Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo V Divadle Antonína Dvořáka se chystá mezinárodní baletní galavečer

V Divadle Antonína Dvořáka se chystá mezinárodní baletní galavečer

26.3.2015 00:00 Divadlo

Mezinárodní den divadla oslaví Národní divadlo moravskoslezské Mezinárodním baletním gala. Druhý ročník galakoncertu se uskuteční v pátek v Divadle Antonína Dvořáka za účasti hostů ze zahraničních národních divadel z Polska a Slovenska. Českou republiku reprezentuje Národní divadlo v Praze, soubor 420PEOPLE a samozřejmě domácí Národní divadlo moravskoslezské – také v mezinárodním zastoupení.

Zvětšit obrázek

Olga Borisová-Práčiková v titulní roli baletu La Sylphide.
Foto: Martin Popelář

„První sólisté Polského národního baletu z Varšavy Yuka Ebihara a Vladimir Yaroshenko se představí v pas de deux Kitri a Basila z baletu Don Quijote a v duetu z baletu Tristan & Isolda v choreografii Krzysztofa Pastora. Balet Slovenského národního divadla zastupují první sólistka Romina Kołodziej a sólista Artemyj Pyzhov, kteří zatančí pas de deux ze Spící krasavice v choreografii a režii Vladimira Malakhova,“ přibližuje zahraniční program šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Národní divadlo v Praze budou na galavečeru reprezentovat první sólistka Miho Ogimoto a demisólista Giovanni Rotolo v pas de deux z nového baletu Bajadéra v choreografii Javiera Torrese a Mariuse Petipy; demisólistka Baletu ND Marta Drastíková a sólista Ondřej Vinklát do Ostravy přivezou Esenci z baletu Romeo a Julie v choreografii Petra Zusky. Oba mladí tanečníci obdrželi za tyto role Ceny Thálie 2013.

Současná česká taneční scéna bude zastoupena interprety z nejpovolanějších, jimiž jsou mezinárodně uznávaná skvělá tanečnice Nataša Novotná ze souboru 420PEOPLE a Štěpán Pechar (který se 420PEOPLE příležitostně spolupracuje) ve dvou fragmentech z choreografií Václava Kuneše.

Také složení tanečníků reprezentujících domácí Národní divadlo moravskoslezské bude zcela mezinárodní. Diváci se mohou těšit na předpremiéru pas de deux Popelky a Prince z baletu Popelka v choreografii Paula Chalmera a dále na dvě premiéry: Bachovské capriccio v choreografii Jacka Przybyłowicze na hudbu Romana Haase za doprovodu violoncellistky Markéty Kubínové a The Jockey Dance v choreografii Kariny Elver podle Augusta Bournonvilla.

Stávající repertoár souboru představí sólistka baletu NDM Olga Borisová-Pračiková a demisólista Po-Ju Lin, kteří vystoupí ve fragmentu z baletu La Sylphide (oba za tyto role získali širší nominaci na Cenu Thálie 2014) a dále v adagiu z II. jednání baletu Labutí jezero.

Galapředstavení se uskuteční v pátek 27. března v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.