Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Irský kulturní festival bude v Trojhalí. Hlavní hvězdou má být kapela Tae Lane

Irský kulturní festival bude v Trojhalí. Hlavní hvězdou má být kapela Tae Lane

8.2.2015 00:01 Hudba

Hlavní hvězdou 11. ročníku Irského kulturního festivalu, který se bude konat na konci března v Ostravě, bude čtyřčlenná kapela Tae Lane z irského Tullamore. Na závěrečném galakoncertu, jenž se letos překvapivě uskuteční v Trojhalí Karolina, spolu s ní zahraje také irská kapela Robbed and Lynched. Českou scénu budou zastupovat skupiny Dálach a Cheers, které hrají hudbu s irskými a keltskými vlivy.

Zvětšit obrázek

Snímek z loňského galakoncertu Irského kulturního festivalu.
Foto: Matyáš Theuer

Tae Lane je čtyřčlenná kapela z Tullamore z hrabství Offaly v Irsku. Její písně vycházejí z tradiční irské, bluesové, folkové, country a soudobé hudby. Všichni tři členové jsou zkušení a talentovaní hudebníci, kteří v průběhu let koncertovali po celé Evropě a Středním východě.

Robbed and Lynched je tradiční irská folková kapela z města Drogheda, přirovnávaná například ke kapelám The Pogues a The Dublines. Další irská skupina, která přijede na letošní ročník, je Strange Brew z města Kilkenny, hrající hudbu na pomezí rocku a blues.

Irský kulturní festival v minulém roce oslavil desáté výročí a přišlo na něj zhruba pět tisíc lidí, z toho čtyři tisíce jich navštívilo závěrečný galakoncert v Bonver Aréně. Na letošní rok pořadatelé připravují nejenom stěhování hlavního programu do Trojhalí Karolina, ale i řadu dalších organizačních změn.

Oblíbený Týden irského jídla se letos například uskuteční v restauraci Dlouhá story. Součástí festivalu budou i letos koncerty v klubu Baxters na Stodolní ulici a některé koncerty se uskuteční nově i v obchodním centru Forum Nová Karolina.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.