Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Student ostravské konzervatoře Martin Schubert bodoval na soutěži Pro Bohemia

Student ostravské konzervatoře Martin Schubert bodoval na soutěži Pro Bohemia

13.4.2015 00:00 Hudba

Student Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě Martin Schubert získal během víkendové soutěže Pro Bohemia Ostrava 2015 první místo v kategorii hry na smyčcové nástroje a zároveň i Cenu Nadace Bohuslava Martinů za provedení autorovy skladby Variace na slovenskou lidovou píseň. Student, kterého za několik týdnů čeká maturita, by rád pokračoval ve studiu na Akademii múzických umění v Praze u profesora Miroslava Petráše.

Zvětšit obrázek

Úspěšný student Martin Schubert se svým nástrojem.
Foto: Janáčkova konzervatoř a Gymnázium Ostrava

S jakými skladbami jsi vyhrál?

Hrál jsem svou oblíbenou skladbu Variace na slovenskou lidovou píseň od Bohuslava Martinů a virtuózní skladbu rovněž českého skladatele Davida Poppera Tarantella pro violoncello a klavír op. 33 G. dur.

Příprava na soutěž byla dlouhá?

Skladbu Bohuslava Martinů jsem začal nacvičovat v září, poněvadž byla jednou z povinných skladeb na soutěži konzervatoří ČR v Praze v listopadu, kde jsem postoupil do 2. kola a získal čestné uznání. V lednu jsme vybrali jako další skladbu pro tuto soutěž Tarantellu. Za kvalitní přípravu vděčím především svému profesorovi Jiřímu Zedníčkovi, který se mi maximálně věnoval, a také vynikajícímu korepetitorovi profesoru Jiřímu Janíkovi, jenž má na mém úspěchu také velkou zásluhu.

Čekal jsi, že vyhraješ?

Je to mé první velké vítězství na mezinárodní soutěži. Člověk nemůže nikdy počítat s tím, že vyhraje, ale doufal jsem, že to jednou přijde a jsem rád, že je to zrovna tady v Ostravě na naší konzervatoři. Na soutěžích každý interpret roste, má možnost porovnat se s ostatními. Výsledek je pro mne velkou motivací do další práce. Velice si toho vážím.

Co ti řekli doma?

Rodiče prožívali soutěž společně se mnou a byli mi také velkou oporou. Vždy mě v hraní velice podporovali a pomáhali mi, abych dosáhl co nejlepších soutěžních a koncertních výsledků.

Jaká byla konkurence?

Podle mého názoru je složité hodnotit a srovnávat v jednom  společném oboru hru houslistů a violoncellistů. V tom je tato soutěž náročnější. S některými soutěžícími jsem se setkal už na podzimní soutěži konzervatoří v Praze.

Co říkáš na soutěž celkově?

Jsem rád, že naše škola organizuje takovou soutěž v interpretaci české hudby. Studenti mají možnost se seznámit s jinými interprety a dalšími skladbami a přispět k větší popularizaci děl českých autorů. Je velkým přínosem pořádat ji na Moravě v Ostravě.

Petr Bohuš | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.