Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dalším velkým úlovkem Colours je písničkářka St. Vincent

Dalším velkým úlovkem Colours je písničkářka St. Vincent

4.2.2015 00:00 Hudba

Dalším potvrzeným velkým jménem letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava je americká zpěvačka a kytaristka St. Vincent, která patří k největším světovým jménům současného rockového písničkářství. Bude to její česká premiéra. Na festival přijede se svojí čtvrtou, stejnojmennou, deskou, která vzbudila velký ohlas mezi hudebními publicisty po celém světě. Za nejlepší album loňského roku ji například vyhlásily hudební časopis New Musical Express či deník The Guardian.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka a kytaristka St. Vincent..
Foto: Kevin Mazur

„Triumf požehnaný množstvím fantastických písní, nápadů a zvuků,” napsali o jejím novém albu. Magazín Rolling Stone označil zpěvačku St. Vincent za „nejchytřejší indie-rockovou hvězdu své generace.” Tento názor podtrhly aktuální nominace na Grammy a Brit Awards.

„Obecně je St. Vincent oceňována pro svoji originalitu, novátorství, vizionářství i strhující pódiovou show, což jsme na vlastní oči viděli loni na obřím španělském festivalu Primavera,” doplňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Přezdívku St. Vincent si třiatřicetiletá Annie Clark dala podle nemocnice, kde zemřel básník Dylan Thomas. Obdivuje Kate Bush, ulpělo na ní přirovnání k Davidu Bowiemu a na kytaru prý hraje jako Jimi Hendrix 21. století, přesto od svého debutu Marry Me z roku 2007 píše zcela nová pravidla rockového písničkářství.

St. Vincent doprovázela Sufjana Stevense, The Polyphonic Spree, před třemi lety natočila s Davidem Byrnem autorsky rovnocenné a kritikou dobře přijaté album Love This Giant a její skladby zazněly také ve filmech série The Twilight Saga. Vokály přispěla i na poslední album To Be Kind skupiny Swans. Když loni v dubnu byla Nirvana uváděna do Rock’n’rollové síně slávy, zbylí dva členové se rozhodli nahradit Kurta Cobaina hlasy tří zpěvaček: St. Vincent zpívala skladbu Lithium.

Kromě St. Vincent přibyla do programu mezinárodního hudebního festivalu i další zajímavá jména nejzůznějších žánrů. Pakistánský Faiz Ali Faiz, největší žijící zpěvák qawwali považovaný za nástupce fenomenálního Nusrata Fateh Ali Khana, nabídne na Colours of Ostrava jedno ze svých pověstných extatických vystoupení.

Izraelský kontrabasista, zpěvák a skladatel Avishai Cohen přiveze do Ostravy exkluzivní sestavu nazvanou Avishai Cohen’s New York Division. Letošní Colours také přivítají zásadní jméno současného avantgardního popu – kanadského písničkáře a houslistu Owena Palletta.

Mixem electro ambientu, pop house i drum´n´bassu rozzáří areál rakouská formace Klangkarussell, která se proslavila hitem Sonnentnz. Své intimní, křehké a éterické balady přiveze do Ostravy brazilská zpěvačka a klavíristka Dillon žijící v současné době v Berlíně.

Belgická skupina Oscar and the Wolf vedená zpěvákem a skladatelem Maxem Colombie zaujala hitem Princes a delikátní dreampopovou směsí elektroniky, soulu a R&B. Polskou electro-popovou scénu zastoupí fenomén současné mladé scény formace The Dumplings. Náloží funky, soulu a jazzu roztančí návštěvníky francouzská kapela Electro Deluxe s noblesním americkým zpěvákem Jamesem Copleym.

Z kanadského Québecu přijede živelné akustické trio Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs s famózním dupajícím houslistou, jehož rytmické dupání je unikátní součástí québecké tradiční hudby. Osmičlenná skupina Abavuki z jihoafrického Kapského města nabídne neuvěřitelnou smršť v podání bubeníků, dechařů i tří hráčů na marimby.

Festival Colours of Ostrava nabídne od 16. do 19. července 2015 čtyři dny plné koncertů hvězd světové i domácí hudby, divadel, diskusí, workshopů, filmů i výtvarných aktivit. K již dříve potvzeným jménům patří Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Roni Size & Reprazent, Black Strobe, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields a NO Blues.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.