Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Vojtěch Dyk zahajuje turné k albu Deska, zamíří i do Ostravy

Vojtěch Dyk zahajuje turné k albu Deska, zamíří i do Ostravy

7.2.2015 00:29 Hudba

Jedna z nejvytíženějších domácích hvězd populární hudby, zpěvák Vojtěch Dyk, přijede se svým orchestrem B-Side Band do Ostravy. V martinovském klubu Garage odehraje 12. března koncert v rámci svého turné ke studiovému albu Deska. Podle pořadatelů je v prodeji již jen posledních 200 vstupenek.

Zvětšit obrázek

Jeden z nejtalentovanějších zpěváků mladé generace Vojtěch Dyk.
Foto: Tino Kratochvil

Po dvou velmi úspěšných, vyprodaných celorepublikových turné se toto mimořádné spojení výrazně pěvecké osobnosti a špičkového muzikantského seskupení představí se zcela novým repertoárem, který pro zpěváka a kapelu vytvořili přední domácí autoři a který loni vyšel na Dykově studiovém albu Deska.

Turné k albu je přitom největší, na jaké se Vojtěch Dyk s B-Side Bandem vypraví „Tolik koncertů jsme za sebou snad ještě neměli. Navíc pojedeme hlavně po větších klubech. Takže by se tour dalo nazvat jako klubové,“ říká Vojtěch Dyk.

Autorsky se na skladbách pro album Deska, které budou tvořit hlavní náplň koncertního turné, podíleli skladatelé Ondřej Brousek, Boris Urbánek nebo baskytarista B-Side Bandu Tomáš Vunderle Koudelka a další.  „Všechno jsou to autoři z kapely a okolo kapely. „Mám velmi oblíbené tři písně. Nebe je jasné od našeho basáka Koudelky, Birdland od Borise Urbánka a Města nad řekou od Martina Kudličky, ale když to vezmu kolem a kolem, tak mám rád celou Desku. Slyšel jsem ji při mixech asi 200 krát a pořád ji můžu poslouchat dokola,“ říká o albu lídr kapely Josef Buchta.

Na Desce i koncertech již tradičně zazní bonus, k němuž má Vojtěch Dyk zvláštní vztah – Dvořákovo Largo v aranžmá ostravského hudebníka Borise Urbánka. „Nevím proč, ale už od samého od zrodu mám ke skladbě Largo velmi intenzivní vztah. Možná proto, že je původem z časů, kdy ještě slovo bigband ani neexistovalo a až ruka a fantazie Borise Urbánka této skladbě vtiskla možnost i bigbandového nádechu,“ říká Vojta Dyk.

 

VOJTĚCH DYK: DESKA  TOUR 2015

18. únor – Třebíč  Divadlo Pasáž
1. března – Plzeň – Měšťanská beseda
3. března – Brno – Sono centrum – pouze na stání
4. března – Brno – Sono centrum – exkluzívně na sezení
5. března – Brno – Metro
12. března – Ostrava – Garage
17. března – Pardubice – Ideon
18. března – Hradec Králové – Aldis
20. března – Olomouc – Výstaviště Flora
21. března – Krnov – Kofola Music Club
22. března – Žďár nad Sázavou – KD
8. dubna – Zlín – Kongresové centrum
9. dubna – Bratislava – Hant Aréna
18. dubna – Praha – Fórum Karlín

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.