Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pokračuje cyklus Čtvero ročních období, přijede i orchestr z Wroclawi

Pokračuje cyklus Čtvero ročních období, přijede i orchestr z Wroclawi

19.3.2015 00:24 Hudba

Po roce se vrací do Ostravy komorní orchestr  INTER>Camerata z Wroclawi, který pod taktovkou polského dirigenta a klarinetisty Jakuba Bokuna představuje mladé talentované hudebníky z Polska a České republiky. Ve čtvrtek 9. dubna v 19.30 hodin zahájí v kostele sv. Václava v centru Ostravy jarní část 8. ročníku cyklu Čtvero ročních období.

Zvětšit obrázek

Polský dirigent a klarinetista Jakub Bokun.
Foto: Archiv umělce

„Na programu budou například Elegie pro smyčcový orchestr Petra Iljiče Čajkovského a Serenáda op. 2 polského skladatele pozdního romantismu Mieczysława Karłowicze, který tragicky zahynul ve 32 letech při lyžování v Tatrách,“ uvedl Igor Františák, ředitel Svatováclavského hudebního festivalu, který je organizátorem koncertního cyklu.

Následující víkend (10. až 12. dubna) bude patřit Stadlerovu klarinetovému kvartetu a sólistovi Národního divadla moravskoslezského Martinu Gurbaľovi. Na koncertech v Rychvaldě, Dětmarovicích a v Ostravě-Svinově společně přednesou mimo jiné Biblické písně Antonína Dvořáka.

V pondělí 20. dubna pak v kostele sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě vystoupí Classico Terzetto Italiano. Italští hudebníci specializující se na interpretaci na autentické nástroje zahrají skladby Ferdinanda Carulliho, Francesca Molina a Václava Tomáše Matějky. „Neapolský skladatel Ferdinando Carulli je jedním z největších autorů skladeb pro trio flétna – housle – kytara. Tato formace se stala velmi populární v prvních letech 19. století, kdy hudba přestala být doménou šlechty nebo vyšších vrstev společnosti,“ upřesnil člen Classica Terzetta Italiana Francesco Biraghi, který hraje na nástroj londýnského stavitele kytar Louise Panorma z roku 1838. Koncert začíná v 19.30 hodin.

Plné vstupné na všechny koncerty stojí 150 korun, zlevněná vstupenka pro studenty, důchodce a ZTP 100 korun. Děti do 15 let mají vstup zdarma.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.