Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Ostravské dny zahájí skladby, které v Trojhalí zahrají tři orchestry najednou

Festival Ostravské dny zahájí skladby, které v Trojhalí zahrají tři orchestry najednou

15.4.2015 07:00 Hudba

Kompozice pro tři orchestry, světové premiéry soudobé klasické hudby, současná opera, maratón elektronické hudby, noční sóla a experimentální performance, díla nejmladší skladatelské generace, návraty k začátkům avantgardy, účast renomovaných skladatelů, mezinárodní Ostravská banda, Janáčkova filharmonie Ostrava a zahraniční hosté, nová industriální místa, to vše jsou letošní Ostravské dny. Srpnový festival právě zveřejnil svůj program.

Zvětšit obrázek

Dirigent a skladatel Petr Kotík.
Foto: Archiv

Ostravské dny se konají v srpnu vždy jednou za dva roky a mají dvě části – institut, který je tvůrčím setkáním předních světových i českých skladatelů soudobé hudby a studentů, a následně festival určený široké veřejnosti.

Zahajovací koncert festivalu se letos uskuteční v Trojhalí Karolina a zazní na něm skladby napsané pro tři orchestry a tři dirigenty, a to včetně velkolepé kompozice Gruppen skladatele Karlheinze Stockhausena. Představu o tom, jak tato experimentální skladba zní, si mohou čtenáři udělat z videozáznamu z festivalu v německém Darmstadtu, kde byla skladba uvedena před třemi lety.

Vedle stěžejních skladeb posledních padesáti let budou v Ostravě uvedeny i skladby nejmladší generace – rezidentů Institutu Ostravské dny, studentů a absolventů prestižních univerzit, kteří přijíždějí do Ostravy z celého světa. „Letos se jich přihlásil rekordní počet – akceptovat můžeme bohužel jen cca 35 účastníků. Jejich jména zveřejníme v polovině května,“ sdělila zástupkyně pořadatelů Kristýna Konczyna.

Mezi skladatelské ikony, které se do Ostravy dostaví osobně, patří Christian Wolff (Hanover, NH), Alvin Lucier (Middletown, CT) a Phill Niblock (New York). Poprvé přijedou do Ostravy skladatelé George Lewis (New York), Helmut Oehring (Berlín) a Jennifer Walshe (Dublin) a nově v roli lektora (dříve student) Alex Mincek (New York).

„Výjimečností Ostravských dnů je fakt, že téměř všechny kompozice festivalu jsou nastudovány v Ostravě během samotného projektu, což vyžaduje od všech hudebníků i organizačního týmu enormní úsilí,“ uvedla Konczyna.

Páteří festivalu budou opět Janáčkova filharmonie a mezinárodní komorní orchestr Ostravská banda, která letos slaví deset let své existence.  Z dalších hudebních těles lze zmínit například Canticum Ostrava se sbormistrem Jurijem Galatenkem. Přijede také Elole Trio (Drážďany), duo String Noise (New York) a FAMA Quartet (Praha).

Mezi programové priority Ostravských dní patří kromě zahajovacího koncertu také dva profilové koncerty mezinárodního orchestru Ostravská banda. Letos desetiletý rezidenční orchestr, pro který neexistují nehratelné partitury, provede mimo jiné Houslový koncert Salvatora Sciarrina s Hanou Kotkovou nebo světovou premiéru skladby Alvina Luciera Orpheus s violoncellistou Charlesem Curtisem napsanou přímo pro Ostravské dny. Uvedena bude také světoznámá jazzová skladba v originálním zpracování Bernda Aloise Zimmermanna Nobody Knows the Trouble I See s famózním německým trumpetistou Reinholdem Friedrichem nebo Dvojkoncert Albana Berga s Hanou Kotkovou a Daanem Vandewallem. V plánu je také operní večer v obou budovách Národního divadla moravskoslezského.

„Poprvé v ČR uvedeme afroamerickou operu George Lewise Afterword (Doslov) a nově revidovanou operu Petra Kotíka Master-Pieces (Mistrovská díla) v nové režii Jiřího Nekvasila,“ dodala Kristýna Konczyna.

Příznivci soudobé a experimentální hudby se mohou těšit také na projekt s názvem Music & Film & Opera & Performance v Provozu Hlubina – večer se bude skládat z pěti samostatných koncertů, pro které pořadatelé využijí nové prostory v Dolní oblasti Vítkovice. V rámci večera bude uvedena například komorní opera Rudolfa Komorouse Lady Blancarosa, vystoupí newyorské duo houslistů String Noice, Jennifer Walshe nabídne svůj filmový projekt spojený s jejím hlasovým vystoupením a setkáme se také s improvizačními skupinami Thomase Bucknera i Petera Abligera a dalšími performery.

Podrobný program festivalu je k dispozici ZDE.

(Tisková zpráva, kráceno)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.