení ostravské kapely Endless. (Foto: K. Trochtová)

 

Po dlouhých patáliích se zvučením spustila poslední formace na programu, Corposant, hrající progresivní metalcore, a čelisti prořídlého publika ve stejném okamžiku synchronně spadly. Jedná se o kapelu, která má již sice na scéně vydobyté jméno, nicméně věhlasu Modern Day Babylon ani Endless nedosahuje. O to větší a příjemnější bylo překvapení, když Corposant začali publiku plně předávat svou hudbu, své poselství, a v nejlepší formě představili žánr, jenž u nás nemá příliš hojné zastoupení.

Jestliže mi při tom pekelně dobrém koncertu na mysli vyvstalo nějaké jméno, byli to američtí Structures. Troufám si tvrdit, že Corposant jsou na téměř stejné skladatelské i interpretační úrovni a jejich pojetí živé prezentace se v lecčem shoduje. Vydaná energie se rovnala stovce procent.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.