Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dušane, sbohem!

Dušane, sbohem!

22.4.2015 13:29 Divadlo

Vzpomínám na všechny ty výrazné postavy, které jsi ztělesnil na jevištích i v těch několika filmech, ve kterých jsi hrál. Ať už to byly pohádky nebo velmi vážné společenskokritické tituly, jako například Pouta nebo Sametoví vrazi. Na Tvého Trigorina v Rackovi, Augusta Strindberga v Noci tribádek a zejména na postavu Billa v Brýlích Eltona Johna do své smrti nezapomenu. A je mi velmi líto, že jednu příhodu, která se k Billovi váže, už Ti nemohu vyprávět.

Zvětšit obrázek

Dušan Škubal a Miroslava Georgievová jako Bill v inscenaci Brýle Eltona Johna.
Foto: Komorní scéna Aréna

Mnohokrát jsme si spolu stýskali, že divadelní hry a jejich inscenace jsou převážně určeny lidem, kteří do divadelního sálu ani nevkročí. Mnohokrát jsme spolu vyslovili naději, že snad aspoň prostřednictvím těch, kteří postavy nastavující zrcadlo lidem uvidí, se informace určená nejen jednotlivcům, ale lidskému druhu jako společnosti dostane ke svým adresátům.

Ale Tvůj Bill se dostal k těm, kterým jsi ho chtěl zahrát nejvíce, a Ty už se to nedozvíš.

Jak víš, občas jsem zašel na fotbal, na Baník, na Bazaly. A hra Brýle Eltona Johna byla právě o životě fotbalového fanouška, o jeho bezmezném fandovství jedinému klubu, o jeho zoufalství z prohry jak fotbalové, tak životní. Po jednom prohraném zápase jsem zašel s několika fanoušky Baníku na pivo, které Tobě tak chutnalo. A nemohl jsem jinak než prozradit, že se v Komorní scéně Aréna hraje představení o fotbale. Kluci z „kotle“ nechtěli uvěřit, a tak jsem dva z nich na představení pozval.

Musel jsem je přemlouvat, divadlo pokládali za ztrátu času. I po představení jsme šli na pivo, navíc do Tvé milované hospůdky na Zelené ulici. Doufal jsem, že Tě tam uvidím, a že ty fandy s Tebou seznámím. Bohužel jsi tehdy výjimečně nepřišel. Kdybys přišel, užil by sis obdivu od obou. To všechno by bylo normální.

Ale jaké bylo mé překvapení, když mne před premiérou další inscenace ve foyeru  Komorní scény Aréna oslovil mladý muž a ptal se: Hraje v tom zase ten holohlavý Bill? A je to tak dobré jako byly Brýle Eltona Johna?

Dušan Škubal v jedné ze svých nejvýraznějších rolí v komedii Brýle Eltona Johna.

Dušan Škubal v jedné ze svých nejvýraznějších rolí v komedii Brýle Eltona Johna.

Byl to ten fotbalový fanoušek, který nikdy předtím (s výjimkou snad jediného školního představení) v divadle nebyl. A teď už ho vídám nejen ve Tvé milované Aréně, ale i v dalších divadlech v Ostravě.

Dušane, chutě života byly silnější než Tvá vůle jim odolat. Ale to, že jsi probudil chuť k divadlu v člověku, který by bez Tebe a Tvého herectví možná nikdy do divadelního sálu cestu ani nehledal, to je ta Tvoje nejkrásnější zásluha. Nezapomeneme!

S úctou Ladislav Vrchovský

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.