Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba První jména Beats for Love: Na festival letos dorazí česká a slovenská špička

První jména Beats for Love: Na festival letos dorazí česká a slovenská špička

2.3.2015 15:57 Hudba

Organizátoři největšího středoevropského festivalu taneční hudby Beats for Love, který se bude konat na počátku července v Dolní oblasti Vítkovic, v pondělí odtajnili první jména vystupujících. Fanoušci se můžou těšit na kompletní českou a slovenskou špičku elektronické hudby. Přijedou například DJ Orbith, L Plus, Forbidden Society, elektroswingoví Papa Django & Swing Thing, Makarov & Steen a mnoho dalších.

Zvětšit obrázek

Festival Beats for Love navštěvují desítky tisíc lidí.
Foto pro Beats for Love: Martin Kusyn

Drum´n´bassová scéna se bude opět nacházet v unikátním prostoru jižní strany Vysoké pece č. 1 s kapacitou až 8 tisíc návštěvníků. Vystoupí zde například slovenský L Plus a český Forbidden Society. „Oba jsou to skvělí dýdžejové a producenti, kteří českou a slovenskou scénu přerostli a skvěle ji reprezentují v zahraničí. Forbidden Society jezdí v posledních letech turné po celé Evropě i Japonsku. Slovenský L Plus má exkluzivní smlouvu na labelu Technique patřící projektu Drumsound & Bassline Smith,“ říká jeden z členů organizačního týmu Matyáš Ožana.

Do Ostravy se letos opět chystá také duo Papa Django & Swing Thing ze Slovenska, kteří vyprodávají v rámci svých electroswingových akcí tančírny i velké kluby. Navíc bývají hlavními předskokany všech českých i slovenských vystoupení Parov Stelar „Electroswingová stage spojená s breakbeatem byla jednou z novinek minulého roku. Po pozitivním ohlasu jsme se rozhodli electroswing osamostatnit a dát tak více prostoru k tanci všem jeho příznivcům,“ komentuje nový plán ředitel festivalu Kamil Rudolf. Scéna electroswingu zůstane na severní straně Vysoké pece č. 1.

Na oblíbené techno scéně zahraje DJ Orbith. Půjde o exkluzivní set z vinylových desek, který určitě potěší příznivce „starého“ techna. V letošním roce se také objeví producentská DJ dvojice Makarov & Steen, jejichž skladby hrávají elitní interpreti jako Richie Hawtin nebo Christian Varela.  „Fanoušci se mohou těšit i na Tools Projeckt, tedy na projekt dvojice DJ Nois a DJ Spiriakos. Prvního jmenovaného můžete znát jako rezidenta brněnské Apokalypsy, ten druhý patří k největším talentům středoevropské techno scény,“ vyjmenovává další účastníky Ožana.

Jednou z mnoha novinek třetího ročníku bude pódium zaměřené na EDM a trance. Hostit bude například populární BonTrip, duo kyperského rodáka Bona Finixe a zimbabwského Tripmaina. Dlouhodobě žijí v ČR a získali si silnou přízeň fanoušků EDM a progressive housu. Dalším jménem tohoto pódia budou slovensko-finští Driftmoon, jejichž skladby podporují Armin van Buuren, Aly & Fila, Markus Schulz a další.

Organizátoři chtějí představit také scénu se zaměřením na reggae, jungle, dancehall a další podobné styly. Jedním z hlavních hostů bude přední osobnost českého reggae MC MessenJah. Proslavil se velkým hitem „Ostravo Opavo!!!“ nebo „Ganja je lék“. Dalším hostem bude Dr. Kary, kterého lze považovat za legendu. Je to nejdéle zpívající ragga MC v České republice. Na stejné scéně vystoupí i Cocoman, který za své luxusní kompilace sbírá vavříny i v kategoriích Andělů.

Kromě drum and bassu, techna, electroswingu, EDM, trance a reggae se na letošních Beats for Love dočkají fanoušci také stylů house, breakbeat, urban a Party Village stage spolu s novinkami tohoto ročníku, kterými budou styly hardcore, hardstyle i psytrance.

Připraven bude i letos bohatý doprovodný program. „Jsme rádi, že se u nás v Dolních Vítkovicích odehrává i tento oblíbený festival. Pro návštěvníky jsme připravili speciální prohlídkový program. Navýšíme počet prohlídek tak, abychom všem vyšli maximálně vstříc. Je na co se těšit – na vysokou pec se návštěvníci projedou šikmým proskleným výtahem, v U6 si zase zkusí řídit vlak, letadlo nebo motorku a v našem Velkém světě techniky odhalí tajemství klonování nebo nano světa,“ uvádí ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela.

Pro ty, kteří se už nemohou dočkat léta, je připravena série warm up večírků. Uskuteční se nejen v ČR, ale také na Slovensku a v Polsku. „V této chvíli máme domluvených zhruba 16 akcí a fanoušci se na nás můžou těšit například v Praze, Plzni i Ostravě. Zavítáme také do Bratislavy, Martina, polských Katovic a spousty dalších měst,“ vyjmenovává Ožana.

Letošní ročník festivalu Beats for Love proběhne od 2. do 5. července 2015. Podmínkou pro vstup do areálu je pouze zakoupení ekologického kelímku za symbolickou cenu. „Díky tomu se má na festival možnost dostat opravdu skoro každý. A to je jedna z hlavních myšlenek našeho festivalu – zůstat otevřeni pro všechny slušné milovníky hudby,“ dodává Kamil Rudolf.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.